IstraIN - Istarski news portal

SAN ČULA, SAN VIDJELA Malom delfinu nema tko da piše

San čula da nam se statua delfina, ona ista pokraj koje prolazimo već desetak godina, ponovno, i nakon privremenog nestanka, vratila.

Baš kao i svaka znatiželjna osoba, požurila sam da ga vidim, a dodatni poticaj da to učinim dobila sam nakon informacije da je premješten na atraktivnije a time i bolje mjesto.

Ma, k vragu’ nisam baš potrčala da ga vidim već da ga dotaknem. Jer, susjeda Ana mi je šapnula, kako po novom, ako ga pogladim po glavi imat ću više sreće u životu. A sreće, kao i novca nikad mi nije dovoljno. Uostalom praznovjerna jesam, pa zašto ne gladiti delfina po glavi kada i onako svaki puta kada mi crna mačka prepriječi put mrtva hladna barem tri puta za redom pljucnem na cestu (zlu ne trebalo), te se uhvatim za dugme kada ugledam dimnjačara.

Sam se uredila i u društvu maltezera Fide uputila u smjeru Hotela Park odnosno po novo osmišljenoj, a već sutra urbanoj legendi do rovinjskog delfina koji, kako čujem, baš kao splitski Grgur Ninski, negdje južnije i ne nužno tužnije, diranjem nožnog palca ispunjava želje turista.

Fido i ja smo se našetali. Višekratno gore dole, od okretišta Delfina do Monte Mulina. Da se odmorimo, zaustavih se uz kamenu ogradu bazenskog zida i nogu podignuh na zidić visok dvadesetak i koji centimeter više, da popravim i remenčić sandale. I Fido, učini isto. U želji da se popiški.

Ispratih ga pogledom upravo u onom djeliću sekunde prije no što uspije ispustiti prvu kapljicu. Spriječih ga oštrim „fuj“ čime osigurah malom delfinu ( kojeg  pri tom i ugledah na zidiću), suhu glavu i peraje.  

Fido mi se dakle, jednom neizvršenom fiziološkom radnjom, u trenu premetnuo u psa tragača. Konačno, pronašli smo, sasvim slučajno, zbog umora i potrebe za mokrenjem statuu kojoj se godinama, baš kao i svi zaljubljenici mora, iskreno divih.

Mali delfin takvo konačište nije zaslužio. Nije ga zaslužio ni autor koji ga je izradio, kao ni Mike Marich, Rovinjac i svjetski rekorder u ronjenju na dah, koji ga je naručio i donirao voljenom gradu.

Vaša šjora Mafalda