
Ester Diklić pobjednica ex temporea 'Tvoj platno, tvoja priča'
Pobjednica Diklić osvojila je organizaciju samostalne izložbe u galeriji hotela Lovac tijekom 2026. godine.
22:00Prije 2 h30.06.2025
Rovinjski paštoljupci došli su na svoje. Zahvaljujući dvadeset i sedmogodišnjem Ivanu Kmetu, mladiću koji je nakon srednješkolskog obrazovanja za zvanje kuhara nekoliko godina odradio u branši, a potom i sam hrabro uplovio u poduzetničke vode.
Uz podršku obitelji i dijela novca dobivenog za potrebe samozapošljavanja, u prostorima rovinjske Talijanske srednje škole pokrenuo je mini tvornicu „Mia Zia“ za proizvodnju tjestenine.
Riječ je o manufaktirnoj proizvodnji s nekolicinom modernih stojeva uz pomoć kojih se proizvodi tjestenina „za prste polizati“. Na „meniju“ se nalaze njoki, tagliatelle, bavettre, pljukanci, ravioli, špageti s aktivnim ugljenom.
Svježa jaja i durum pšenica
Naime, kako doznajemo od Kmeta, upravo aktivni ugljen jedna je od najstarijih i dobro poznatih tvari koja se koristi za detoksikaciju organizma na način da apsorbira toksine mikoorganizma i plinove u probavnom sustavu.
-Posebnost svježe tjestenine Mia Zia u odnosu na suhu, nalazi se u nekoliko bitnih razlika - od korištenja svježih jaja, preko upotrebe brašna dobivenog od najfinije sameljene durum pšenice koja je lako probavljiva i koja se brže kuha.
Dakle, osim što je za njeno kuhanje potrebno tek tri do četiri minute važno je znati da se ne može raskuhati. S druge strane u hladanjaku se može držati četiri do pet dana a potom, ukoliko se ne potroši i zamrznuti do slijedeće uporabe, objašnjava mladi poduzetnik.
Uz sastojke, važnu ulogu igraju i specijalizirane mašine za prozvodnju tjestenina koja se radi na kalupima od bronce, a dodatni bonus koji proizvodi Mia Zia, odnosni se na tzv. obojanu tjesteninu dobivenu uz pomoć dehidriranog praha. Špinat je naime, glavi sastojak „zelene“ pašte, cikla „crvene“, bundeva „žučkasto narančaste“ , crnilo sipe i karbon opet „crne“ pašte.
Dodajmo i da se tjestenina proizvođača Mia Zia, za sada jedino može konzumirati u ala carte restoranima.
- O maloprodaji se, naravno razmišlja. Međutim, pojava korona virusa bacila nas je, kao uostalom i mnoge poduzetnike, nekoliko koraka unazad. U svakom slučaju otvoreni smo za nove poduhvate i dakako svima na usluzi. Dovoljno je naime, da nas se posjeti u radnom prostoru ili na drugi način potraži naše usluge i proizvode, kaže Ivan Kmet.
Prema podacima Hrvatskog Crvenog križa, trenutačno je aktivno oko 400 spasilaca, iako bi ih, kako navode, trebalo biti barem 600 kako bi se mogla osigurati potpuna sigurnost kupača na svim uređenim lokacijama.
17:11Prije 7 h30.06.2025
Gosti su stigli u ponedjeljak poslijepodne, a dočekali su ih medulinski umirovljenici uz domaće kolače, piće dobrodošlice i lipu besidu, jednostavno, srdačno i opušteno, kako to kod nas i priliči.
16:45Prije 7 h30.06.2025
Kako navodi DHMZ, u Istarskoj županiji očekuju se ekstremno visoke temperature pa će tako danas i sutra u Istri temperature rasti i do 34 stupnjeva Celzijevih.
15:12Prije 9 h30.06.2025
Zbog zahvata su oba prometna traka trenutno djelomično raskopana, a promet se odvija naizmjenično – preko željeznih profila postavljenih na mjestu prekopa.
14:50Prije 9 h30.06.2025
Ovaj događaj od povijesnog je značaja za sve građane Republike Hrvatske, a posebice za građane Istarske županije, kao i za samu Specijalnu bolnicu za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat" Rovinj-Rovigno.
14:49Prije 9 h30.06.2025
“U ovim nesnosno vrućim ljetnim danima, i najmanja pomoć može značiti ogromnu razliku za ovu obitelj,” poručuju iz Crvenog križa.
14:12Prije 10 h30.06.2025
Građani, svjesni opasnosti koje nosi boravak na suncu, izbjegavaju otvorene prostore i čekaju pad temperature u sigurnosti zatvorenih i rashlađenih prostora.
11:24Prije 12 h30.06.2025
Iz HAC-a su uputili izvanrednu obavijest vozačima upozorviši da se od 4. do 7. srpnja očekuje jedan od najzahtjevnijih prometnih vikenda godine!
09:27Prije 14 h30.06.2025
Ostavite komentar