
Pula: 260 eura za vožnju u suprotnom smjeru
Kažnjen 55-godišnji srbijanski državljanin kažnjen
11:45Prije 9 min22.10.2025
Rovinjski paštoljupci došli su na svoje. Zahvaljujući dvadeset i sedmogodišnjem Ivanu Kmetu, mladiću koji je nakon srednješkolskog obrazovanja za zvanje kuhara nekoliko godina odradio u branši, a potom i sam hrabro uplovio u poduzetničke vode.
Uz podršku obitelji i dijela novca dobivenog za potrebe samozapošljavanja, u prostorima rovinjske Talijanske srednje škole pokrenuo je mini tvornicu „Mia Zia“ za proizvodnju tjestenine.
Riječ je o manufaktirnoj proizvodnji s nekolicinom modernih stojeva uz pomoć kojih se proizvodi tjestenina „za prste polizati“. Na „meniju“ se nalaze njoki, tagliatelle, bavettre, pljukanci, ravioli, špageti s aktivnim ugljenom.
Svježa jaja i durum pšenica
Naime, kako doznajemo od Kmeta, upravo aktivni ugljen jedna je od najstarijih i dobro poznatih tvari koja se koristi za detoksikaciju organizma na način da apsorbira toksine mikoorganizma i plinove u probavnom sustavu.
-Posebnost svježe tjestenine Mia Zia u odnosu na suhu, nalazi se u nekoliko bitnih razlika - od korištenja svježih jaja, preko upotrebe brašna dobivenog od najfinije sameljene durum pšenice koja je lako probavljiva i koja se brže kuha.
Dakle, osim što je za njeno kuhanje potrebno tek tri do četiri minute važno je znati da se ne može raskuhati. S druge strane u hladanjaku se može držati četiri do pet dana a potom, ukoliko se ne potroši i zamrznuti do slijedeće uporabe, objašnjava mladi poduzetnik.
Uz sastojke, važnu ulogu igraju i specijalizirane mašine za prozvodnju tjestenina koja se radi na kalupima od bronce, a dodatni bonus koji proizvodi Mia Zia, odnosni se na tzv. obojanu tjesteninu dobivenu uz pomoć dehidriranog praha. Špinat je naime, glavi sastojak „zelene“ pašte, cikla „crvene“, bundeva „žučkasto narančaste“ , crnilo sipe i karbon opet „crne“ pašte.
Dodajmo i da se tjestenina proizvođača Mia Zia, za sada jedino može konzumirati u ala carte restoranima.
- O maloprodaji se, naravno razmišlja. Međutim, pojava korona virusa bacila nas je, kao uostalom i mnoge poduzetnike, nekoliko koraka unazad. U svakom slučaju otvoreni smo za nove poduhvate i dakako svima na usluzi. Dovoljno je naime, da nas se posjeti u radnom prostoru ili na drugi način potraži naše usluge i proizvode, kaže Ivan Kmet.
Instruktorica Budicin: "Odlučila sam pokrenuti redovne treninge samoobrane kako bi polaznice imale priliku nastaviti s učenjem i usavršavanjem vještina te dodatno jačati svoje samopouzdanje i osjećaj sigurnosti."
07:20Prije 4 h22.10.2025
Uz promjene u vodstvu, školu istovremeno obilježavaju i velike fizičke promjene. U tijeku je opsežna rekonstrukcija i nadogradnja školskih prostora, čiji će završetak donijeti posve novu kvalitetu školskog života.
06:15Prije 5 h22.10.2025
Izvedeni su radovi na ugradnji dodatne zvučne izolacije na civilnom strelištu Turnina u Rovinju te je ishođena suglasnost nadležnih tijela za proširenje ponude strelišta.
18:31Prije 17 h21.10.2025
Tijekom prvog i drugog dana Stručnog skupa izložili su i raspravljaji o temama koje su bitne za rad u predmetima iz nadležnosti kaznenih odjela državnog odvjetništva.
16:25Prije 19 h21.10.2025
16:08Prije 19 h21.10.2025
Grad koji se već osam godina zahvaljujući svojim ulaganjima i rezultatima redovito plasira u finale, među pet najboljih u zemlji u sve tri kategorije, dvaput je već osvajao titulu najboljeg grada za život.
12:51Prije 23 h21.10.2025
Promjene u prirodi sve su očitije – šume su zagađene, hrane je manje, a medvjedi se zbog toga spuštaju bliže naseljima.
10:53Prije 1 d21.10.2025
Udruga obiteljskog smještaja Istre oštro je reagirala na prijedlog povećanja paušalnog poreza za iznajmljivače u Puli, poručivši da se takvim odlukama dodatno opterećuju mali iznajmljivači, potiče siva ekonomija i ugrožava konkurentnost hrvatskog turizma.
09:49Prije 1 d21.10.2025
Ostavite komentar