Na rovinjskoj obali Pina Budicina danas je održana prva prezentacija slatkih suvenira sa simbolima Grada Rovinja, odnosno projekta "Bake it away" rovinjskih srednjoškolaca.
Riječ je o projektu na kojem su radili učenici rovinjske Strukovne škole Eugen Kumičić zajedno s partnerima Maistrom, udrugom Faro 11, rovinjskom turističkom zajednicom i Srednjom školom Zvane Črnja, a za koji su od ministarstva dobili 34 620 kuna.
Emil Nimčević, ravnatelj Strukovne škole Eugen Kumičić potvrdio nam je da je današnja prezentacija bila vrlo uspješna. „U svega sat vremena podijelili smo svih 100 paketića koji su bili namijenjeni našim gostima i sugrađanima. Osim dobrog odaziva vidjeli smo oduševljenje i zadovoljstvo svih koji su primili svoje paketiće. Neki su čak probali i sami napraviti svoje kolačiće.
Vjerujem da ćemo na drugoj prezentaciji imati mogućnost da pripremimo malo više ovih paketića tako da evo, pozivamo sve one koji nisu danas stigli ili nisu imali prilike dobiti svoj paketić da se dođu ovdje 16. rujna jer ćemo na istoj poziciji zajedno s Srednjom školom Zvane Črnje tada održati još jednu prezentaciju“, poručio je ravnatelj Nimčević.
Podsjetimo, "Bake it away" projekt je koji spaja nove tehnologije, kulturu, turizam i gastronomiju pokušavajući odgovoriti na pitanje novog turističkog proizvoda koji turistima pruža lokalno iskustvo kroz samostalno stvaranje (pečenje) vlastitog suvenira inspiriranog rovinjskom materijalnom i nematerijalnom kulturnom baštinom.
Prepoznatljivi rovinjski simboli poput: sv. Eufemije, Balbijevog luka, rovinjske Batane, nara kao simbola grada, gradske ure i grba sv. Jurja, poslužili su kao motivi koji su preneseni na kalupe za kolače.
Učenici Srednje škole Zvane Črnje, uz pomoć mentora, navedene su simbole pomoću IT tehnologija odradili u traženi format te ih isprintali na 3d printeru te ih na taj način pretvorili u kalupe za kolače.
Zatim su učenici Strukovne škole Eugena Kumičića, smjera slastičarstvo, osmislili su recepte i ispekli kekse s navedenim motivima koje su građani i gosti Rovinja danas mogli kušati, a kao što je već rečeno, imat će ih priliku ponovno kušati 16. rujna.
Ostavite komentar