Učenici rovinjske Strukovne škole ‘Eugen Kumičić’ i ove godine sudionici su projekta ‘Institucionalizacije zavičajne nastave u Istarskoj županiji’, čija je ovogodišnja tema bila vezana uz nepresušni izvor inspiracije - more.
Upravo, Jadransko more s mediteranskim krugom s kojim baštinimo zdravu prehranu bilo je inspirirajuće za gosta/predavača Sergia Ferraru, koji je u suradnji s učenicima i stručnom učiteljicom kuharstva Sandrom Živolić pripremio dva atraktivna menija - tradicionalni i moderni.
U tradicionalnom pristupu koje su učenici pripremili, počasno mjesto uz slane sardone dobila je riblja fritura u sastavu- trilja, list, sardonic, oslić) a točku na i, tradicionalnom jelovniku stavile su slasne fritule.
Što se tiče modernog pristupa morskim delicijama, na pladnju su se našli slani sardoni s marmeladom od luka, list u tempuri s majonezom od kozica i porilukom, punjena trilja s kozicama i porilukom, list u tempuri s uljem od vlasca i sardoniu tempuri. Za slatki zalogaj, opet su bile zadužene fritule no ovog puta u košarici od bijele čokolade.
Po riječima Emila Nimčevića ravnatelja Strukovne škole ova prezentacija mediteranske prehrane, koja je od 2014. godine uvrštena u UNESCOV registar nematerijalne kulturne baštine, po enti put spojila školu s Udrugom i Ekomuzejom Batana koja, među ostalim ciljevima, promovira mediteransku prehranu.
Podsjetimo, upravo Marisa i Sergio Ferrara, dugogodišnji članovi Udruge, autori su i knjige “Racepti iz Kuće o batani”.