Izuzetno plodna godina za revitalizaciju popularne istarske supe nastavlja se drugim Ljetnim festivalom istarske supe koji će se u organizaciji udruge Agrorovinj održati na Malom molu rovinjske rive večeras, 14. rujna s početkom u 18 sati.
U godini u kojoj se napokon, svi se tome nadamo, oslobađamo od korone, ili barem od mjera koje su obilježile protekle dvije godine, istarska se supa na velika vrata vratila u siječnju kada je za Antonju održan osmi redovni Festival istarske supe, a tijekom godine istarska supa je predstavljena na više manifestacija kako u Rovinju i okolici, tako i drugdje u Istri.
Udruga Agrorovinj privela je kraju inicijativu za uvrštenje umijeća pripreme istarske supe na popis zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske pa se očekuje skoro pozitivno rješenje Ministarstva kulture, a u međuvremenu se, uz ostalo i ovim Festivalom, nastavlja revitalizacija i popularizacija ove zamalo zaboravljene istarske delicije, koju su naši stari zvali „hrana i piće za dušu i tilo”.
Drugo izdanje ljetnog rovinjskog Festivala istarske supe pred domaće, ali i inozemne ljubitelje istarskih delicija odnosno turiste koji u našem kraju još uvijek borave u lijepome broju, donosi dvije varijante istarske supe, a osim što će se obje ponuditi na kušanje, u njihovoj pripremi će se i natjecati nekoliko odvažnih i kreativnih timova.
Te dvije kategorije su tradicionalna istarska supa, za koju recept strogo poštuje drevnu istarsku tradiciju jer takva se supa mora sastojati isključivo od zagrijanog crnog vina, prepečenog domaćeg kruha, maslinovog ulja, šećera i papra; i kreativna istarska supa kod čije je pripreme sloboda izbora sastojaka nešto veća, ali opet treba paziti da to ostane istarska supa, a ne neki drugi napitak na bazi vina.
Kreativna istarska supa posebna je natjecateljska kategorija na siječanjskom Festivalu istarske supe u Rovinjskom Selu, no zanimanje kušača za inovativne istarske supe razlog je da se i kroz godinu za posebne prigode osmišljavaju posebni recepti kreativnih supa.
Tako je ovog proljeća na manifestaciji „Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće” u Žminju prvi put predstavljena Žminjska supa, u koju se uz uobičajene sastojke dodaje i malo kave te prepečena pinca umjesto kruha; a ljetos je u sklopu manifestacije „Okusi naših polja i podruma” prvi put predstavljena i Rovinjska supa koja je umjesto šećerom zaslađena medom, a posebnu draž joj daju prepečene suhe smokve i par kapi rovinjskog pelinkovca.
Kakve će kreativne supe pripremati natjecateljske ekipe na predstojećem ljetnom Festivalu istarske supe?
Hoće li one biti ukusnije od svima poznate tradicionalne istarske supe? Dođite i provjerite na rovinjski Mali mol u srijedu, 14. rujna od 18 sati.