Nova era Valamara: Veće plaće, bolji uvjeti i 930 novih radnih mjesta
U sklopu mjere „Živi destinaciju“ lokalni djelatnici primaju dodatni financijski poticaj, dok program “Krov nad glavom” stalnim zaposlenicima daje mogućnost dodatka za najam stana.
U 2024. godini Valamar je ostvario dvoznamenkasti rast prihoda i operativne dobiti u skladu s objavljenom strategijom poslovanja do 2026. godine.
Ostvareni prihodi u 2024. rasli su 12% i dosegli 417 milijuna eura dok je operativna dobit iznosila 121 milijun eura uz rast od 10%. Rast poslovanja potaknut je vrlo dobrom potražnjom s ključnih tržišta te prethodnim ulaganjima u razvoj portfelja i operativnu izvrsnost.
Valamar i ove godine nastavlja sa značajnim ulaganjima u zaposlenike te u dogovoru sa socijalnim partnerima od 1. svibnja 2025. godine povećava osnovnu plaću za djelatnike u hotelima, ljetovalištima i kampovima.
07:20Prije 180 d20.02.2025
Strateški ciljevi Valamara do 2026. godine uključuju postizanje dvoznamenkastog godišnjeg rasta poslovanja i operativnu zaradu u iznosu od 150 milijuna eura. Za naredni period ciljani dividendni prinos iznosi oko 4%, a isplata dividende ovisit će o realizaciji godišnjih poslovnih planova i tržišnih kretanja vrijednosti dionice. Planira se rast prihoda na 500 milijuna eura, od čega 50% izvan glavne turističke sezone, a čak dvije trećine od direktne prodaje.
Ciljevi Valamara do 2026. godine uključuju daljnje poboljšanje uvjeta rada, više od 50% radnih mjesta s cjelogodišnjim primanjima i zadržavanje udjela od barem 70% domicilnih djelatnika.
Valamar će i dalje biti usmjeren na iznimno visoko zadovoljstvo gostiju te na povećanje aktivne marketing baze podataka na 1,6 milijuna gostiju, od čega je svaki treći gost - gost povratnik. Do 2026. godine Valamar planira dosegnuti zlatnu razinu ESG rejtinga i time učvrstiti poziciju lidera u razvoju održivog turizma u Hrvatskoj.
Foto: Valamar
Valamar je početkom 2024. godine pokrenuo realizaciju najznačajnijeg projekta u hrvatskom turizmu – izgradnju ljetovališta Pical 5*, čije otvorenje je planirano početkom 2026. godine. Investicija vrijedna 200 milijuna eura bit će pokretač gospodarskog razvoja, turizma i infrastrukturnog napretka lokalne zajednice. Hotel Pical 5* nudit će cjelogodišnji turizam najviše kvalitete, otvoriti više od 700 novih radnih mjesta i općenito doprinijeti boljoj kvaliteti života stanovnika Poreča. Arba Resort 4* na Rabu otvara se u ljeto ove godine te će repozicionirati destinaciju Rab prema obiteljskom turizmu visoke vrijednosti i otvoriti 230 novih radnih mjesta na otoku.
Valamar je i u 2024. godini nastavio sa značajnim ulaganjima u zaposlenike i unapređenjem uvjeta rada. U 2025. godini plaće u Valamaru rast će u rasponu od 10 do 15 % i to kroz podizanje osnovice na plaću od minimalno 10% te dodatno kroz povećanje koeficijenata. U sklopu mjere „Živi destinaciju“ lokalni djelatnici primaju dodatni financijski poticaj, dok program “Krov nad glavom” stalnim zaposlenicima daje mogućnost dodatka za najam stana.
Rastu i primanja za stručne pozicije pa će kuharima, konobarima, recepcionarima i nizu drugih pozicija u hotelima, kampovima i ljetovalištima u vrhu sezone primanja iznositi od 1.500 do 2.000 eura neto. Sobarice, pomoćni kuhari, pomoćni konobari, kuhinjski radnici, serviri i ostala radna mjesta primat će u vrhu sezone između 1.000 i 1.400 eura neto. Valamar je osmu godinu zaredom proglašen najpoželjnijim poslodavcem u turizmu te će ove sezone zapošljavati čak 8.500 djelatnika.
Na PumpTrack poligonu s početkom u 10 sati starta tradicionalna biciklijada "Bartulja 2025.", koju organiziraju Biciklistički klub Žminj, DVD Žminj, Općina Žminj i Visit Žminj.
Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska apelira na građane i turiste da budu oprezniji sa svojim stvarima te da na plažu ne nose veće količine novca, vrijedan nakit ili druge skupocjene predmete.
Statistika pokazuje da je porast broja zaposlenih ostvaren u 13 područja djelatnosti, u rasponu od 0,3 posto u informacijama i komunikacijama i stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima do 17,3 posto u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.