U četvrtak su, javno, od strane premijera, izrečene nove mjere koje, između ostalog, zabranjuju rad ugostiteljskih objekata.
Tim povodom, razgovarali smo s predsjednikom Ceha ugostitelja Istarske županije, Stanislavom Briškoskim.
Jeste li očekivali takve mjere i kako ste ih doživjeli?
Očekivali ih nismo. Htjeli smo ih ranije i bili smo složni oko toga da se ova situacija trebala dogoditi sredinom listopada kada smo već bili lagano i umorni od trurističke sezone. Bili smo se spremni suočiti s istinom u jednom trenutku kao što smo to učinili i u ožujku. Voljni smo bili biti prvi u tome. Sve samo da ostanemo zeleni, no to se nije dogodilo. Evo, trideset dana kasnije, na početku smo prosinca i započinje faza kad bi trebali najviše raditi.
Vi ste odmah nakon odluke Vlade i Stožera imali sastanak u Pazinu zajedno s ostalim kolegama i pripadnicima Istarskog stožera. Koji su bili zaključci tog sastanka?
Pa zapravo tek to da se moramo držati svih mjera i dalje. Slažemo se s time da je zdravlje na prvom mjestu iako ekonomija pati. Epidemiološka situacija ovisi o našem radu i trudu. Ugostitelji nisu nimalo zadovoljni ni sretni, ali su stabilni. Spremni smo učiniti sve kako bi turistička sezona 2021. bila povoljna i zdrava.
Tražili ste ipak da Istra bude izuzeta iz novih mjera što se, barem zasad, nije dogodilo.
Mi smo kao Obrtnička komora među prvima izjavili da ćemo učiniti sve da Istra ostane jedina zelena zona u Europi, u nadi da će turizam funkcionirati i dalje. Pokazali smo to i tijekom ljeta. Oni koji su nas prozivali da smo mi uvijek posebni trebali bi razmisliti po čemu smo drugačiji.
U svakom slučaju mjere su na snazi već nekoliko dana. Kakve su povratne informacije s terena od strane vaših kolega?
Svjesni su situacije. Pomalo su tužni i naravno nezadovoljni, ali opet naše su misli na 2021. godini i na tu smo temu tražili sastanak s ministricom turizma, Nikolinom Brnjac.
Povratnu informaciju s njezine strane nismo dobili, iako je otad prošlo mjesec dana. Mi smo pripremili cijeli plan rada za iduću godinu. Eto, po tome smo drugačiji od drugih. Razmišljamo unaprijed, a istovremeno postojeću situaciju držimo pod kontrolom.
Dakle, ugostitelji trenutno smiju dostavljati hranu i bilo je za vikend i nekoliko inovativnih pokušaja uspostavljanja drive in usluge za piće. Međutim, konkretno, u Žminju su sinoć morali zatvoriti takav jedan drive in s obzirom na to da su registrirani kao caffe bar te stoga takvu uslugu ne smiju nuditi. Vrlo je teško tumačiti Zakone. Istina je da caffe bar nema odobrenje koje smo mi tražili još u petak. Naravno, podrška na terenu postoji ali ne postoji podrška od strane Vlade. Na to još čekamo. Ipak, objekti koji u ponudi imaju kolače i pekarske proizvode, smiju ih i prodavati na ulazu. Za to smo se ipak uspjeli izboriti. Trenutno radimo na tome da što prije otvorimo i da nam iduća turistička sezona bude bolja od ove. Napravit ćemo sve da naša županija bude ponovno najbolja.
Ostavite komentar