Stožer civilne zaštite objavio je smjernice za ugostiteljske objekte i OPG-ove kojima je dozvoljena priprema, dostava i usluživanje hrane i pića na otvorenim terasama.
Dakle, svi kojima je dozvoljen rad obavezni su se pridržavati svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera fizičke udaljenosti na način da je zabranjeno usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.
Ako se radi o isporuci (preuzimanju ili dostavi) hrane, pića, napitaka i slastica za van, naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta. Prilikom čekanja u redu za isporuku, posjetitelji moraju nositi maske za lice.
Smjernice za terase ugostiteljskih objekata
Najvažnija mjera na terasama je osiguranje adekvatnog razmaka među gostima koji nisu iz istog kućanstva. Stolovi i stolci moraju biti razmješteni na način da kada ljudi sjede za stolom, bude minimalno 1.5 metra razmaka od svakog stolca za stolom kao i do bilo kojeg stolca koji pripada drugom stolu. Razmak između stolova treba biti minimalno 3 metra.
Ovisno o veličini terase, stolova i stolaca, izračunava se najveći broj korisnika koje mogu istovremeno biti na terasi, a obavijest o najvećem dopuštenom broju posjetitelja treba biti vidljivo istaknuta svima na uvid. Vlasnici objekata su odgovorni za kontrolirano punjenje terasa.
Ako terase imaju pregrade i zidove od pleksiglasa, plastike ili stakla, iste se trebaju ukloniti ili otvoriti tako da prostor terase bude otvoren. Otvorenom terasom smatra se i terasa koja ima krov i otvoreno više od polovice pripadajućih stijena.
Glazba može, ali ne uživo!
Na ulasku u terasu treba biti dostupno dezinfekcijsko sredstvo s istaknutom obavješću o tome da je obavezno dezinficirati ruke pri dolasku. Gosti smiju ulaziti u zatvoreni prostor objekta samo radi korištenja toaleta. Tijekom boravka u zatvorenom prostoru svi moraju nositi masku i obavijest o toj obavezi mora biti jasno istaknuta na ulasku u objekat.
Na objekte se moraju staviti obavijesti o najvećem dopuštenom broju posjetitelja, obvezi držanja razmaka i korištenju maski. Nužno je osigurati da se ne stvaraju gužve te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze i vidljiva mjesta.
Preporučuje se da izvori buke ugostiteljskih objekata ne prelaze 50 dBA. Nastupi glazbenika kao i nastupi DJ-a nisu dopušteni.
Ostavite komentar