'Tri kantuna u hiži srdeline' - homage učenika rovinjske Strukovne škole djelatnicama Mirne

IstraIN

30 Svibanj 2019 I 11:42

'Tri kantuna u hiži srdeline' - homage učenika rovinjske Strukovne škole djelatnicama Mirne

U rovinjskoj Strukovnoj školi Eugena Kumičića danas je održana promocija publikacije naziva 'Tri kantuna u hiži srdeline'.

Kako je kazao ravnatelj škole, Emil Nimčević, ovaj jednogodišnji projekt realiziran je u sklopu zavičajne nastave, a vodila ga je profesorica kulturne baštine, Tanja Ranić Rovis, zajedno sa učenicima.

2.jpg

Pojasnila je, naime, kako ova publikacija na dvadesetak stranica donosi niz recepata jela sa sadelom. Međutim, u sklopu projekta provedeno je i šire istraživanje o položaju žena u Rovinju krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Sve se, napomenula je, da iščitati iz sintagme: Miris duhana i smrad ribe. Naime, većina rovinjskih žena radila je u to vrijeme u Tvornici duhana ili u Mirni, a njihovo je radno mjesto zapravo bilo četvrti kantun kuće uz ona tri koja su, kako to obično biva, držale doma.

61541782_1558164810981175_4633505710716485632_n.jpg

O ženama koje u Mirni rade već 142 godine govorila je i Marija Gašparini, voditeljica proizvodnje u toj tvtrki već puna tri desetljeća.

'Srdela je iznimno visokovrijedna namirnica, ispred svih ostalih ribljih vrsta. Nutritivno je vrlo bogata, sadrži lako probavljive proteine i omega 3 masne kiseline te vitamine A, D, E i K. Prema udijelu kalija, fosfora i joda, od crvenog mesa prednjači i za sto posto', također je kazala Gašparini te podsjetila na važnost adekvatne obrade i svježine same namirnice.

Otkako u Italiji više nema nijedne tvornice koja prerađuje sitnu plavu ribu, tržište Mirne zapravo je cijeli svijet. Ova je publikacija stoga i svojevrsni homage ovoj rovinjskoj tvrtki, ali i svim ženama koje su ikad ondje radile.

Ostavite komentar