
Večeras u Rovinju ne propustite posljednji ovogodišnji Tunafest uz klasiku i jazz
Obilježavanje Dana grada Rovinja i zaštitnice Svete Eufemije nastavlja se uz bogat program!
07:55Prije 23 min14.09.2025
Legendarna Lidija Percan danas slavi 85. rođendan!
Rođena je 16.3.1938. u Raklju. Vječne pjesme, Da Trieste fino a Zara, Mamma mia dammi cento lire, Quel mazzolin de fiori, Ancora un litro de quell bon, Ciribiribin Paghe una birra, Bella istriana mia, Io parto per l America, El tran de Opicina, Piemontesina, Hiljadu suza, Rozamunda, Zavoljela sam mornara, Bella Ciao i mnoge druge pretvorile su je u istarsku ikonu.
Kao djevojčica je Balotine pjesme recitirala na gotovo svim školskim priredbama. U rakljanskoj župnoj crkvi se prvi put susrela sa glazbom gdje je pjevala u crkvenom zboru. Kasnije je postala aktivna članica zbora crkve svetog Antuna u Puli.
Puljani su je mogli slušati na plesnim večerima u tamošnjoj Zajednici Talijana Circolu, gdje je Lidija po prvi put zapjevala uz orkestar, kojim je ravnao maestro Nello Milotti. Jugoton ju je kasnih 60-ih pozvao na pokusna studijska snimanja, i njezin glas ih je osvojio. Zvučala je toplo, prirodno.
Prvi singl sa četiri pjesme je ubrzo snimljen: „Mamma mia dammi cento lire“, „Lijepa Istranka“, „Pula vas čeka“ i „Istro ti“.
Reakcija tržišta je bila snažna. Jugoton joj je ponudio ugovor na dulju suradnju nakon čega je Lidija snimila još petnaest singl ploča s još mnogo nezaboravnih hitova. Vrlo brzo postala ja miljenica publike i prva pjevačica koja je u svojim pjesmama opjevala Istru i Kvarner, more i barke, sve njezine gradove i gradiće, od vina i rakije do pršuta i ribe, ukratko sve njezine ljude i običaje.
Suradnja s Đorđem Novkovićem otvorila je još šire tržište. On je uglazbio dva Lidijina teksta, a koja je ona kvalitetno interpretirala, te se njezina popularnost proširila iz Istre po cijeloj bivšoj Jugoslaviji sve do Amerike, Kanade i Australije. Riječ je o dva mega hita: „Hiljadu suza za jednoga mornara“, i: „Sve su se laste vratile sa juga“ koji su prodani u milijunskim tiražama.
Ipak, prvo izdanje ploče i kasete Canconi d una volta iz 1976. godine i kasnije osam nastavaka obilježiti će Lidiju i postaviti je na sam tron. Gore na vrh Istre. Uživala je pjevati o njezinoj vječnoj ljubavi, rodnom kraju, Istri.
Ona je tu na tom mjestu danas, nedodirljiva kraljica.
Foto: FB/Lidija Percan
Od sada vaše uspomene možete digitalizirati uz podršku svoje knjižnice.
18:31Prije 13 h13.09.2025
Radionice će se održavati petkom u večernjim satima, u toploj, opuštenoj atmosferi, gdje će sudionici imati priliku ne samo učiti recepte svojih nona, već i ponijeti gotove kolače kući – kao uspomenu i inspiraciju da ih ponovno pripreme.
15:12Prije 17 h13.09.2025
Sunčana subota u centar Rovinja privukla je mnoštvo građana i posjetitelja, a svi su oni, osim u dobroj glazbi, uživali i u besplatnom ručku kojeg su pripremali Maistrini chefovi.
12:36Prije 19 h13.09.2025
Starship kompleks obuhvaća „raketu” koja je viša, deblja, teža od Saturn V kojom su Amerikanci realizirali program Apollo! Dvostruko jačeg potiska, nosi više korisnog tereta, lansirne rampe su podignute na nekoliko lokacija, a one su ujedno prihvatne rampe.
12:09Prije 20 h13.09.2025
Prilikom velikog nevremena koje je pogodilo Rovinj 16. lipnja ove godine Diego Ružić je spasio veliku jahtu privezanu na Velikome molu kojoj su pukli konopi i koja je prijetila sigurnosti cijeloj južnoj luci Andana.
11:36Prije 20 h13.09.2025
Porečka riva i ovoga je puta bila prepuna posjetitelja koji su pratili vaganje. Od tri ulovljene tune sve su izvučene na obalu, a uz njih je ulovljeno i 25 luceva, od kojih je 22 priznato i bodovano.
11:06Prije 21 h13.09.2025
U povodu proslave Dana Grada Rovinja i zaštitnice svete Eufemije ove je subote na rasporedu besplatan ručak za umirovljenike uz nastup benda Anelidi i Vesne Nežić-Ružić, građani će moći besplatno koristiti prijevoz vlakićem od 10 do 22 sata, a navečer se priprema i Rovinjski festival vina.
07:15Prije 1 d13.09.2025
Lokalni ugostitelji pripremaju riblja predjela poput bakalara, slanih i mariniranih inćuna, salata od hobotnice i sipe, potom riblje specijalitete od bijele i plave ribe, lignje, školjke, frito misto, šugo od sipa, a moći će se kušati i brodet od plavog raka.
22:05Prije 1 d12.09.2025
Ostavite komentar