Počele su šparuge u Istri, cijena za kilogram OD 40 DO 60 EURA!

IstraIN

22 Ožujak 2024 I 20:59

Počele su šparuge u Istri, cijena za kilogram OD 40 DO 60 EURA!

Šparoge, dragocjena ali i mnogima omiljena divlja namirnica nas svake godine oduševi svojom pojavom, a sa sobom donese miris proljeća i šarenilo okusa fritaja, njoka, palente i juha.

Njihovo branje zahtijeva pripremu i oprez, no nagrada koju pružaju svakako nadmašuje sve napore te se onda zanemaruju izgrebane ruke, noge, probijene jakne, grančice u kosi ali i šokovi koji budu rezultat naleta na zmiju. Zbog toga možemo reći da je upravo šparoga vrijedna svih tih napora koje njezino branje sa sobom nosi.

Kroz šetnju iznad Limske drage, susreli smo se s izazovom pronalaženja šparoga, a ubrati šparogu zahtijeva vrijeme i strpljenje, s time da je cijena za kilu na gradskim tržnicama od 40 do 60 eura.

Sezona branja šparoga označava početak proljeća i obilježava period od ožujka do kraja travnja, kada ih možemo brati.

Naime, uz radost berbe dolazi i odgovornost jer berači trebaju imati dozvolu za berbu na državnom zemljištu, čija je nadležnost povjerena Hrvatskim šumama.

Dozvola je dostupna putem jednostavnog postupka online prijave na službenoj web stranici Hrvatskih šuma, jer branje može rezultirati i novčanom kaznom od 133 do 933 eura.

viber_image_2024-03-21_10-48-18-865.jpg

Za ljubitelje šparoga izdvojili smo jedan recept.

  • 500 grama pljukanaca (makaruna, žbirića)
  • 1 manja glavica luka
  •  Maslinovo ulje
  • 100 g šparuga
  • 100 g pršuta/ pancete
  • -500 ml vrhnja za kuhanje
  • sol i začini po želji
  • parmezan

1) Luk očistite i sitno nasjeckajte pa ga malo prodinstajte na maslinovom ulju.

2) Pršut/ pancetu narežite na rezance a šparuge malo prokuhajte u vreloj vodi (2-3 minute).

3) Na luk dodajte pancetu i dinstajte par minuta, dodajte šparuge pa opet dinstajte par minuta.

4) Na kraju sve zalijte vrhnjem za kuhanje i malo prokuhajte da se zgusne te dodajte papar i po potrebi sol. 

5) Kuhane pljukance procijedite i umiješajte u umak.

6) Poslužite toplo sa naribanim parmezanom.

IMG_7038.jpeg

viber_image_2024-03-21_10-48-19-219.jpg

Ostavite komentar