Poreč je već tradicionalno u rujnu centar svijeta za ljubitelje tune, dobre zabave i pratitelje adrenalinskog sporta, lova na veliku ribu.
Tunalicious Festival, koji se održao od 9. do 15. rujna, na jednom je mjestu nudio brojne zanimljive gastronomske sadržaje i pružio ljubiteljima morske hrane jedinstvenu priliku da uživaju u pomno kreiranim delicijama, čiji je glavni sastojak tuna - kraljica Jadrana. Na porečkoj se rivi iz dana u dan, bez obzira na nepovoljne vremenske uvjete, okupljao sve veći broj posjetitelja.
Festival se sastojao od čak tri različita gastro programa koja su zadovoljila i najzahtjevnije gurmane: Tuna Restaurant Week, Tunalicious Street Food Festival i Spinnaker Gourmet Stage. Četvrti dio programa bilo je jedno od najvećih big game natjecanja na Jadranu, šesto izdanje TunIstra – Offshore World Challengea Poreč 2024.
Tuna Restaurant Week, održan od 9. do 15. rujna, pružio je jedinstvenu priliku za kušanje kreativnih interpretacija tune u dvadesetak odabranih restorana diljem Poreča. Lokalni restorani pripremili su posebne jelovnike koji su obilovali delicijama od tune. Posebna poslastica bila je 14. rujna - filetiranje tune, priprema carpaccia i sashimija od tune te degustacija uz Tomaz Vina u Restoranu Divino.
Tunalicious Street Food Festival, održan od 13. do 15. rujna na porečkoj rivi, okupio je ugostitelje koji su jadransku tunu na raznovrsne i inovativne načine ponudili u street food varijacijama.
Valamar je na svojoj street food prikolici predstavio bogatstvo okusa svježe jadranske tune kroz kreativna jela poput tuna ceviche tacosa, tuna topljenog sendviča, paccheri al tonno tjestenine, tuna tandori ražnjića s pita kruhom i Tunalicious burgera. Tunaholic Fish Bar - porečki specijalist za tunu u street food varijanti, vratio se sa svojim najtraženijim tuna receptima: Tunaholic burger, Hot tuna hedonist, Tunistra burger i Tuna Basilicata. Street Food by Lukas ponovno je bio hit s burgerima i bruschettama, kao i kombinacijama sa škampima, dok je ekipa iz Taike donijela svoje iskustvo sa zagrebačkog Fuliranja.
Spinnaker Gourmet Stage, projekt poznat kao serija posebnih večera koje u porečkom fine dining restoranu Spinnaker pripremaju najpoznatiji hrvatski chefovi, 12. rujna je ugostio Zdravka Tomšića, začetnika hrvatske fine-dining scene. Ovo jedinstveno gastronomsko iskustvo uključilo je pet sljedova od kojih je svaki bio posebno sparen s vrhunskim vinima Kadum. Večera je bila rasprodana, a dojmovi se još uvijek sliježu.
U sklopu Tunalicious Festivala održano je i šesto izdanje međunarodnog turnira u lovu na veliku ribu, TunIstra - Offshore World Challenge Poreč 2024, koje je trajalo od 14. do 15. rujna. Svečanost otvorenja natjecanja započela je odavanjem priznanja pokretaču i idejnom vođi natjecanja, Franku Čerinu, koji je preminuo prošle godine.
TunIstra je jedno od najvećih big game natjecanja u Hrvatskoj, tijekom kojeg su se lovile velike ribe, najčešće plavoperajne tune i lucevi. Natjecanje je ujedno i kvalifikacijski turnir za Offshore World Championship - Svjetsko prvenstvo koje će se održati u Kostarici 2025. godine na koje se plasirala ekipa „Hook Up“ s ulovljenom tunom od čak 144.64 kg i dugom 211 cm. Natjecanje je bilo atraktivno za sve posjetitelje, a posebice napeto bilo je vaganje uhvaćenih kapitalaca koje je privuklo oko pet tisuća Porečana i gostiju.
Uz zanimljiv sportski i gastronomski tjedan, posjetitelji su u petak, subotu i nedjelju uživali u vrhunskoj glazbi i atmosferi za koje su se pobrinuli Simon Marlow, Zdenka Kovačiček, Vinko Ćemeraš i S.A.R.S. Glazbenu poslasticu za kraj festivala, u nedjelju, 15. rujna, priredili su popularni TBF i Silente.
Organizaciju ovog događaja potpisuje Športsko-ribolovni klub Big Game 4 Tuna u suradnji s agencijom MPG, dok je generalni sponzor najveća hrvatska turistička kompanija Valamar. Više detalja o festivalu nalazi se na web stranici www.tunaliciousporec.com.
Foto: Manuel Paljuh
Ostavite komentar