(VIDEO) U potpunosti izgorio beach bar Lux u Peroju, bura otežavala gašenje
U Peroju je u ponedjeljak navečer izbio požar u kojem je u potpunosti izgorio popularni beach bar Lux.
22:32Prije 2 h13.01.2025
U četrnaestom izdanju prestižnog vodiča Flos Olei, takozvanoj bibliji za ekstra djevičanska ulja svijeta, tradicionalno je uvršten izuzetno velik broj uljara, točnije, njih 57 iz Hrvatske od kojih je 56 iz Istre, što je od posebne važnosti s obzirom da su u publikaciju uvrštena ulja iz cijelog svijeta –56 maslinarskih nacija s 5 kontinenta.
Istarski su se maslinari tako našli u društvu 500 najboljih s ukupnim udjelom od čak 11 posto.
Pritom vrijedi istaknuti da je velik broj postigao još bolje rezultate nego lani, što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu.
Flos Olei, svojevrsni atlas svjetskog maslinarstva, kojeg potpisuje poznati novinar i enogastronomski kritičar Marco Oreggia u suradnji s Laurom Marinelli, novinarkom specijaliziranom za područje enogastronomije, međunarodnog je karaktera, a objavljuje se kroz tri izdanja: talijansko-engleskom, talijansko-kineskom i talijansko-španjolskom.
Autori prilično hvale Hrvatsku, posebno Istru, te ističu da je vrlo pogodna za uzgoj maslina zbog povoljne klime i izvrsnog sastava tla kao i da se diči rasprostranjenošću maslinika uz obalu, u Dalmaciji, na otocima i prije svega na istarskom poluotoku.
Naglašavaju i da se posljednjih godina bilježi izniman porast maslinarskih nasada te snažno ulaganje u tehnologiju posljednje generacije, što dovodi do odlučujućeg kvalitativnog rasta finalnog proizvoda.
Ne čudi stoga što je 56 maslinara iz Istre proizvelo toliko kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje da zaslužuje prestižnu nagradu, odnosno uvrštenje u posljednje, četrnaesto izdanje Flos Oleia.
''Ponosni smo na naše maslinar jer stvarno imaju izvrsne proizvode. Mi smo svjetski maslinarski brend, sedam godina smo bili na tronu kao najjača maslinarska regija i možemo biti doista zahvalni na velikom entuzijazmu, trudu, ali i znanju koje su kroz ptoeklo razdbolje postigli jer bez svega toga ne bi bilo ovih vrhunskih proizvoda.
Napravio sam jednu paralelu, u sportu je talent bitan, ali puno je bitnije trud i zalaganje.
Nama je geografska pozicija jako bitna, ali upravo rezultati ovih vrhunskih proizvoda velika ljubav, rad, trud i entuzijazam naših maslinara i zato moramo biti zahvalni jer su Istru digli na svjetsku mapu maslinovih ulja'' rekao je istarski župan, Boris Miletić.
Ne propustite predavanje akademkinje Vide Demarin u INK-u!
09:36Prije 15 h13.01.2025
Pisala je na talijanskom književnom jeziku i pulskom inačicom istromletačkoga.
08:56Prije 16 h13.01.2025
Kroz razmjenu iskustava i praktičnih savjeta, panelisti će rasvijetliti ključnu ulogu marketinga u razvoju poslovanja i brenda.
06:45Prije 18 h13.01.2025
Donedavna su se na području Vrsara prostirale mnogobrojne plantaže lješnjaka, te su se zbog izobilja tog ploda u prošlosti Vrsaranski amareti izrađivali od lješnjaka, za razliku od poznatijih talijanskih amareta čiji je glavni sastojak badem.
18:31Prije 1 d12.01.2025
Posebnu vrijednost ovoj priči daje činjenica da je Vinko Coce dio svog radnog vijeka proveo kao mornar u ACI marini Trogir, jednoj od najljepših na Jadranu, a upravo mu je ACI odao počast dajući svoj obol u ovom hvalevrijednom projektu.
11:40Prije 1 d12.01.2025
U 1950-im pokrenula je s Ruggerom Rovattijem Zajednicu Buzeta, Roča i Sovinjaka u egzilu, kojoj je bila i dugogodišnja predsjednica. U više mandata bila je i potpredsjednica Udruženja istarskih zajednica.
11:19Prije 1 d12.01.2025
Ostavite komentar