PALAČINKE NA TISUĆU NAČINA! Donosimo vam recepte koji će vas oduševiti

IstraIN

14 Studeni 2024 I 11:24

PALAČINKE NA TISUĆU NAČINA! Donosimo vam recepte koji će vas oduševiti

Palačinke su jelo koje je osvojilo srca ljudi diljem svijeta.

Bilo da ih volimo s slanim ili slatkim nadjevima, u svim mogućim oblicima – preklopljene, zamotane, američke, japanske, danske – palačinke su uvijek pravi izbor, bilo za doručak, brunch, ili čak kao desert nakon ručka ili večere.

Njihova univerzalnost i jednostavnost pripreme čine ih idealnim jelom za sve prilike, a recepti za savršeno mekane i izdašne palačinke prenosili su se s generacije na generaciju, stvarajući pravo malo kulinarsko naslijeđe.

Ova kombinacija tradicije i jednostavnosti čini palačinke toliko posebnima i voljenima.

Bilo da ste ljubitelj klasičnih slanih verzija, u kojima dominiraju sirevi i meso, ili pak preferirate slatke varijante s voćem, čokoladom ili raznim kremama, u nastavku vam donosimo nekoliko recepata koji će vašim palačinkama dodati sasvim novu dimenziju okusa.

Američke palačinke su pravi klasik, deblje od tradicionalnih, lagane i sočne. Savršen su izbor za vikend doručak!

  • 150 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ½ žličice soli
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 150 ml mlijeka
  • 1 jaje
  •  2 žlice maslaca

Prosijajte brašno i šećer u prahu, zatim dodajte ostale sastojke i dobro pomiješajte.

Na srednje jakoj vatri na tavi zagrijte malo maslaca i žlicom izlijevajte smjesu za male palačinke.

Pecite oko 1-2 minute sa svake strane, a zatim slažite jednu na drugu. Poslužite s javorovim sirupom i komadićem maslaca na vrhu.

Voćne palačinke s maslacem od kikirikija donose savršen spoj zdravlja i slasti, uz dodatak voća i bogatog maslaca od kikirikija.

  •  2 jaja
  • 0,5 l bademovog mlijeka
  • 0,25 l gazirane vode
  • 0,4 kg bademovog brašna
  •  prstohvat soli
  •  3 žlice kakaa

Sastojci za kremu:

  • Maslac od kikirikija
  • Kokosovo brašno ili čips od kokosa
  • Nasjeckano voće po izboru

Pomiješajte sve sastojke za smjesu, a zatim pecite palačinke na tavi.

Nakon što su gotove, premažite ih maslacem od kikirikija, pospite kokosom i dodajte voće po želji. 

Gin Tonic palačinke - za ljubitelje koktela, ove palačinke sa sirupom od gin tonica bit će prava poslastica.

  • 200 g brašna
  • 1 jaje
  • 2 žlice šećera
  • 250 ml gin tonica
  • Ulje za prženje

Sastojci za sirup:

  • 250 ml gin tonica
  • 2 žlice šećera
  • 1 limun

Za sirup, zagrijte gin tonic s limunovim sokom i šećerom dok ne postane gusto.

U međuvremenu, pomiješajte sve sastojke za smjesu i pecite palačinke na tavi. Poslužite ih prelivene s gin tonic sirupom i uživajte u ovom sofisticiranom okusu.

Oreo crumble palačinke - ako ste ljubitelj slatkiša, ovo je recept za vas – palačinke s komadićima Oreo keksa, savršen užitak!

  • 75 g indijskih oraščića
  • 60 g brašna
  • 1 zrela banana
  • 2 čajne žličice javorovog sirupa
  • 1 žličica soli
  • 0,4 šalice vode
  • 4 izlomljena Oreo keksa
  • Ulje za prženje

U mikseru pomiješajte sve sastojke osim Oreo keksa i dobro izmiksajte. Dodajte keks i nježno pomiješajte. Pecite palačinke na tavi, a zatim poslužite uz šlag i bobičasto voće. 

Japanske souffle palačinke su lagane, prozračne i pjenaste, a pripremaju se na malo drugačiji način – u poklopljenoj tavi.

  • 4 bjelanjka
  • 2 žumanjka
  • 4 žlice šećera u prahu
  • 2 žlice ekstrakta vanilije
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 6 žlica glatkog brašna
  • ½ šalice mlijeka
  • 1 žličica limunovog soka
  • Prstohvat soli
  • Maslac za pečenje

Izmiksajte žumanjke s vanilijom, šećerom u prahu i praškom za pecivo. Dodajte mlijeko, limunov sok i brašno. U posebnoj zdjeli umutite bjelanjke u čvrsti snijeg, a zatim ih pažljivo umiješajte u smjesu.

Na tavi s malo maslaca, žlicom stavite smjesu, pokrijte tavu i pecite 2 minute. Zatim okrenite palačinke i pecite još minutu. Poslužite s šećerom u prahu, agavinim sirupom ili kuglicom sladoleda.

Ostavite komentar