Istarski vinari otkrivaju koliko će im vremenske (ne)prilike utjecati na berbu

IstraIN

13 Svibanj 2024 I 12:22

Istarski vinari otkrivaju koliko će im vremenske (ne)prilike utjecati na berbu

Ovog smo vikenda posjetili jubilarnu 30. Vinistru u Poreču, najveću regionalnu manifestaciju koju je posjetilo više od 10 tisuća posjetitelja, na kojoj se predstavilo 125 izlagača, od čega 85 vinara.

U dvorani Žatika čuli su se svi jezici svijeta, brojni turisti koji borave u Istri nisu propustili Vinistru uživajući prvenstveno u vrhunskim malvazijama i teranima na kojima se temelji jedinstvena istarska vinska priča.

Ni mi nismo propustili priupitati nekoliko vinara kako im se sviđa na ovogodišnjoj Vinistri, ali i koliko su zadovoljni prošlom sezonom te što predviđaju za iduću, budući da nas prate jake promjene vremenskih uvjeta.

"Ove je godine bilo zanimljivo vrijeme u smislu da je vrlo rano i naglo krenulo toplo vrijeme pa je onda ovo zahlađenje sve to skupa nekako zaustavilo... Bilo je čak i malo mraza na ovom našem području Poreštine, imali smo nekakve sitne štete. Ali generalno, još uvijek je relativno rano i nadamo se da ćemo sve to stići nadoknaditi", rekao nam je Ivan Kadum iz Kadum Wines i dodao da računaju da će se grožđe stići oporaviti.

"Situacija je za sada još uvijek lakša nego prošle godine. Tada smo se dosta borili s kišom, zaštitom od bolesti i tako dalje. U svibnju je trebalo raditi jako promišljeno i kvalitetno da bi se održao plod i izbjegle štete", zaključio je Kadum.

Pohvalio je novi dizajn štandova i fenomenalnu organizaciju ovogodišnje Vinistre. "Iako je u petak stvarno došao velik broj ljudi, sve je bilo prohodno između štandova, tako da nemam ni jednu zamjerku!", ističe mladi vinar.

WhatsApp_Image_2024-05-13_at_10.42.10.jpeg

Arno Šaina, iz rovinjske vinarije Monte Ricco, ove godine nije izlagao na Vinistri s vlastitim vinima, no bio je ovdje u ime poznatih vina Matošević. Također nam je potvrdio da je lanjska berba bila dosta izazovna. "Bilo je ludo vrijeme pa oni koji su uspjeli održati sanitet grožđa kako treba, su se ovdje i istaknuli. Vinograd nam je prva fronta, nakon toga ide podrum i tu se vidi krajnji rezultat", objašnjava za Rovinj FM i IstraIN Arno Šaina.

"Ove godine smo imali toplu zimu pa je sve počelo dosta rano. Kada zahladi, loze su također u izazovnoj situaciji. Vrlo su važne pažnja i pravodobne metode kako bi zaštitili plodove, a oni nas još uvijek dobro služe", rekao je mladi vinar iz Rovinja.

Naišli smo na još jedan štand s vinom s područja Rovinjštine, a to je Klaudio Vugrinović iz pozantog San Tommasa, koji nam je rekao kako su zadovoljni s prošlom godinom. "Ove godine očekujemo još bolje rezultate. Loše vrijeme nije pretjerano utjecalo na naš rad", ističe Vugrinović.

pexels-pixabay-51947.jpg

"Prošle sezone su uvjeti izgledali dosta ružno na početku, travanj i svibanj su bili jako kišni, te je bilo problema s biljnim bolestima. No, u kolovozu i rujnu bilo je dosta sunčano i toplo pa je uspjelo izvući sezonu. Po meni, bila je jako dobra sezona!", kaže nam Filip iz Vina Anđelini iz Pazina.

"S obzirom na stalno mijenjanje temperatura, jasno da to utječe na plod. Najveći su problem tuče. S Vinistrom smo uvijek zadovoljni", rekla nam je mlada gospođa ispred umaških Vina Benčić.

Gospodin Valter Licul iz Vinarije Fuhtar objasnio nam je: "Svaka godina je specifična što se tiče vinogradarstva, ova godina je krenula loše s najprije visokim temparaturama, pa naglo zahlađenje koje je napravilo podosta štete u pojedinim vinogradima. No, dobro smo se izvukli. Kako čovjek, tako i biljka doživljava šok. Posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti, a treba biljci dati vitamine, biostimulatore, aminokiseline i drugo".

Svim vinarima želimo što bolje uvjete za kvalitetnu i laku berbu te nadolazeću sezonu.

Ostavite komentar