U IŠČEKIVANJU TURISTA Briškoski 'Ovo je jedna velika nula, ali mi gubitke akumuliramo zadnjih pet godina, a ne od jučer!' KAKO SMO NA TEŽI NAČIN NAČIN NAUČILI DA SE NE SMIJEMO OSLANJATI SAMO NA TURIZAM

IstraIN

22 Travanj 2020 I 15:35

U IŠČEKIVANJU TURISTA Briškoski 'Ovo je jedna velika nula, ali mi gubitke akumuliramo zadnjih pet godina, a ne od jučer!' KAKO SMO NA TEŽI NAČIN NAČIN NAUČILI DA SE NE SMIJEMO OSLANJATI SAMO NA TURIZAM

Nema grane koja nije ostala pogođena stanjem uslijed epidemije korona virusa. No ipak, puno se priča o turizmu, a razlog je jednostavan- na turizam se oslanjamo desetljećima unatrag, od turizma se u državnu, lokalnu, i privatnu blagajnu slijeva glavnina prihoda, a i najveći je broj zaposlenih upravo u turizmu.

Zato je jasno da su gubici enormni obzirom da je turizam u potpunosti stao. I dok se je prošle godine na ovaj dan već radilo punom parom,  situaciju kao u ovogodišnjem travanju nitko ne opamti.

- Ovo nije velika razlika, ovo je jedna velika nula. Da nam, je netko u 11. mjesecu rekao da će biti ovako ne bismo vjerovali. Jako nam je teško, ali najviše me pogodilo kad smo za dane Uskrsa svi bili zatvoreni, to je bilo šokantno, rekao je za Rovinj FM Stanislav Briškoski, predsjednik rovinjskog Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika.

Prihoda nema, troškovi su tu, ali s druge strane, dobili smo na raspolaganje mjere, ponajprije od lokalne samouprave, koje su nam maksimalno pomogle u ovakvoj situaciji. Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo turizma su pokazale da i u ovim kriznim situacijama ima nade za nas.

'TREBA POKRENUTI OSTALA GOSPODARSTVA, A NE KAD STANE TURIZAM, STANEMO SVI!'

Nije u pitanju da smo smi stali jer smo to htjeli, ovo je rezultat pandemije, ali gledamo da minimalno budemo opterećeni i da se što prije vratimo u prvobitno stanje, kaže Briškoski.

Otpustio nije nikoga, članovi Ceha ugostitelja također, a nije im to bila niti ideja niti želja, a uspjela je opstati upravo zahvaljujući mjerama.

- Apeliram na obrtnke da ne otpuštaju jer nam je država vratila onom mjerom kojom i mi njima kada smo poslovali dobro. Novcem koji nam dolazi od mjera plaćamo ljude kako bi zadržali njihova radna mjesta.

A dok su ugostiteljski objekti zatvoreni, mnogi su si našli zanimaciju. Uređuje se i bavi poslovima za koje je zima bila prekratka.

- Svakodnevno smo u komunikaciji i novoj strategiji razvoja turizma, raztmišljamo kako ćemo ubuduće funkcinirati, prilagoditi ćemo se novim uvjetima, kaže Briškoski, a poboljšanje situacije vidi u skorašnjoj budućnosti.

- Smatram ako nastavimo ovom disciplinom, situacija bi se trebala smiriti sredinom lipnja, pa bismo 1. srpnja mogli upaliti naše roštilje.

Ipak, ako se to i obistini, gubitke teško da će nadoknaditi.

- Nisu to gubici samo od danas ili jučer, mi ih akumuliramo već godinama. Naša je branša zadnjih pet godina pogođena visinom oporezivih stopa, velikim PDV-om i nametima i zato mi je drago što su svi u ovim trenucima prepoznali što je turizam, a istodobno mi je žao što je turizam u ovoj situaciji najmoćnija grana i jedina koja pokreće gospodarstvo.

Ne bih volio da turizam bude glavnina zapošljivosti, iz ovoga smo naučili da Hrvatska treba pokrenuti i ostala gospodarstva pa da budemo svi u jednom livelu, a ne da nam se dogodi- stane turizam, stanemo svi.

Ostavite komentar