Ribari o cijenama, ulovu i svakodnevici: Unatoč izazovima, svježa riba i dalje privlači kupce

IstraIN

7 Studeni 2024 I 12:52

Ribari o cijenama, ulovu i svakodnevici: Unatoč izazovima, svježa riba i dalje privlači kupce

Orada, poznata i kao komarča ili lovrata, kraljica je mora i pravi užitak na tanjuru, a upravo sada traje njezina sezona lova.

U ovo doba godine, ova cijenjena riba dolazi se mrijestiti u sjeverni Jadran, posebno u vodama istarskog akvatorija, što omogućuje bogatiji ulov nego inače.

Iako su ribari ove godine očekivali bolji ulov, i dalje neumorno love cijele noći kako bi svježe ulovljenu ribu ponudili rano ujutro. U Rovinj smo stigli u rane jutarnje sate, gdje su ribari po završetku cjelonoćnog ribolova došli pokazati, ali i prodati, plodove svoga rada.

"Srdela se ipak najviše lovi, no ima i drugih riba. Kašete su pune, ima svega. Mještani koji znaju, dođu direktno do broda kupiti ribu jer je svježa. Na licu mjesta vidiš što dobiješ", rekao nam je Drago, dodavši da misli kako su cijene jako visoke. "No, kada je štajun orada, može ih se naći ispod cijene, evo i sada ih se može naći za desetak eura", kaže.

viber_slika_2024-11-07_08-57-05-409.jpg

Zanimljivo nam je bilo i upitati koliko često ribari jedu ono što ulove. "Kada je štajun, svaki dan jedem ribu!", priznaje Drago. I ribar Eugenio jede ju svakoga dana.

"Srdele bi trebali loviti, ali jako loše lovimo. Puno je tune, dupini uništavaju mrežu, krpamo se... Ljudi najviše traže srdelu i oradu, a cijene su opravdane s obzirom na to koliko se nafte potroši", ističe ribar Eugenio Lučić.

Kapetan drugog broda kojeg smo dočekali u rovinjsko maglovito jutro, Stipe, kaže kako se sada najviše lovi srdela. "Skupo je sve, cijene su svega išle gore, pa je i riba skupa", ističe Stipe, a na pitanje jede li često ribu, Stipe ipak priznaje da ju rijetko jede.

viber_slika_2024-11-07_08-57-04-828.jpg

Rekreativni ribar Zlatko kaže kako uglavnom lovi sipe ili lignje. "Ne jedem baš često ribu, no neki dan sam jeo oradu. Ako ulovim da je tek došao brod, volim i ovdje kupiti direktno od ribara", priznaje.

"Oćadu sada najviše lovim. Trebale su biti orade, no još ih baš i nema. Ove godine sve kasni, a utječe i visoka temperatura mora", ističe ribar Jozo, koji lovi ribu od malih nogu. Ne misli da je u ribarnici preskupa riba. "Za brodove su veliki troškovi i to je ta cijena. Volim jesti ribu, jedem ju tri puta tjedno", rekao nam je Jozo.

viber_slika_2024-11-07_08-57-04-706.jpg

viber_slika_2024-11-07_08-57-05-160.jpg

viber_slika_2024-11-07_08-57-04-294.jpg

viber_slika_2024-11-07_07-58-28-920.jpg

Ostavite komentar