VESNA LOBORIKA Vesna Grubešić iskreno o uspješnoj istarskoj poslovno-obiteljskoj priči

IstraIN

26 Svibanj 2022 I 07:53

VESNA LOBORIKA Vesna Grubešić iskreno o uspješnoj istarskoj poslovno-obiteljskoj priči

Malo je onih među vama koji sada čitate ove retke, a koji niste imali priliku kušati i uživati u vrhunskim proizvodima istarske sirane Vesna Loborika, čiji su sirevi Pegula i Rici nedavno u Americi osvojili drugo odnosno sedmo mjesto.

Ali to nije bio glavni motiv za razgovor s gospođom Vesnom Grubešić, koja prisjećajući se svojih početaka, kaže kako je sve počelo kada je njena kći dobila jarića na dar. Evo što nam je ispričala.

Vesna Loborika obiteljski je posao. Iako je to već mnogo puta ispričana priča, zaista je sve počelo još davne 1985. godine kad je kći Fuma za rođendan dobila na poklon kozu.

I tako je ta koza od neočekivanog poklona postala prvi korak u stvaranju našeg današnjeg poslovnog svijeta. Naš prvi proizvod bio je mladi kozji sir. Počeli smo raditi sir za obiteljske potrebe, a u međuvremenu smo narasli u posao koji broji do 20-ak djelatnika, ovisno o sezoni.

Gdje nabavljate sirovinu?

Počelo je tako da smo koristili isključivo vlastitu sirovinu odnosno mlijeko. Tako smo sve do 1996. imali vlastitu farmu s oko 80-100 koza i 20-ak muznih krava, ali kako je potražnja za našim proizvodima rasla, počeli smo nabavljati mlijeko od kooperanata.

koze.jpg

S vremenom smo se zbog obujma posla odlučili fokusirati samo na proizvodnju tako da danas nabavljamo kvalitetno kravlje, ovčje i kozje mlijeko isključivo od naših lokalnih kooperanata, od kojih su mnogi dugogodišnji. Kravlje mlijeko je dostupno cijele godine, dok je kozje i ovčje mlijeko dostupno samo sezonski.

Kako izgleda jedan vaš radni dan?

Dinamično! Teško je dati jednostavan odgovor na to pitanje jer organizacija posla ovisi o mnogo faktora. Iako je proizvodnja i prerada mliječnih proizvoda stup našeg poslovanja po čemu smo uostalom i najviše prepoznatljivi, naš trgovački i ugostiteljski dio poslovanja zahtijeva jednaku posvećenost. Uza sve to, obrađujemo i maslinik.

Dnevna organizacija posla svih uključenih, pa tako i moja, prilagođava se prvenstveno zahtjevima posla i aktualne sezone. Međutim, ono što je nepromjenjivo jest da svaki radni dan počinje jako rano!

Tijekom svog višegodišnjeg vrijednog rada zaslužili ste brojne nagrade i priznanja...

Ponosni smo na apsolutno svako priznanje za naše sireve i mliječne proizvode, a bilo ih je zaista mnogo – od sasvim lokalnih, preko regionalnih i nacionalnih, pa sve do međunarodnih nagrada. 

Međutim, postoje nagrade koje ipak imaju objektivno najveću težinu, i to zbog prirode i ugleda samog natjecanja. Takva je naša najaktualnija nagrada.

Naša Pegula osvojila je drugo, a Rici šesto mjesto u svojim kategorijama na ovogodišnjem svjetskom ocjenjivanju sireva u Wisconsinu (SAD). The World Championship Cheese Contest najpriznatije je svjetsko tehničko ocjenjivanje sireva, maslaca i jogurta koje se od 1957. održava u Wisconsinu (SAD).

Pegula je ostvarila 98.5 bodova od maksimalnih 100 i tako je naša mala sirana postala jedini dobitnik te prestižne medalje iz Hrvatske na ovogodišnjem natjecanju. 

pegula.jpg

Koji su problemi s kojima se susreću današnji sirari?

Svakako nedostatak sirovine. Sve se manje ljudi bavi ili želi baviti uzgojem krava, koza ili ovaca.  Direktna posljedica takvog opadanja interesa za farmerskim načinom života je nažalost i manjak mlijeka. Takvi izazovi nisu ni nas sasvim zaobišli, ali smo zaista zadovoljni što dugi niz godina imamo stalnu i uspješnu suradnju s našim lokalnim dobavljačima zbog čega i uspijevamo održavati dostatne količine mlijeka. Međutim, zbog povećane proizvodnje smo i mi uvijek otvoreni za nove izvore kvalitetnog mlijeka.

Gdje se sve mogu pronaći vaši proizvodi?

Pokušavamo biti što dostupniji pa se stalno trudimo proširivati naše distribucije kanale. Imamo naša stalna prodajna mjesta u Puli (glavna gradska tržnica i tržnica Veruda) i u Loboriki (u sklopu naše Bistro Pizzerije).

Također, uveli smo i osobnu dostavu po Istri, širem području Rijeke, na otoke Cres, Lošinj i Krk te u Zagreb. Osim u vlastitoj distribucijskoj mreži, naši proizvodi mogu se naći u brojnim delikatesnim trgovinama diljem zemlje, ali i u brojnim ugostiteljskim objektima u Istri. Broj takvih objekata koji prepoznaju kvalitetu naših proizvoda je u stalnom porastu.

plata.jpg

Koji od vaših sireva je najtraženiji?

Za naše svakodnevne kupce najvažniji su svježi proizvodi – mlijeko, svježi sir i vrhnje, skuta, jogurt. Jogurt je toliko obožavan da ga ne možemo dovoljno proizvesti!

Među sirevima je najčešći odabir naš Rici (12 mjeseci star kravlji sir), iako u zadnje vrijeme Pegula polako preuzima ulogu favorita s obzirom na to da je postala sve traženija zbog prestižne nagrade koju je nedavno osvojila.

Pratite li trendove i novitete?

U našoj su proizvodnji usvojeni svi moderni procesi i uveden je sustav osiguranja kvalitete HACCP, ali uz zadržavanje naših tradicionalnih receptura. Volimo našu paletu proizvoda, ali je nastojimo i povremeno širiti, poštujući naš lokalitet i sirovine kao i uvažavajući želje naših vjernih kupaca.

Kod nas su eksperimenti uvijek u tijeku! Znamo i testirati proizvode na svojim stalnim prodajnim mjestima, ali novitete ipak uvodimo oprezno i postupno. 

S obzirom na povećavanje svjesnosti o važnosti uravnotežene prehrane, moram spomenuti naš jogurt, koji je u tom pogledu svakako naš „naj trendi“ proizvod – jer je s jedne strane kremast i ukusan, gotovo dekadentan, a s druge strane sadrži mnogo zdravih bakterija bez dodanih šećera. Kao bonus, postoji i sezonski ograničeno izdanje jogurta od kozjeg mlijeka čije je povoljno djelovanje na zdravlje mnogostruko.

U ponudi imate i svoje maslinovo ulje...

Tako je. Iako se ekstra djevičansko maslinovo ulje Ča tek odnedavno može naći na policama naših trgovina, priča o ovom ulju puno je duža. Prve masline zasadio je još pradjed Rici davne 1892., ali tek smo prije dvadesetak godina započeli sa sustavnim i standardiziranim radom na masliniku.

Maslinik danas broji 1250 stabala maslina među kojima se nalazi i nekoliko autohtonih istarskih sorti. Prateći najsuvremenija saznanja, vrijeme berbe pomaknuli smo s kraja studenog na početak listopada kako bismo dobili ulje s visokim udjelom antioksidansa, ali i svježeg mirisa te snažnog okusa.

Naš brend Ča također osvaja nagrade na najpriznatijim svjetskim natjecanjima kao što su Flos Olei, NYIOOC World Olive Oil Competition u New Yorku, ATHENA International Olive Oil Competition, AIPO International olive oil competition i l'Oro del Mediterraneo.

Kako biste u nekoliko riječi otkrili tajnu vašeg uspjeha?

Ustrajni rad, motivacija za stalnim rastom i razvojem te, naravno, složna fameja. Cijela naša fameja je uključena u posao, a važnost rada, stvaranja i zajedništva je zaista naša obiteljska vrijednost koju nastojimo prenijeti i na nove generacije. Svatko je preuzeo svoj dio posla u kojem može dati svoj maksimalni doprinos, ali se i dalje zajednički razmjenjuju ideje i iskustva te donose najvažnije odluke.

Što biste savjetovali mladima odnosno onima koji se žele okušati u vašem poslu ili upustiti u poslovnu inicijativu?

Uh, ovo je teško pitanje jer svako vrijeme nosi svoj kontekst i svoje izazove. Nisam sigurna bi li i naš put izgledao isto da počinjemo danas. Međutim, vjerujem da postoje vrijednosti koje su univerzalno primjenjive na svaku poslovnu avanturu, a to su snažna motivacija, spremnost odabrati teži put i zahvalnost na onome što imamo.

Za kraj bih voljela naglasiti važnost proizvodnje u svakoj zajednici, a osobito proizvodnje hrane. Nedavni događaji su još jednom dokazali koliko je važno imati lokalnu, prirodnu i dostupnu proizvodnju hrane.

Mi u svojem poslovanju, ali i u svakodnevnom životu, nastojimo podržavati male lokalne proizvođače hrane i sretni smo kad se ta zajednica širi – jer to znači raznovrsniju ponudu sezonske i lokalne hrane koja je dostupnija većem broju ljudi.

Gospođi Vesni, njenoj obitelji i svim suradnicima želimo puno uspjeha i zadovoljstva u daljnjem radu!

Ostavite komentar