
Učenici iz Rovinja oduševili Veneciju: Tradicija, jezik i gastronomija na velikom platnu
U nastavku pogledajte dva filma učenika Talijanske srednje škole Rovinj.
19:15Prije 40 min02.04.2025
Šparoge, dragocjena ali i mnogima omiljena divlja namirnica nas svake godine oduševi svojom pojavom, a sa sobom donese miris proljeća i šarenilo okusa fritaja, njoka, palente i juha.
Njihovo branje zahtijeva pripremu i oprez, no nagrada koju pružaju svakako nadmašuje sve napore te se onda zanemaruju izgrebane ruke, noge, probijene jakne, grančice u kosi ali i šokovi koji budu rezultat naleta na zmiju. Zbog toga možemo reći da je upravo šparoga vrijedna svih tih napora koje njezino branje sa sobom nosi.
Kroz šetnju iznad Limske drage, susreli smo se s izazovom pronalaženja šparoga, a ubrati šparogu zahtijeva vrijeme i strpljenje, s time da je cijena za kilu na gradskim tržnicama od 40 do 60 eura.
Sezona branja šparoga označava početak proljeća i obilježava period od ožujka do kraja travnja, kada ih možemo brati.
Naime, uz radost berbe dolazi i odgovornost jer berači trebaju imati dozvolu za berbu na državnom zemljištu, čija je nadležnost povjerena Hrvatskim šumama.
Dozvola je dostupna putem jednostavnog postupka online prijave na službenoj web stranici Hrvatskih šuma, jer branje može rezultirati i novčanom kaznom od 133 do 933 eura.
Za ljubitelje šparoga izdvojili smo jedan recept.
1) Luk očistite i sitno nasjeckajte pa ga malo prodinstajte na maslinovom ulju.
2) Pršut/ pancetu narežite na rezance a šparuge malo prokuhajte u vreloj vodi (2-3 minute).
3) Na luk dodajte pancetu i dinstajte par minuta, dodajte šparuge pa opet dinstajte par minuta.
4) Na kraju sve zalijte vrhnjem za kuhanje i malo prokuhajte da se zgusne te dodajte papar i po potrebi sol.
5) Kuhane pljukance procijedite i umiješajte u umak.
6) Poslužite toplo sa naribanim parmezanom.
Ture s vlasnicima čest su format u svijetu hiperautomobila – privatni događaji na kojima vlasnici imaju priliku povezati se kroz zajedničku strast prema automobilima i vrhunskim destinacijama. Za prvu takvu turneju s Neverama, izbor bila je upravo – Hrvatska, a istra završava u Istri.
13:26Prije 6 h02.04.2025
Istraživanja bi mogla rasvijetliti život i navike nekadašnjih stanovnika Vrsara te obogatiti postojeća saznanja o lokalnoj povijesti.
10:14Prije 9 h02.04.2025
"Iako je ovogodišnji naš slogan i slogan zajednice diljem Europe „Nismo nevidljivi“, iskustvo protekle godine pokazuje da sustav još uvijek ne prepoznaje u dovoljnoj mjeri potrebe osoba s autizmom i njihovih obitelji", poručuju iz Saveza udruga za autizam Hrvatske.
06:45Prije 13 h02.04.2025
Ovogodišnja konvencija, naslovljena jednostavno „Vremeplov“, stavit će naglasak na dinamiku između nerazriješenih pitanja prošlosti te tehnoloških stremljenja budućnosti.
21:35Prije 22 h01.04.2025
Ovog je ponedjeljka u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu održan okrugli stol pod nazivom „Govor mržnje ili sloboda govora?“, u organizaciji Centra za građanske inicijative Poreč.
19:15Prije 1 d01.04.2025
Do 4. travnja odvoz zelenog otpada (do 5 m³) bit će dostupan po sniženoj cijeni od 12,50 €/m³ s PDV-om umjesto redovnih 23,75 €/m³.
18:31Prije 1 d01.04.2025
Ovo istraživanje objavljeno je u uglednom znanstvenom časopisu 'Frontiers in Ecology and Evolution' i temelji se na analizi podataka o bioraznolikosti fitoplanktona prikupljenih tijekom posljednje 24 godine.
13:12Prije 1 d01.04.2025
Pred brojnom publikom izveden je oratorij “Via crucis” Franza Liszta.
12:28Prije 1 d01.04.2025
Ostavite komentar