
Bačić: Promašen je navod da novi model stambenog zbrinjavanja nešto drastično mijenja
Naveo je da se novim modelom omogućuje da korisnici mogu otkupiti neuseljiv stan, ali se kao takav prodaje po nižoj cijeni.
14:11Prije 12 min18.09.2025
U Žminju se danas održava 10. jubilarna manifestacija „Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće" koja započinje u 13:30 sati Zad Kaštela.
Ovogodišnje izdanje donosi bogat zanimljiv program, najavila je Slavenka Blašković Janko, direktorica TZ Žminj.
‘’Svi posjetitelji koji nam se u nedjelju pridruže u Žminju moći će vidjeti, ali i kušati što se to nekada jelo za uskrsni doručak. Vrijedne domaćice izložit će pince, uskrsne kolače pripremljene po vlastitim receptima i piturana jaja, a sve ove prekrasne starinske slastice moći će se i kušati..
Domaćice će kraj ugnjišća pokazati kako se nekad mijesila i pekla pinca, a s gostima će podijeliti i svoje recepte. Prezentirat će se i mega pinca i pokušati oboriti rekord od 36 kg težine.’’
A bit će nagrađene najbolje pince, kolač i najbolje ofarbana jaja, kao i osoba najvještijim u pičenju jaja.
‘’Održat će se i turnir u pičenju jaja, a najboljega ćemo nagraditi. Članovi stručnog ocjenjivačkog suda odabrat će najštabelejo pinco, najštabeleji vazmeni kolač i najlepče piturano jaje, za koje će se podijeliti prigodne nagrade.
Za najmlađe će se pobrinuti tim iskusnih animatora koji će s djecom izrađivati prigodne ukrase i oslikavati lica. Na vazmenon samnju brojnji će lokalni OPG-ovi predstaviti svoje
raznovrsne proizvode.
Jedna od zanimljivosti jest i pokušaj obaranja rekorda najteže pince koja je 2019. godine težila 36 kilograma.
‘’Za ovogodišnju pincu pripremili smo 6 kilograma šećera, 120 jaja i 30 kilograma brašna. Ne sumnjam da ću to uspjeti napraviti, sama ću je zamijesiti, a na velikom ognjištu u Paladnjaki ćemo je ispeći’’ rekla je Zdenka Jakus, jedna od idejnih začetnica ova manifestacija koja će i pripremati ovu pincu za koju kaže da bi mogla biti teška oko 40 kilograma.
Što će sve posjetitelji imati još prilike vidjeti otkrio je i Mirando Mužina, koji je zajedno s Zdenkom, idejni začetnik ove manifestacije:
‘’To nije da ćemo samo to pokazati kako ćemo ispeći. Mi smo htjeli da ljudi vide od početak kako se sve radi.’’
Dodajmo još jednom kako 10. jubilarno izdanje „Istrijanske pinci spod čripnje na ugnjište“ kreće u nedjelju od 13:30 sati Zad Kaštela u Žminju.
Obilazak je prilika da posjetitelji, uz stručno vodstvo, upoznaju prirodne vrijednosti ovog zaštićenog područja te saznaju više o njegovoj biološkoj raznolikosti i značaju za očuvanje prirodne baštine.
07:20Prije 7 h18.09.2025
Sve će se održati u Centru za praktičnu robotiku u Puli, na adresi Rizzijeva 40, u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će posjetitelji moći upoznati razne robote ovog četvrtka, 18. rujna, od 17 do 18:30 sati.
19:15Prije 19 h17.09.2025
Uživajte u trodijelnim menijima, bilo mesnim ili ribljim, koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert, uz čašu domaćeg vina – sve po cijeni od 25 eura.
16:08Prije 22 h17.09.2025
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
11:02Prije 1 d17.09.2025
Poseban naglasak stavljen je na održivi „Green Table“ ručak na kojem su se nastavila razmjenjivati iskustva i znanja, a uživalo se u tradicijskim jelima chefa Davida Skoka te Udruge Istarsko – EKOMUZEJ iz Vodnjana.
10:37Prije 1 d17.09.2025
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
22:00Prije 1 d16.09.2025
Jesu li u tom istom razdoblju naše plaće porasle tri puta? Teško da bi itko mogao reći da jesu.
20:28Prije 1 d16.09.2025
Podršku u ovom iskustvu pružili su im prof. dr. sc. Bojan Hamer i doktorand Luca Privileggio iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković, za aktivnosti na kopnu, dok je prof. Daniele Suman nadzirao podvodni popis.
19:00Prije 1 d16.09.2025
Ostavite komentar