
Još mjesec dana do porečkog Plava Laguna Ironmana!
Utrka je rasprodana te se očekuje 1900 natjecatelja sa svih kontinenata.
17:23Prije 3 min18.09.2025
Noćas, u noći s utorka na srijedu, u 04:06 sati (20.ožujka 2024.) završava zimsko godišnje doba i započinje proljeće, prema astronomskom računanju godišnjih doba tijekom godine.
Prvi dan proljeća nazivamo proljetni ekvinocij, proljetna ravnodnevnica. Toga su dana dan i noć (gotovo) jednakog trajanja (lat. aequinoctium: jednako-noćje). Početak proljeća predstavlja trenutak kada Sunce u prividnom godišnjem gibanju na nebu stigne na liniju nebeskog ekvatora. Sunce s južne nebeske polutke prelazi na sjevernu i tu će ostati sve do prvog dana jeseni.
Visina Sunca nad horizontom biti će sve veća, Sunčeve zrake zadržavati će sve duže i duže tijekom dana nad našim glavama. Zrak, zemlja postajati će sve topliji. Uskoro i temperature mora budu dovoljno primamljive za prva brčkanja u slanoj vodi. Jeeej :)
Istovremeno s našim proljećem, ekipa koja na južnoj Zemljinoj polutci (to su oni koji „vise naglavačke”) ulazi u prvi dan jeseni. Datumski proljeće obično započinje dvadesetog dana u ožujku, povremeno dan prije ili dan kasnije. Zbog nebeske mehanike u eonima koji dolaze ti će se datumi pomicati.
Svitanja i sutone iskoristite za pogled ka nebu, tamo se ovih dana mogu odvijati jako zanimljive igre oblaka te aurore borealis i zodijakalne svjetlosti (potonjie vidljivo noću).
U Vidulinima, centralna Istra, Sunce prvog dana proljeća izlazi u 06:07, a zalazi u 18:18, drugdje na Poluotoku vremena se neznatno razlikuju, ovisno o lokalitetu i liniji horizonta.
IZAZOV:
Tko će prvi fotografirati ranojutarnje nebo u trenutku početka proljeća? Šaljite nam fotke na desk@istrain.hr.
Obilazak je prilika da posjetitelji, uz stručno vodstvo, upoznaju prirodne vrijednosti ovog zaštićenog područja te saznaju više o njegovoj biološkoj raznolikosti i značaju za očuvanje prirodne baštine.
07:20Prije 10 h18.09.2025
Sve će se održati u Centru za praktičnu robotiku u Puli, na adresi Rizzijeva 40, u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će posjetitelji moći upoznati razne robote ovog četvrtka, 18. rujna, od 17 do 18:30 sati.
19:15Prije 22 h17.09.2025
Uživajte u trodijelnim menijima, bilo mesnim ili ribljim, koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert, uz čašu domaćeg vina – sve po cijeni od 25 eura.
16:08Prije 1 d17.09.2025
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
11:02Prije 1 d17.09.2025
Poseban naglasak stavljen je na održivi „Green Table“ ručak na kojem su se nastavila razmjenjivati iskustva i znanja, a uživalo se u tradicijskim jelima chefa Davida Skoka te Udruge Istarsko – EKOMUZEJ iz Vodnjana.
10:37Prije 1 d17.09.2025
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
22:00Prije 1 d16.09.2025
Jesu li u tom istom razdoblju naše plaće porasle tri puta? Teško da bi itko mogao reći da jesu.
20:28Prije 1 d16.09.2025
Podršku u ovom iskustvu pružili su im prof. dr. sc. Bojan Hamer i doktorand Luca Privileggio iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković, za aktivnosti na kopnu, dok je prof. Daniele Suman nadzirao podvodni popis.
19:00Prije 1 d16.09.2025
Ostavite komentar