Palačinke su jelo koje je osvojilo srca ljudi diljem svijeta.
Bilo da ih volimo s slanim ili slatkim nadjevima, u svim mogućim oblicima – preklopljene, zamotane, američke, japanske, danske – palačinke su uvijek pravi izbor, bilo za doručak, brunch, ili čak kao desert nakon ručka ili večere.
Njihova univerzalnost i jednostavnost pripreme čine ih idealnim jelom za sve prilike, a recepti za savršeno mekane i izdašne palačinke prenosili su se s generacije na generaciju, stvarajući pravo malo kulinarsko naslijeđe.
Ova kombinacija tradicije i jednostavnosti čini palačinke toliko posebnima i voljenima.
Bilo da ste ljubitelj klasičnih slanih verzija, u kojima dominiraju sirevi i meso, ili pak preferirate slatke varijante s voćem, čokoladom ili raznim kremama, u nastavku vam donosimo nekoliko recepata koji će vašim palačinkama dodati sasvim novu dimenziju okusa.
Američke palačinke su pravi klasik, deblje od tradicionalnih, lagane i sočne. Savršen su izbor za vikend doručak!
- 150 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice soli
- 1 žlica šećera u prahu
- 150 ml mlijeka
- 1 jaje
- 2 žlice maslaca
Prosijajte brašno i šećer u prahu, zatim dodajte ostale sastojke i dobro pomiješajte.
Na srednje jakoj vatri na tavi zagrijte malo maslaca i žlicom izlijevajte smjesu za male palačinke.
Pecite oko 1-2 minute sa svake strane, a zatim slažite jednu na drugu. Poslužite s javorovim sirupom i komadićem maslaca na vrhu.
Voćne palačinke s maslacem od kikirikija donose savršen spoj zdravlja i slasti, uz dodatak voća i bogatog maslaca od kikirikija.
- 2 jaja
- 0,5 l bademovog mlijeka
- 0,25 l gazirane vode
- 0,4 kg bademovog brašna
- prstohvat soli
- 3 žlice kakaa
Sastojci za kremu:
- Maslac od kikirikija
- Kokosovo brašno ili čips od kokosa
- Nasjeckano voće po izboru
Pomiješajte sve sastojke za smjesu, a zatim pecite palačinke na tavi.
Nakon što su gotove, premažite ih maslacem od kikirikija, pospite kokosom i dodajte voće po želji.
Gin Tonic palačinke - za ljubitelje koktela, ove palačinke sa sirupom od gin tonica bit će prava poslastica.
- 200 g brašna
- 1 jaje
- 2 žlice šećera
- 250 ml gin tonica
- Ulje za prženje
Sastojci za sirup:
- 250 ml gin tonica
- 2 žlice šećera
- 1 limun
Za sirup, zagrijte gin tonic s limunovim sokom i šećerom dok ne postane gusto.
U međuvremenu, pomiješajte sve sastojke za smjesu i pecite palačinke na tavi. Poslužite ih prelivene s gin tonic sirupom i uživajte u ovom sofisticiranom okusu.
Oreo crumble palačinke - ako ste ljubitelj slatkiša, ovo je recept za vas – palačinke s komadićima Oreo keksa, savršen užitak!
- 75 g indijskih oraščića
- 60 g brašna
- 1 zrela banana
- 2 čajne žličice javorovog sirupa
- 1 žličica soli
- 0,4 šalice vode
- 4 izlomljena Oreo keksa
- Ulje za prženje
U mikseru pomiješajte sve sastojke osim Oreo keksa i dobro izmiksajte. Dodajte keks i nježno pomiješajte. Pecite palačinke na tavi, a zatim poslužite uz šlag i bobičasto voće.
Japanske souffle palačinke su lagane, prozračne i pjenaste, a pripremaju se na malo drugačiji način – u poklopljenoj tavi.
- 4 bjelanjka
- 2 žumanjka
- 4 žlice šećera u prahu
- 2 žlice ekstrakta vanilije
- 1 žličica praška za pecivo
- 6 žlica glatkog brašna
- ½ šalice mlijeka
- 1 žličica limunovog soka
- Prstohvat soli
- Maslac za pečenje
Izmiksajte žumanjke s vanilijom, šećerom u prahu i praškom za pecivo. Dodajte mlijeko, limunov sok i brašno. U posebnoj zdjeli umutite bjelanjke u čvrsti snijeg, a zatim ih pažljivo umiješajte u smjesu.
Na tavi s malo maslaca, žlicom stavite smjesu, pokrijte tavu i pecite 2 minute. Zatim okrenite palačinke i pecite još minutu. Poslužite s šećerom u prahu, agavinim sirupom ili kuglicom sladoleda.
Ostavite komentar