U Rovinjskom Selu održana 34. Antonja! POZNATA IMENA SVIH NAGRAĐENIH
U sklopu natjecateljskog dijela koji se odnosi na fizikalno-kemijske i senzorne analize pristiglih uzoraka vina i maslinova ulja održano je proglašenje najuspješnijih proizvođača, a to su....
Na jučerašnjoj Antonji u Rovinjskom Selu održane su 34. Izložba vina i 22. Izložba maslinovih ulja Rovinjštine. Sinoć su se u Rovinjskom Selu predstavili najbolji s Rovinjštine.
U sklopu natjecateljskog dijela koji se odnosi na fizikalno-kemijske i senzorne analize pristiglih uzoraka vina i maslinova ulja održano je proglašenje najuspješnijih proizvođača.
''Važno je da i nadalje čuvamo ovu tradiciju održavanja manifestacije Antonja u Rovinjskom Selu.
Antonja, u sklopu koje se održavaju Izložba vina i Izložba maslinovih ulja Rovinjštine a zadnjih 11 godina i Festiva istarske supe, dostupna je svim posjetiteljima i izlagačima, ljubiteljima lokalnih okusa i mirisa vina i maslinovih ulja,“ izjavio je Kristijan Damijanić, predsjednik udruge Agrorovinj.
Antonja 2025. donosi rezultate 22. Izložbe maslinovih ulja Rovinjštine. Ove je godine na ocjenjivanje predano i ocijenjeno 74 uzoraka maslinovog ulja.
Zlatnom medaljom nagrađeno je 62 ulja, a srebrnom medaljom 10 maslinovih ulja. Brončanu medalju dobilo je 1 maslinovo ulje, a 1 maslinovo ulje počasnu diplomu.
Foto: Alessio Sponza/Island Media
Posebno se ističu prva 3 ulja proizvođača među kojima su odlučivale nijanse u mirisima i okusima, a to su ulja OPG Danijela Poropata, OPG Remi i OPG Ben.
Definitivno je posebno mjesto zauzelo ulje OPG-a Danijela Poropata koje je dobilo ukupno 95 bodova za miješane sorte.
Vina Rovinjštine 2025. godine odlikuje vrlo visoka kvaliteta. Uzorci su predani na ocjenjivanje u Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča koji su obavili fizikalno–kemijske analize i organoleptički (senzorno) ocjenjivanje u kategoriji vina proizvedenih modernom i tradicionalnom tehnologijom.
Ukupno je prikupljeno 40 uzorka vina: 18 uzoraka u kategoriji Profesionalni proizvođači – bijela vina, zatim 4 uzoraka u kategoriji Profesionalni proizvođači – crna vina, 9 uzoraka u kategoriji Proizvođači hobisti – bijela vina i Proizvođači hobisti – crna vina ukupno 4 uzorka.
Foto: Alessio Sponza/Island Media
U kategoriji Profesionalnih proizvođača za bijela vina prvu nagradu s ukupno 87,67 bodova za Malvaziju istarsku berbe 2024. dobili su Fameja Matošević te tako osvojili šampionsku medalju s najviše bodova u kategoriji.
U kategoriji Profesionalnih prozvođača crnih vina zlatnu šampionsku medalju dobio je P.O. Vivoda s ukupno 85,67 bodova za Teran.
Foto: Alessio Sponza/Island Media
U kategoriji Proizvođača hobista za bijela vina najviše bodova i zlatnu medalju dobila je Malvazija istarska od Elvis Prenca (18,10 bodova), a u istoj skupini hobista u kategoriji za crna vina najviše bodova osvojio je OPG Bevanda (18,16 bodova) za crno miješano vino.
Kristijan Damijanić uputio je svim sudionicima ovogodišnje Antonje najsrdačnije čestitke te se zahvalio na uloženom trudu i znanju koji su rezultirali visoko kvalitetnim proizvodima.
Foto: Alessio Sponza/Island Media
Posebne čestitke uputio je šampionima u svim kategorijama.
''Posebne zahvale upućuju se Gradu Rovinj-Rovigno, Istarskoj županiji, Turističkoj zajednici grada Rovinja-Rovigno te sponzorima koji su manifestaciju podržali i ove godine.
Zahvaljujemo posebno sponzorima Festivala istarske supe u sklopu Antonje 2025.: Pisinium d.o.o. iz Pazina i Darna d.o.o. iz Rovinja.'', poručio je Kristijan Damijanić, predsjednik Udruge Agrorovinj.
Za veliko finale priprema se prava istarska fešta. Na meniju je domaća pašta sa šugom, a posjetiteljima će biti posluženo čak petsto degustacijskih porcija.
Na kružnom toku u centru Poreča posađene su trajnice poput vrbena, gaura i ukrasnih trava. Iako na prvi pogled izgledaju divlje, biljke su pomno odabrane.
Novi trener Istre 1961, Španjolac Oriol Riera, okupio je danas momčad na prvom treningu u Balama, a u nedjelju ga očekuje debi na klupi protiv Osijeka.
Tijekom događanja predstavljeno je četrdesetak radova koji su pokazali najbolje primjere europske prakse u revitalizaciji fortifikacijskih i bivših vojnih objekata. Svi radovi bit će objavljeni u konferencijskoj publikaciji – znanstvenoj monografiji.
Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo podsjetio je da su Dani europske baštine pokrenuti još 1985. godine u Francuskoj, na inicijativu Vijeća Europe i Europske komisije, a Hrvatska u obilježavanju sudjeluje od 1995. godine.
Mirela Vidak uspješno je vodila Osnovnu školu Ivana Gorana Kovačića u Čepiću 23 godine, Romana Percan 25 godina bila je ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora u Krnici, a Krešimir Bronić ravnatelj Srednje škole Mate Balote Poreč punih 30 godina.
Potaknuti napisima vezanim uz skorašnji novi Zakon o naplati cestarine i što on donosi građanima, iz HAC-a su pojasnili ključne postavke plaćanja cestarine u novom u potpunosti elektroničkom sustavu.
Ovogodišnja berba krenula je ranije nego što su mnogi vinari očekivali, a kvaliteta malvazije bit će na vrlo visokoj razini. Ako rujan donese povoljno vrijeme i crne sorte obećavaju vrhunsku kvalitetu.
Pod sloganom „Jesen u Poreču 2025“, grad će ugostiti više od 40 kulturnih, sportskih, gastronomskih i zabavnih događanja, okupljajući domaću publiku i posjetitelje iz cijele Europe.