Ove subote svratite na Smotre maslinovog ulja i vina južne Istre u Vodnjan
U subotu 12. travnja 2025. godine, u Vodnjanu se održavaju 31. Smotra maslinovog ulja Istre i 31. Smotra vina južne Istre, jedne od najdugovječnijih smotri u regiji.
U subotu 12. travnja 2025. godine, u Vodnjanu se održavaju 31. Smotra maslinovog ulja Istre i 31. Smotra vina južne Istre, jedne od najdugovječnijih smotri u regiji.
Tako Vodnjan, sjecište maslinarskih i vinskih putova, i opet postaje nezaobilazno okupljalište vrijednih proizvođača, kušača i ljubitelja vrhunskih istarskih proizvoda. Program i degustacije počinju u 14 sati u Zajednici Talijana Vodnjan, a kulminirat će dodjelom priznanja u predvečernjim satima.
Na smotru ulja stiglo je 64 uzoraka iz cijele Istre, među kojima veliki broj ekoloških, a čak 49 ulja osvojilo je zlatnu medalju. Na smotru vina stiglo je 22 uzoraka iz južne Istre u raznim kategorijama, uključujući i vodnjanski specijalitet Vin de rosa, a 11 ih osvaja zlatnu medalju. Analizu su obavili stručni paneli povjerenstva za ocjenjivanja Instituta za poljoprivredu i turizma u Poreču.
"Važan segment naših aktivnosti i naših smotri su edukacije. Na vođenim degustacijama dobivamo cjelovitu sliku sezone, brusimo vještinu kušanja, stalno radimo na poboljšanju... To se iz godine u godinu vidi i na rezultatima. Kao što se vide napori Vodnjana da kroz edukaciju dodatno podigne kvalitetu vrhunskih istarskih proizvoda", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik udruge Agroturist Matteo Belci.
Uz njega su prisustvovali i gradonačelnik Edi Pastrovicchio, direktorica Turističke zajednice Grada Vodnjan Morena Smoljan Makragić te Lea Komel, voditeljica stručne službe Agroturista.
"Na ovoj hvalevrijednoj manifestaciji, koja traje već 31. godinu, vidimo sve što je prošla godina dala. Naši proizvođači, unatoč izazovima i neprilikama, iz godine u godinu izvlače maksimum i unaprjeđuju proizvodnju. Znamo da su naša maslinova ulja već vrhunski svjetski proizvod, a i vinari su iz godine u godinu sve bolji. Sada se već stvarno radi o nijansama. Dakle idemo prema savršenstvu i zaista je najteže biti prvi u Vodnjanu", rekao je gradonačelnik Pastrovicchio.
Foto: Grad Vodnjan
Podsjetio je da će se u subotu prijepodne održati i manifestacija "Hoditi i zdravi biti".
"Dakle, nakon ugodne šetnje od Portića u Peroju prema Fažani, možete doći u Vodnjan i nastaviti lijep dan vikenda u smjeru zdravog življenja. Zato pozivam sve građana, naše goste, ljubitelje vrhunskih proizvoda da dođu u Vodnjan i provedu popodne u druženju, učenju i kušanju maslinovog ulja i vina", rekao je Pastrovicchio.
U 15 sati u Vjenčanoj sali počinje predavanje "Aktualnosti u zaštiti masline s naglaskom na ekološku i održivu poljoprivredu" Bernardine Hlevnjak Pastrovicchio, dipl. ing. agr.. Preostali dio programa održava se u Zajednici Talijana: u 16 sati počinje vođena degustacija maslinovog ulja dr. sc. Karoline Brkić Bubola; u 17 sati vođena degustacija vina dr.sc. Sanje Radeka, a vodena degustaciju Vin de Rosa u 17.50 sati. Svečano otvorenje i Svečana dodjela priznanja obje smotre počinje u 18:30 sati. Tom će prilikom biti dodijeljene nagrade koje svake godine iznenade novim i atraktivnim umjetničkim oblikovanjem.
"Godinama imamo lijepu suradnju s Keramičkom grupom ZT-a koju vodi Igor Fabris i koja kreira nagrade. Ove godine izradili su nagrade od glazirane keramike na metalnom postolju, tamno crvene boje prošaranu zlatom, čime simboliziraju istarsku zemlju i zlatne proizvode - maslinovo ulje i vino - koji iz nje proizlaze", rekla je Morena Smoljan Makragić.
Organizatori vodnjanskih smotri su udruga Agroturist i Grad Vodnjan – Dignano uz sudjelovanje TZ-a Grada Vodnjana, trgovačkih društva Contrada i Castelier, POU-a Vodnjan i Zajednice Talijana, a sve pod pokroviteljstvom Istarske županije.
Autori makete su Ivan Capan i Igor Kozlina, diplomirani inženjeri arhitekture, uz stručnu podršku Gradske uprave Grada, Muzeja Lapidarij te Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.
Osim što je iznimno ukusan, bakalar je i vrlo zdrav. Bogat je omega-3 masnim kiselinama, izvrstan je izvor proteina, minerala i vitamina, a pritom sadrži vrlo niske razine štetnih masnoća.
Krnička placa posljednjih je godina postala prepoznatljivo mjesto zajedništva i kreativnosti mještana. U prethodnim izdanjima bila je ukrašena tisućama lampica, ručno izrađenim ukrasima i brojnim božićnim dekoracijama.
Mali projekti usmjereni su na rješavanje konkretnih potreba lokalnih zajednica, a provode ih skupine građana okupljene kroz udruge, ustanove ili mjesne odbore.
Govoreći o razvojnim pokazateljima, Miletić je istaknuo da Istarska županija prednjači po broju gospodarstvenika u odnosu na broj stanovnika, ima povoljan omjer radnika i umirovljenika, bilježi pad nezaposlenosti, pozitivne demografske trendove te snažne turističke rezultate.
Očuvanje Paluda ne ovisi samo o stručnjacima, već i o posjetiteljima. Korištenjem aplikacije za posjetitelje možete bolje upoznati ovo vrijedno područje i njegove stanovnike.
Kod postavljanja božićnog drvca preporučuje se da bude udaljeno od kamina, radijatora i drugih izvora topline. Korištenje prskalica i svijeća na drvcu predstavlja velik sigurnosni rizik, zbog čega se savjetuje upotreba isključivo LED lampica.
Pravo na prigodne božićne poklon-pakete, sukladno Odluci o socijalnoj skrbi Grada Pazina, ostvaruje 55 osoba i obitelji iz socijalno osjetljivih skupina s prebivalištem na području Grada.
Svečani program svojim je pjesmama uveličao zbor KUD-a Matko Brajša Rašan, a prigodnom obilježavanju, u ime Grada Pule, prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Vito Paoletić.