Turistička zajednica grada Poreča i Grad Poreč i ove godine pripremaju raznolik program povodom uskrsnih blagdana.
Manifestacija „Uskrs u Poreču“ održat će se na prigodno uređenom Trgu slobode od petka, 18. travnja, do ponedjeljka, 21. travnja 2025. godine. Program donosi spoj tradicije i zabave te ujedno označava početak nove turističke sezone.
Bogat program produženog blagdanskog vikenda predstavili su gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, direktor Turističke zajednice grada Poreča, Nenad Velenik te ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića, Tatjana Gulić Pisarević, čiji će učenici i ove godine aktivno sudjelovati u programu.
„Uskrs u Poreču za nas je mnogo više od blagdanske proslave – to je simbol početka nove turističke godine i prilika da naš grad prikažemo u najljepšem svjetlu. Zahvaljujem Turističkoj zajednici i svim partnerima koji su sudjelovali u osmišljavanju i provedbi programa, posebno našim mladima koji svojim entuzijazmom i znanjem daju dodatan šarm manifestaciji.
Poreč je i ovoga Uskrsa spreman dočekati svoje građane i prve proljetne goste s osmijehom, dobrom glazbom i vrhunskom ponudom,“ rekao je gradonačelnik Loris Peršurić.
Program uključuje tradicionalni sajam istarskih proizvoda, glazbene nastupe, zabavne i kreativne radionice za djecu, uskršnje igre, a posebnu pažnju zasigurno će privući Slatko uskršnje jutro, kojeg će u subotu 19. travnja od 10 do 12 sati pripremiti učenici i mentori Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića. Posjetitelje očekuju autohtone istarske slastice u modernom i klasičnom ruhu, čokoladna fontana te druga slatka iznenađenja.
Foto: Grad Poreč
„Iznimno nam je drago što su učenici i djelatnici naše škole i ove godine dio uskršnjeg slavlja. Suradnja s Gradom i Turističkom zajednicom za nas je velika čast, ali i odgovornost jer znamo koliko je važno promovirati kvalitetu i autentičnost u gastronomiji i ugostiteljstvu.
Učenici na ovaj način ne samo da stječu vrijedno iskustvo u stvarnim uvjetima, nego i aktivno doprinose životu zajednice. Vjerujemo da će 'Slatko jutro' ponovno osvojiti posjetitelje i postati nezaobilazan dio ponude Poreča,“ izjavila je ravnateljica Tatjana Gulić Pisarević.
Na prigodno uređenom Trgu slobode u petak, subotu i ponedjeljak bit će postavljeno 10-ak štandova na kojima će lokalni proizvođači nuditi med i pčelinje proizvode, maslinova ulja, proizvode od lavande i konoplje, vina, rakije, aromatično bilje i drugo.
Za najmlađe u subotu, 19. travnja se priprema bogat animacijski program – face painting, radionice, igre i zabava uz animatore. Za dobru atmosferu pobrinuti će se DJ Mister G. Članovi Udruge Capybara iz Poreča će voditi zabavne igre s jajima kao što su pičenje jaja i natjecanje u tucanju jajima, a bit će tu i „Jajolov“ - lov na blago.
Foto: Grad Poreč
Za one malo starije bit će tu i stol za društvene igre te igra koja iz godine u godinu postaje sve popularnija, a idealna je zabava za cijelu obitelj - cornhole. Na Trg slobode stiže i razigrani uskrsni zec, spreman razveseliti najmlađe, i one koji se tako osjećaju, slatkim iznenađenjima i čokoladnim jajima.
U subotu će se programu pridružiti i Udruga Phronesis, koja će na svom štandu predstaviti rad udruge i projekt „NeuroStem Talent Centar“, sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda plus, u okviru poziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za promociju STEM-a“.
Cilj sudjelovanja je upoznati javnost s projektom i aktivnostima namijenjenima djeci i mladima, te potaknuti interes za teme iz područja neuroznanosti, tehnologije, biomedicine i zdravstva.
Uskršnja nedjelja bit će obilježena već tradicionalnim besplatnim domjenkom za sve prisutne – fritajom sa šparogama i špaletom te pisanicama i čašom vina. A od 10 do 13 sati posjetitelje će zabavljati vrsni glazbenici iz Big Band-a Pula.
Foto: Grad Poreč
„Turistička zajednica svake godine nastoji pripremiti atraktivnu i sadržajnu uskršnju ponudu, kojom grad činimo ljepšim i veselijim na dobrobit svim građanima te mnogobrojnim posjetiteljima Poreča. Ove godine će Trg slobode krasiti nove uskršnje dekoracije, a naglasak programa stavljen je na autentičnost, lokalne proizvode te obiteljski doživljaj.
Očekujemo oko 35.000 noćenja te otvorenih petnaestak hotela, što potvrđuje da Poreč ostaje među najpoželjnijim destinacijama i izvan glavne turističke sezone,“ izjavio je direktor TZ-a Nenad Velenik, uputivši čestitke građanima i gostima uz poziv da se pridruže blagdanskoj atmosferi Poreča.
Manifestacija Uskrs u Poreču još je jedan primjer dobre suradnje između javnog sektora, obrazovnih ustanova i lokalne zajednice, a sve u cilju stvaranja kvalitetne i prepoznatljive destinacijske ponude.
Sredina srpnja idealno je vrijeme za predah od svakodnevnice, a čarobna istarska kulisa pruža savršen bijeg u hedonistički užitak. Ako tražite mjesto gdje se ljeto osjeća svim osjetilima, Tinjan je pravo odredište!
Gosti koji dolaze u središnju Istru najčešće traže aktivan odmor i autentičnu Istru, zanimaju ih
biciklističke i pješačke staze, kultura i gastronomija.
Publiku očekuju nastupi jakih snaga mlađe scene Miach i IDEM, art-pop inovatorice Konstrakte, tajanstvenog dvojca Nipplepeople te Darka Rundeka u intimnom izdanju njegovog Eko Kvarteta.
Pozitivne povratne informacije učenika i njihovih roditelja samo su još više ojačale nastojanja Škole da i dalje nastavi s provedbom ovako vrijednih projekata koji nedvojbeno ostavljaju pozitivan trag u odrastanju rovinjskih osnovnoškolaca.
Spremnici su postavljeni na četiri lokacije u gradu, a u njih se ne smije odlagati miješani komunalni otpad, kartonska ambalaža, staklena i plastična ambalaža, te otpad koji nema oznaku – ee otpada.
Unatoč značajnom napretku u globalnoj kontroli duhana, duhanska i nikotinska industrija nastavljaju prilagođavati strategije proizvodnje kako bi privikli i zadržali potrošače. Ovi napori osobito potkopavaju javno zdravlje i usmjereni su na ranjive skupine, posebice mlade.
Mjere će provoditi djelatnici poduzeća DEZINSEKCIJA d.o.o., s kojima Grad Poreč ima sklopljen važeći Ugovor o Provođenju mjera obvezatne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na području Grada Poreča u 2025. godini.
Svaki štand donosi svoju priču - od nježnih specijaliteta bijele ribe, preko intenzivnih okusa plave ribe, do školjki i popularne miješane pržene ribe i plodova mora.
Savjeti odraslih i prijatelja, natpisi u medijima, pripreme u osnovnim školama ne mogu zamijeniti živi susret “oči u oči” s ambijentom srednjih škola, profesorima, ravnateljima, osobljem. U tom cilju, ovog je četvrtka, Industrijsko-obrtnička škola Pula provela Dan otvorenih vrata za osnovce.