Danas je Veliki petak, spomendan Isusove muke i smrti
U Istri, Primorju i Dalmaciji na današnji se dan najčešće jedu morska riba i plodovi mora, a u kontinentalnome dijelu Hrvatske, grah, suho voće, kompoti, štrudle od sira, tijesto s orasima i makom te riba i to najčešće šaran i štuka.
IstraIN
18 Travanj 2025 I 06:45
Pexels
Danas je Veliki petak, kršćanski spomendan Isusove muke i smrti koji se slavi u petak prije Uskrsa i dan je kada se kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i smrti na križu.
Dio je Vazmenoga trodnevlja kojega čini s Velikim četvrtkom i Velikom subotom i jedini je dan kada Katolička crkva ne slavi misnu žrtvu.
Na taj dan u crkvama se spominje put uskrsnulog Isusa u Emaus s dvojicom učenika. Naime, nakon uskrsnuća učenici su Isusa sreli na putu iz Jeruzalema u obližnji Emaus, gdje su ga prepoznali u lomljenju kruha.
Velika subota tradicionalno simbolizira dan tišine i molitve.
08:38Prije 116 d19.04.2025
Kod katolika post je obvezan na Veliki petak za sve osobe od 18 do 60 godina, a za sve katolike starije od 14 godina obvezan je i nemrs. Nemrs znači da se u danu ne jede meso dok post znači da se osoba jednom u danu najede do sita te još dva puta nešto pojede.
U Istri, Primorju i Dalmaciji na današnji se dan najčešće jedu morska riba i plodovi mora, a u kontinentalnome dijelu Hrvatske, grah, suho voće, kompoti, štrudle od sira, tijesto s orasima i makom te riba i to najčešće šaran i štuka.
Molitve, procesije, obredne vatre, blagdanski spravljena jela i kolači i njihov blagoslov u uskrsnoj košari, bojenje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa tek su dio pučkih uskrsnih običaja.
Reportaža posvećuje velik prostor prirodnim ljepotama južne Istre, među kojima su stijene Mala i Velika Kolumbarica. U fokusu je i svjetionik Porer koji dominira morskim horizontom sa svojih 35 metara visine te Medulinski zaljev, idealan za opuštajuće plovidbe.
U pomoć su pozvana dva kanadera – jedan djeluje kod Žminja, dok se drugi nalazi u uvali Blaz gdje je ponovno buknula vatra, a uskoro im se pridružuje još jedan zrakoplov.
U ovom trenutku traje i proces odabira budućeg hotelskog operatera koji će upravljati objektom, dok se paralelno pripremaju svi tehnički i infrastrukturni aspekti za početak gradnje.
Građani se u slučaju potrebe mogu obratiti službi za epidemiologiju Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju na broj telefona +385 52 529 033 ili putem e-pošte ddd2@zzjziz.hr.
Istra je pod crvenim meteoalarmom zbog toplinskog vala koji podiže temperature iznad 34 stupnja, a meteorolozi upozoravaju na povećan rizik za zdravlje i potrebu za oprezom u idućim danima.
"Cilj je promovirati važnost boravka na otvorenom, bavljenje sportom i kvalitetno druženje s vršnjacima kao sastavnog dijela djetinjstva“ naglasio je gradonačelnik Vili Bassanese.
U srcu kolovoza, kada vrhunac turističke sezone donosi gužve na cestama diljem zemlje, HAK upozorava vozače na pojačan promet i moguće zastoje, osobito na Istarskom ipsilonu gdje su danas najavljeni povremeni prekidi prometa zbog radova.
Hrvatska je u godinu dana povećala broj zaposlenih za oko 40 tisuća, a krajem srpnja broj prijavljenih u sustavu mirovinskog osiguranja bio je nadomak rekordnih 1,8 milijuna, sa zaostatkom od svega 12 tisuća.