Studenti iz četiri europske zemlje učili o održivom turizmu u Poreču
Na projektu je ukupno 6 projektnih partnera iz 4 europske države koji su zajedničkim snagama pripremili edukativne sadržaje koji su bili temelj u organizaciji GreenTEA ljetne škole.
U Poreču se od 12. do 16. svibnja održavala GreenTEA ljetna škola u sklopu projekta Unapređenje obrazovanja o zelenom turizmu u visokoškolskom sustavu kroz razvoj alternativnih prilika za učenje (akronim: GreenTEA).
Projektom se žele unaprijediti znanja i vještine budućih ali i trenutnih profesionalaca u turizmu u području zelenog i održivog turizma razvojem edukativnih sadržaja dostupnih na on-line platformi. Projekt je financiran sredstvima Europske Unije iz Erasmus + programa, a vrijeme trajanja projekta je 3 godine (2023-2026).
Na projektu je ukupno 6 projektnih partnera iz 4 europske države koji su zajedničkim snagama pripremili edukativne sadržaje koji su bili temelj u organizaciji GreenTEA ljetne škole.
Školu je pohađalo sveukupno 36 studenata iz četiri europske države (Finska, Mađarska, Hrvatska i Portugal) te je sudjelovalo 14 predavača. Da sve aktivnosti skladno prođu pobrinuli su se ispred Instituta za poljoprivredu i turizam Ana Težak Damijanić, Ninoslav Luk, Katarina Breščić, Anita Silvana Ilak Peršurić, Adriano Fabreti i Borna Šetić.
Program GreenTEA ljetne škole uključivao je teorijska predavanja o utjecaju klimatskih promjena na turizam, osnovama zelenog turizma, etičkim kodeksima u zelenom turizmu, održivom turističkom ponašanju, marketingu i komunikaciji u kontekstu održivosti, održivim marketinškim strategijama, ESG izvještavanju i komuniciranju, zelenom destinacijskom upravljanju i dionicima u zelenom turizmu, turizmu posebnih interesa u kontekstu klimatskih promjena te ekološkim oznakama u turizmu.
GreenTEA ljetnu školu su službeno otvorile Kristina Brščić, pomoćnica ravnatelja za gospodarstvo s Instituta za poljoprivredu i turizam te Rita Domjánné Nyizsalovszki, voditeljica projekta s Eszterházy Károly Catholic Sveučilišta. Tematika prvog dana je bila umjerena na osnove zelenog turizam te su obrađene teme utjecaja klimatskih promjena na turizam (Rita Domjánné Nyizsalovszki, Eszterházy Károly Catholic University) s posebnim naglaskom na utjecaje klimatskih promjena na vinarstvo i vinski turizam (Tamás Várhelyi, Eszterházy Károly Catholic University), definicije i osnovni principi zelenog turizma (Catarina Martins, Polytechnic Institute of Bragança), te etički kodeks u zelenom turizmu (Márcio Martins, Polytechnic Institute of Bragança).
Foto: Institut za poljoprivredu i turizam
Kroz popodnevnu radionicu studenti su istraživali različite aspekte održivog ponašanja turista pod vodstvom suradnika s Eszterházy Károly Catholic sveučilišta (Rita Domjánné Nyizsalovszki, Tamás Misik, Tamás Várhelyi, Ádám Novotny).
Tematika drugog dana je bila zeleno poslovanje u turizmu koje je uključivalo tematiku održivog ponašanja u kontekstu marketinga i komuniciranja te strategije održivog marketinga (Emma Roinila, Satakunta University of Applied Sciences) kao i osnove ESG (Environmental, Social and Governance) izvještavanja (Domingos Pires, Portugal NTN) te primjere komuniciranja održivosti u kontekstu ESG izvještavanja (João Neves, Portugal NTN).
Zadnji teorijsko orijentirani dan fokusiran je na zeleno upravljanje destinacijom gdje su obrađene teme upravljanja zelenom destinacijom (Daniela Soldić Frleta, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu), uključivanja dionika u zeleni turizam (Jelena Đurkin Badurina, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu) te odnos klimatskih promjena i turizma posebnih interesa u kontekstu korištenja šuma (Tamás Misik, Eszterházy Károly Catholic University).
Foto: Institut za poljoprivredu i turizam
Na zadnjoj radionici, studenti su razmatrali ulogu oznaka u turizmu s posebnim osvrtom na ekološke oznake (Hana Paleka, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i Milena Radošević, Avensis).
U četvrtak su polaznici GreenTEA ljetne škole posjetili nacionalni park Brijuni gdje su iskusili spoj turizma i održivosti. Zadnji dan, polaznici GreenTEA ljetne škole posjetili su Vrsar, odnosno Znanstveno edukativni centar koji se nalazi u šumi Kontija gdje su im Klara Trošt Lesić, direktorica turističke zajednice Vrsar i Tea Štifanić, voditeljica Znanstveno edukativnog centra iznijele svoja iskustva u organizaciji održivih turističkih događaja.
Na kraju su polaznici GreenTEA ljetne škole iskusili kako uključiti vino u turizam kroz prezentaciju koju su održale Anita Silvana Ilak Peršurić i Sanja Radeka.
Lovro Majkić, kapetan i dugogodišnji vratar Istre 1961, napustio je pulski klub i karijeru nastavlja u grčkom Arisu, koji je aktivirao otkupnu klauzulu od 200 tisuća eura.
U Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula ovoga se ljeta održava dvotjedni međunarodni edukativni program Contemporary Performance Practices (CPP), radionica hrvatsko-američkog redatelja i kazališnog umjetnika Ivana Talijančića, suosnivača prestižnog njujorškog ansambla WaxFactory.
Osim velikog sportskog značenja, turnir je bitan i kao događanje koje značajno obogaćuje turističku ponudu, jer će osim tenisa na programu biti i koncerti, izvrsna gourmet ponuda… Grad Umag na taj se način uspješno profilirao!
Insekticidna sredstva koje se koriste prilikom dezinsekcije neznatno su opasna za čovjeka i njegovu okolinu, a u okolišu ne zaostaju jer su biorazgradiva.
U cilju unaprjeđenja stanja sigurnosti Postaja prometne policije Pula-Pula će u srijedu od 6.30 do 12.30 sati provoditi prometnu akciju ''Nadzor vozača mopeda, motocikla i osobnih prijevoznih sredstava''.
Kampanja ističe važnost zaštite djece od mogućeg tajnog snimanja i seksualnog iskorištavanja, naglašavajući da prevencija počinje s osnovnim koracima – poput odjeće koja štiti i poruke koja osvještava.
Za predstojeću pedagošku godinu, mjesto u vrtiću dobila su djeca koja su imala 10 ili više bodova, odnosno djeca koja su do 1. travnja tekuće godine navršila četiri godine života i ukoliko nisu ostvarila 10 bodova.
"Buzet je uvijek bio siguran grad i učinit ćemo sve što je u našim mogućnostima da takav i ostane. S tim ciljem sazvan je hitan sastanak s načelnikom Policijske uprave istarske i načelnicom Policijske postaje Pazin s ispostavom Buzet"
Karte se izrađuju ili produljuju na blagajni Pulaprometa (radnim danima od 7:00 do 19:30), a potrebna je donijeti osobnu iskaznicu i odgovarajuću dokumentaciju. Jednokratna naknada za izradu kartice iznosi 4,70 €.
U ime Grada Rovinja-Rovigno učenicima su čestitali te im se uvodno obratili gradonačelnik Emil Nimčević i njegova zamjenica Gianfranca Šuran koji su ovim putem pohvalili i mentore koji ih svakodnevno prate.
Cilj zakona je bolja zaštita potrošača, no istovremeno uvodi stroža pravila za banke i kreditne institucije, što znači i strože uvjete za sve koji planiraju zaduživanje.
Ovim projektom vrijednosti 4.212.354,39 eura, od kojih bespovratna EU sredstva iznose 3.383.996,60 eura, energetski će se obnoviti zgrada Društvenog centra Karlo Rojc što će rezultirati smanjenjem potrošnje energije, smanjenjem troškova za grijanje te poboljšanjem uvjeta u zgradi za sve korisnike.