Festival koji je osmišljen kao atraktivan događaj za sve generacije, s ciljem povezivanja zabave, edukacije i kulturne baštine nastavlja se 6. i 7. lipnja.
Danas je na Trgu Statuta Grada Vodnjana-Dignano udruga ISTARSKO-Ekomuzej iz Vodnjana (ISTRIAN DE DIGNAN) svečano otvorila Gelato on the Road Pop-up muzej, u sklopu istoimenog europskog projekta GelatOn the Road financiranog iz programa Kreativna Europa (sufinanciran od strane ureda za Udruge RH i Ministarstva kulture) koji promiče zanatski proizveden gelato i povezuje 12 europskih zemalja kroz prvu Europsku cestu gelata.
Otvorenje je započelo u 10:00 sati svečanim predstavljanjem projekta novinarima, djelatnicima u turističkom sektoru, gastrosektoru, gelatierima i proizvođačima, a posjetitelji su imali priliku uživati u bogatom programu koji je uključivao prezentaciju projekta i trening, cooking show, degustaciju autentičnih gelata i interaktivnu izložbu povijesti gelata.
Cooking show održan je s majstorom gelatierom Sandrom Molinom Pradelom, dobitnikom prestižne oznake kvalitete GELATOn the ROAD i vlasnikom nagrađivane Gelaterije Pradel iz Italije. Sandro je kreirao gelato od domaćih jagoda i bosiljka s PG-a udruge ISTARSKO. Korištenjem lokalnih sirovina u kreiranju gelata potiče se rad Slow food farmi.
Kroz prezentaciju projekta i trening sudionici su saznali kako se i sami mogu uključiti u projekt i promovirati putem platforme Gelato on the Road. Održana je i degustacija autentičnih gelata proizvedenih s naglaskom na lokalne sastojke, održivost i kulinarsku kreativnost koju je pripremio Luca Scantamburlo, vlasnik gelaterije Leone iz Fažane. Tako je u gelato Istrian Gourmet korišten pršut pršutarne Buršić. Na taj način potiče se promocija lokalnih proizvođača i prirodnih sastojaka što je u potpunosti u skladu sa Slow food principima.
Ekomuzej iz Vodnjana
Kroz cooking show spajanja gelata sa slanim jelima, naš koordinator EcoLAB-a Ivan Peruško kreirao je gelato od peršina i češnjaka koji se sljubljuje s tjesteninom u umaku od pečene rajčice. Na tematskim lokacijama, uključujući Ekomuzej i Ecolab, gdje su posjetitelji upoznali kroz digitalnu izložbu i panoe bogatu povijest gelata i njegovu važnost u očuvanju kulturne baštine.
Posjetitelji su mogli obići interaktivnu izložbu u Ekomuzeju i Ecolabu, te se tako upoznati s bogatom poviješću gelata i naučiti o njegovoj važnosti u očuvanju kulturne baštine.
Ova slatka izložba u Kući tradicija (Narodni trg 8) ostaje otvorena do 5. lipnja, a moguće ju je razgledati radnim danom od 9:00 do 12:00 sati, subotom od 10:00 do 18:00 sati te nedjeljom od 10:00 do 14:00 sati.
Ekomuzej iz Vodnjana
Kroz besplatnu izložbu moći ćete doživjeti gelato kroz sva čula, ponajviše kroz kušanje gelata.
Festival koji je osmišljen kao atraktivan događaj za sve generacije, s ciljem povezivanja zabave, edukacije i kulturne baštine nastavlja se 6. i 7. lipnja. Organizatori su pripremili zanimljiv i raznolik sadržaj, degustacija i ocjenjivanje gelata, glazbeni program, te edukativne i zabavne radionice, posebno prilagođene djeci.
Valamar kontinuirano podržava inicijative u lokalnim zajednicama, pridonoseći unaprjeđenju kvalitete života i održivom razvoju destinacija u kojima posluje, s posebnim naglaskom na osiguravanje boljih uvjeta za rast, učenje i razvoj djece.
Od 9. do 16. lipnja, ulice, trgovi i dvorane Rovinja odzvanjat će karipskim ritmovima jer počinje Croatian Summer Salsa Festival – globalni plesni fenomen koji iz godine u godinu pretvara ovaj istarski biser u mjesto gdje se spajaju strast, pokret i ljetna euforija.
Emisija AT klub je prvi put emitirana 1985. godine i nastala je iz suradnje Radio Pule i tvrtke Arenaturist. Emitirana je na čak četiri jezika, a bila je namijenjena domaćim i stranim turistima.
Ovaj projekt okuplja osam institucija, od kojih su četiri iz Hrvatske te četiri iz Italije. Projekt vodi Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča.
Policijska uprava istarska stoga će, kako bi se osiguralo što sigurnije i protočnije odvijanje prometa, osigurati dovoljan broj policijskih službenika koji će pojačanim mjerama i aktivnostima osigurati nesmetano odvijanje cestovnog prometa.
Vijence je položila delegacija Grada Umaga na čelu s umaškim gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom, zamjenicima Florianom Bassanese-Radin i Maurom Jurmanom, predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata i udruga antifašističkih boraca Bujštine te brojnim građanima.
Ova inicijativa osmišljena je kako bi se smanjio prometni pritisak u centru, poboljšala pristupačnost starogradskoj jezgri i općenito unaprijedio doživljaj boravka za mještane i posjetitelje.
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) je u posljednja dva dana zaprimila velik broj pogrešno upućenih poziva na hitni broj 195, a temeljem informacija koje se šire putem društvenih mreža.
Po dovršetku radova obnove, odrađeno je hortikulturno uređenje s postavom sustava za navodnjavanje, postava nove urbane opreme poput novih klupa, javne slavine s pitkom vodom te novih koševa za smeće.
Rovinj Craft Tour je stručno vođena tura namijenjena svim gostima koji žele upoznati tradicionalne običaje, obrte i rukotvorine grada uz obilazak starogradske jezgre.