Festival koji je osmišljen kao atraktivan događaj za sve generacije, s ciljem povezivanja zabave, edukacije i kulturne baštine nastavlja se 6. i 7. lipnja.
Danas je na Trgu Statuta Grada Vodnjana-Dignano udruga ISTARSKO-Ekomuzej iz Vodnjana (ISTRIAN DE DIGNAN) svečano otvorila Gelato on the Road Pop-up muzej, u sklopu istoimenog europskog projekta GelatOn the Road financiranog iz programa Kreativna Europa (sufinanciran od strane ureda za Udruge RH i Ministarstva kulture) koji promiče zanatski proizveden gelato i povezuje 12 europskih zemalja kroz prvu Europsku cestu gelata.
Otvorenje je započelo u 10:00 sati svečanim predstavljanjem projekta novinarima, djelatnicima u turističkom sektoru, gastrosektoru, gelatierima i proizvođačima, a posjetitelji su imali priliku uživati u bogatom programu koji je uključivao prezentaciju projekta i trening, cooking show, degustaciju autentičnih gelata i interaktivnu izložbu povijesti gelata.
Cooking show održan je s majstorom gelatierom Sandrom Molinom Pradelom, dobitnikom prestižne oznake kvalitete GELATOn the ROAD i vlasnikom nagrađivane Gelaterije Pradel iz Italije. Sandro je kreirao gelato od domaćih jagoda i bosiljka s PG-a udruge ISTARSKO. Korištenjem lokalnih sirovina u kreiranju gelata potiče se rad Slow food farmi.
Kroz prezentaciju projekta i trening sudionici su saznali kako se i sami mogu uključiti u projekt i promovirati putem platforme Gelato on the Road. Održana je i degustacija autentičnih gelata proizvedenih s naglaskom na lokalne sastojke, održivost i kulinarsku kreativnost koju je pripremio Luca Scantamburlo, vlasnik gelaterije Leone iz Fažane. Tako je u gelato Istrian Gourmet korišten pršut pršutarne Buršić. Na taj način potiče se promocija lokalnih proizvođača i prirodnih sastojaka što je u potpunosti u skladu sa Slow food principima.
Ekomuzej iz Vodnjana
Kroz cooking show spajanja gelata sa slanim jelima, naš koordinator EcoLAB-a Ivan Peruško kreirao je gelato od peršina i češnjaka koji se sljubljuje s tjesteninom u umaku od pečene rajčice. Na tematskim lokacijama, uključujući Ekomuzej i Ecolab, gdje su posjetitelji upoznali kroz digitalnu izložbu i panoe bogatu povijest gelata i njegovu važnost u očuvanju kulturne baštine.
Posjetitelji su mogli obići interaktivnu izložbu u Ekomuzeju i Ecolabu, te se tako upoznati s bogatom poviješću gelata i naučiti o njegovoj važnosti u očuvanju kulturne baštine.
Ova slatka izložba u Kući tradicija (Narodni trg 8) ostaje otvorena do 5. lipnja, a moguće ju je razgledati radnim danom od 9:00 do 12:00 sati, subotom od 10:00 do 18:00 sati te nedjeljom od 10:00 do 14:00 sati.
Ekomuzej iz Vodnjana
Kroz besplatnu izložbu moći ćete doživjeti gelato kroz sva čula, ponajviše kroz kušanje gelata.
Festival koji je osmišljen kao atraktivan događaj za sve generacije, s ciljem povezivanja zabave, edukacije i kulturne baštine nastavlja se 6. i 7. lipnja. Organizatori su pripremili zanimljiv i raznolik sadržaj, degustacija i ocjenjivanje gelata, glazbeni program, te edukativne i zabavne radionice, posebno prilagođene djeci.
Autori makete su Ivan Capan i Igor Kozlina, diplomirani inženjeri arhitekture, uz stručnu podršku Gradske uprave Grada, Muzeja Lapidarij te Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.
Osim što je iznimno ukusan, bakalar je i vrlo zdrav. Bogat je omega-3 masnim kiselinama, izvrstan je izvor proteina, minerala i vitamina, a pritom sadrži vrlo niske razine štetnih masnoća.
Krnička placa posljednjih je godina postala prepoznatljivo mjesto zajedništva i kreativnosti mještana. U prethodnim izdanjima bila je ukrašena tisućama lampica, ručno izrađenim ukrasima i brojnim božićnim dekoracijama.
Mali projekti usmjereni su na rješavanje konkretnih potreba lokalnih zajednica, a provode ih skupine građana okupljene kroz udruge, ustanove ili mjesne odbore.
Govoreći o razvojnim pokazateljima, Miletić je istaknuo da Istarska županija prednjači po broju gospodarstvenika u odnosu na broj stanovnika, ima povoljan omjer radnika i umirovljenika, bilježi pad nezaposlenosti, pozitivne demografske trendove te snažne turističke rezultate.
Očuvanje Paluda ne ovisi samo o stručnjacima, već i o posjetiteljima. Korištenjem aplikacije za posjetitelje možete bolje upoznati ovo vrijedno područje i njegove stanovnike.
Kod postavljanja božićnog drvca preporučuje se da bude udaljeno od kamina, radijatora i drugih izvora topline. Korištenje prskalica i svijeća na drvcu predstavlja velik sigurnosni rizik, zbog čega se savjetuje upotreba isključivo LED lampica.
Pravo na prigodne božićne poklon-pakete, sukladno Odluci o socijalnoj skrbi Grada Pazina, ostvaruje 55 osoba i obitelji iz socijalno osjetljivih skupina s prebivalištem na području Grada.
Svečani program svojim je pjesmama uveličao zbor KUD-a Matko Brajša Rašan, a prigodnom obilježavanju, u ime Grada Pule, prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Vito Paoletić.