MASLINE U DOBROM STANJU: Predsjednik Udruge maslinara središnje Istre optimističan oko ovogodišnjeg uroda
U suradnji s Osnovnom školom u Žminju, dogovorena je promotivna akcija u kojoj će djeca kušati maslinovo ulje i učiti o njegovim zdravstvenim prednostima.
U središnjoj Istri trenutačno nema naznaka većih problema u maslinicima, a maslinari s optimizmom gledaju na sezonu pred nama.
Potvrdio je to i Franko Križman, predsjednik Udruge maslinara središnje Istre, koji je za IstraIN podijelio stanje na terenu i aktivnosti Udruge.
"Jučer sam obišao svoje masline, i sve izgleda u redu. Cvatnja je tek krenula, ovisno o sorti – neke su ranije, neke kasnije. Leccino, Pendolino, Buža – svi su tek na prvim cvjetovima", kazao je Križman.
Dodaje kako se za sada nitko od članova udruge nije javio s problemima, a situacija u središnjoj Istri bitno je drukčija od one na priobalju gdje je cvatnja već u poodmakloj fazi.
"Ako vrijeme ostane ovako stabilno, s dovoljno vlage i vjetra koji pomaže oplodnji, očekujemo dobru sezonu. Najgore bi bilo da dođu nagle vrućine ili suša. Kiša u vrijeme oplodnje isto ne pomaže, ali ako ovako ostane – bit će dobro", rekao je Križman.
Udruga bilježi rast članstva
Udruga maslinara središnje Istre osnovana je 2022. godine, a broj članova raste. U prvoj godini djelovanja imala je 39 članova, a sada ih broji 48, iz svih dijelova središnje Istre – Bale, Tinjan, Sveti Lovreč, Cerovlje, Pazin, Barban, a najviše iz žminjskog kraja.
"Cilj Udruge je povezivanje maslinara, razmjena iskustava i promocija kvalitete maslinovih ulja iz unutrašnjosti Istre. Kod nas su uvjeti za uzgoj granični, ali upravo to daje iznimnu kvalitetu ulja", ističe Križman.
Na nedavnoj smotri maslinovih ulja potvrđena je ta kvaliteta – od 38 uzoraka čak 32 su osvojila zlatne medalje, četiri srebrne, a samo jedna brončanu – i to ulje iz 2023. koje je služilo za testiranje utjecaja vremena na kvalitetu.
Foto: FB / Udruga maslinara središnje Istre
Promocija zdravih navika među najmlađima
Udruga nastavlja i s edukativnim i promotivnim aktivnostima. U suradnji s Osnovnom školom u Žminju, dogovorena je promotivna akcija u kojoj će djeca kušati maslinovo ulje i učiti o njegovim zdravstvenim prednostima.
"Poklonili smo uzorke ulja preostale sa smotre, a ravnateljica će organizirati obrok u školi u kojem će se koristiti isključivo domaće maslinovo ulje. Na taj način djeca uče o kvaliteti i važnosti lokalnih proizvoda", rekao je Križman.
Ova akcija dio je šireg cilja Udruge – povećati svijest o važnosti lokalne proizvodnje, zdravim prehrambenim navikama i očuvanju istarskog maslinarstva.
Program festivala podijeljen je u tri tematska dana: obiteljski dan (petak), dan viteštva (subota) i dan legendi (nedjelja), a prilagođen je za sve generacije.
U cilju povećanja sigurnosti u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Pula-Pola će u noći sa subote na nedjelju, 26. na 27. srpnja od 22 do 6 sati provoditi preventivno-represivnu prometnu akciju ''Nadzor alkoholiziranosti vozača i nadzor upravljanja vozilom pod utjecajem droga''.
Cilj projekta je provedba sveobuhvatne energetske obnove zgrade, čime će se ostvariti značajna ušteda energije, smanjenje troškova grijanja te poboljšanje uvjeta boravka i rada u prostoru za sve korisnike.
Ukupno 23 djece, većinom osnovnoškolaca s područja općine, svakog je jutra organiziranim prijevozom odlazilo na kupalište Jedro u Poreču, gdje su pod stručnim vodstvom i uz pratnju dvije odgovorne osobe pohađali školu plivanja.
Ovogodišnje izdanje trajalo je čak pet tjedana, tijekom kojih je Park kroz deset raznolikih programa postao mjesto susreta ljubitelja filma, glazbe, igara, kazališta i drugih sadržaja.
Pripadnici jedinice prisjetili su se svojih poginulih suboraca – petorice koji su dali živote u ratu te jednog koji je stradao tijekom humanitarnog razminiranja.
Mladić (19) iz Slovenije koji je teško ozlijeđen u noći na petak kada je pretučen ispred jednog noćnog kluba u Poreču, nalazi se izvan životne opasnosti i trenutačno je na opservaciji u pulskoj Općoj bolnici.
Na Jakovlji se i ove godine očekuju tisuće posjetitelja, koje će posebno zanimati koji će istarski volovi osvojiti prestižne titule – one najljepšeg, najtežeg i najposlušnijeg boškarina Istre.
Za razliku od mnogih koji se odlučuju na širenje kapaciteta, Mon Perin je krenuo suprotnim putem – smanjio je broj gostiju i investirao u poboljšanje uvjeta.
Taste Istria i ove godine dokazuje da dobar tenis ide ruku pod ruku s dobrom hranom, stvarajući jedinstveni kutak u kojem lokalni identitet, suvremena prezentacija i ljetna atmosfera čine savršen spoj sporta i uživanja.