Velika priznanja dolaze onima koji predano, godinama ulažu u svoj rad, svoje ljude i zajednicu.
Jedan od takvih je i Andi Vitasović, poznati pulski obrtnik i predsjednik Udruženja obrtnika Pula, kojemu je nedavno uručena prestižna nagrada “Zlatne ruke”.
Tim povodom razgovarali smo s njim o značenju nagrade, stanju obrtništva u Istri, izazovima ugostiteljstva i važnosti ulaganja u znanje i ljude.
“Statua i povelja 'Zlatne ruke' kruna su svega što sam do sada radio”
Za početak, Vitasović ne krije emocije. „Ovo je kruna svega onoga što sam radio do sada. Velika mi je čast primiti takvu nagradu – to znači da je netko pratio i prepoznao moj rad, trud i zalaganje. To puno znači“, kaže.
U njegovoj pizzeriji 'Asterix' u Puli trenutno je zaposleno 11 radnika, a upravo je radna snaga, kako ističe, jedan od najvećih izazova u obrtništvu danas.
„Već godinama se borimo s nedostatkom kvalitetnih radnika. Sve više se oslanjamo na strane radnike, ali najveći izazov je edukacija – moramo ulagati u znanje i stvarati kadar koji teži izvrsnosti, jer to je smjer kojim Istra ide.“
Foto: Andi Vitasović
Obrtništvo ponovno dobiva vrijednost
Kao predsjednik Udruženja obrtnika Pula i zamjenik predsjednika Obrtničke komore Istarske županije, Vitasović iz prve ruke vidi pozitivan trend – sve više mladih odlučuje se za strukovna zanimanja.
„U Udruženju imamo preko 4.000 članova, a broj obrtnika raste. Kroz razne manifestacije, poput festivala strukovnih zanimanja, učenicima pokazujemo koliko obrti mogu biti vrijedni i isplativi. I sve više ih to zanima.“
Za Vitasovića ključ uspjeha u istarskoj turističkoj ponudi nije masovnost, već kvaliteta. „Ne možemo se mjeriti s Italijom ili Španjolskom po brojkama, ali možemo po izvrsnosti. Istra ima vrhunska ulja, vina, pršute, tartufe... To gostu mora biti iskustvo – osjetiti Istru kroz okuse i autentičnost.“
Upitan što bi poručio onima koji razmišljaju o otvaranju obrta, Vitasović odgovara s ohrabrenjem. „Čestitam svakome tko se odluči na taj korak. To nije ni komplicirano ni skupo – udruženja obrtnika su tu za pomoć i savjete, besplatne za sve članove. Najvažnije je imati viziju, voljeti svoj posao i biti spreman uložiti trud. Ako se posao voli, rezultati neće izostati.“
Na kraju, Vitasović zahvaljuje svima koji su ga podržali, a posebno svojoj obitelji. „Znam da je to često stereotip, ali bez moje obitelji i podrške moje supruge, ništa ne bi bilo moguće. Obrtnik radi 24 sata – sve emocije nosi kući. Obitelj je ključ svakog uspjeha, ne samo u obrtu, već u bilo kojem poslu.“
Za kraj, poručuje svima u turizmu i obrtništvu: „Želim vam dobru i uspješnu sezonu. Istra je naš najveći adut – budimo ponosni i pokažimo najbolje od nje.“
Slavodobitnik nije skrivao sreću i veselje zbog ostvarenog uspjeha na ovom posebnom izdanju Trke na prstenac kojom se proslavilo pola stoljeća od obnavljanja Trke i povratka iste na barbansko Gradišće.
Sapanjoš je osvojila otkupnu nagrada Grada Rovinja-Rovigno koja iznosi pet tisuća eura, a njen rad s kojim se predstavila na Grisiji ući će u fundus Muzeja Grada Rovinja-Rovigno. Kako doznajemo, odluka stručnog žirija o pobjednici bila je jednoglasna.
Svijet korača prema digitalnoj i automatiziranoj budućnosti, a popisi stanovništva moraju se prilagoditi svakom vremenu, pa tako i budućnosti u koju smo već zakoračili.
Barban je ponovno postao mjesto okupljanja i tradicije. Ove se godine obilježava 330 godina od prvog povijesnog zapisa o Trci i 50 godina od njezina obnavljanja.
Prijedlozi za dodjelu nagrada, počasti i javnih priznanja dostavljaju se u pismenom obliku s detaljnim obrazloženjem Komisiji za priznanja i odlikovanja Općine Kanfanar do 30. kolovoza.
Unatoč tome, odaziv učenika i mentora je odličan tako da je i ove godine na natjecanju u Barbanu sudjelovalo 11 ekipa iz Pule, Barbana, Rovinja i Medulina u kojima je bio 31 natjecatelj.
Kolnici su mjestimice mokri na cestama u unutrašnjosti, zbog jakog vjetra tijekom dana moguća su ograničenja prometa za pojedine skupine vozila na Jadranu, izvijestio je u nedjelju Hrvatski autoklub.