Pulski obrtnik Andi Vitasović: 'Obrtništvo ima budućnost, ali trebamo ulagati u znanje'

Predsjednik Udruženja obrtnika Pula i zamjenik predsjednika Obrtničke komore Istarske županije otkriva kako broj obrtnika u Istri raste.

Iris Foriš
Iris Foriš

10 Srpanj 2025 I 06:15

Pulski obrtnik Andi Vitasović: 'Obrtništvo ima budućnost, ali trebamo ulagati u znanje'
Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Velika priznanja dolaze onima koji predano, godinama ulažu u svoj rad, svoje ljude i zajednicu.

Jedan od takvih je i Andi Vitasović, poznati pulski obrtnik i predsjednik Udruženja obrtnika Pula, kojemu je nedavno uručena prestižna nagrada “Zlatne ruke”.

Tim povodom razgovarali smo s njim o značenju nagrade, stanju obrtništva u Istri, izazovima ugostiteljstva i važnosti ulaganja u znanje i ljude.

“Statua i povelja 'Zlatne ruke' kruna su svega što sam do sada radio”

Za početak, Vitasović ne krije emocije. „Ovo je kruna svega onoga što sam radio do sada. Velika mi je čast primiti takvu nagradu – to znači da je netko pratio i prepoznao moj rad, trud i zalaganje. To puno znači“, kaže.

U njegovoj pizzeriji 'Asterix' u Puli trenutno je zaposleno 11 radnika, a upravo je radna snaga, kako ističe, jedan od najvećih izazova u obrtništvu danas.

„Već godinama se borimo s nedostatkom kvalitetnih radnika. Sve više se oslanjamo na strane radnike, ali najveći izazov je edukacija – moramo ulagati u znanje i stvarati kadar koji teži izvrsnosti, jer to je smjer kojim Istra ide.“

Foto: Andi Vitasović

Obrtništvo ponovno dobiva vrijednost

Kao predsjednik Udruženja obrtnika Pula i zamjenik predsjednika Obrtničke komore Istarske županije, Vitasović iz prve ruke vidi pozitivan trend – sve više mladih odlučuje se za strukovna zanimanja.

„U Udruženju imamo preko 4.000 članova, a broj obrtnika raste. Kroz razne manifestacije, poput festivala strukovnih zanimanja, učenicima pokazujemo koliko obrti mogu biti vrijedni i isplativi. I sve više ih to zanima.“

Za Vitasovića ključ uspjeha u istarskoj turističkoj ponudi nije masovnost, već kvaliteta. „Ne možemo se mjeriti s Italijom ili Španjolskom po brojkama, ali možemo po izvrsnosti. Istra ima vrhunska ulja, vina, pršute, tartufe... To gostu mora biti iskustvo – osjetiti Istru kroz okuse i autentičnost.“

Upitan što bi poručio onima koji razmišljaju o otvaranju obrta, Vitasović odgovara s ohrabrenjem. „Čestitam svakome tko se odluči na taj korak. To nije ni komplicirano ni skupo – udruženja obrtnika su tu za pomoć i savjete, besplatne za sve članove. Najvažnije je imati viziju, voljeti svoj posao i biti spreman uložiti trud. Ako se posao voli, rezultati neće izostati.“

Obitelj kao temelj svega

Na kraju, Vitasović zahvaljuje svima koji su ga podržali, a posebno svojoj obitelji. „Znam da je to često stereotip, ali bez moje obitelji i podrške moje supruge, ništa ne bi bilo moguće. Obrtnik radi 24 sata – sve emocije nosi kući. Obitelj je ključ svakog uspjeha, ne samo u obrtu, već u bilo kojem poslu.“

Za kraj, poručuje svima u turizmu i obrtništvu: „Želim vam dobru i uspješnu sezonu. Istra je naš najveći adut – budimo ponosni i pokažimo najbolje od nje.“