AZRRI kao vodeći partner predstavio projekt TESTEAT i pilot događaj na Gortanovom brijegu
"Naša misija je očuvanje autentičnosti istarske gastronomije, uz poticanje kreativnosti i prilagodbu suvremenim trendovima. Time osiguravamo da Istra ostane prepoznatljiva destinacija s bogatom i kvalitetnom ponudom", naglasio je Igor Merlić, direktor AZRRI-ja.
Ovog petka, 19. rujna, na Gortanovom brijegu održan je pilot-događaj Regionalni dan, u organizaciji Agencije za ruralni razvoj Istre – AZRRI d.o.o., vodećeg partnera projekta TESTEAT – Unaprijeđenje nasljeđa enogastronomije za uspostavu i širenje održivog turizma.
Cilj događaja bio je zajednički promovirati održivu, integriranu i inovativnu eno-gastronomiju regije te potaknuti umrežavanje i razmjenu iskustava među ključnim dionicima sektora.
Sve je izraženiji trend porasta osoba s medicinski uvjetovanim intolerancijama na hranu i piće, kao i onih koji svjesno donose odluke o ne konzumiranju određenih sastojaka, vrsta hrane ili metoda pripreme. Ovaj je događaj pružio jedinstvenu priliku za predstavljanje suvremenih interpretacija tradicionalnih jela Istarske županije, osmišljenih u skladu s novim prehrambenim navikama i potrebama potrošača.
Program je oživio bogatstvo lokalne eno-gastronomske baštine kroz radionice, degustacije i show-cooking nastupe, uz aktivno sudjelovanje lokalnih proizvođača. Posjetitelji su imali priliku kušati niz inovativnih jela:
San Rocco restoran predstavio je tartar od kozlića s majonezom od maslinova ulja i kremom od žumanjka te terinu od kozlića s domaćom šalšom (pripremljeno u verzijama bez glutena, laktoze i dodanih šećera).
OPG Matija Horg pripremio je prženu palentu s dimljenom salsom i medunom te salatu od tomatilla (prilagođeno veganima i vegetarijancima, bez dodanih šećera).
Chef Robert Perić pripremio je rižoto s kremom od graška i smokvama (prilagođeno veganima i vegetarijancima, bez glutena i bez dodanih šećera) te desert bianco mangiare s umakom od špinata i bijele čokolade uz pirjano voće (prilagođeno vegetarijancima).
Profesor Tihomir Horvat, zajedno s učenicima Strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja, predstavio je tradicionalnu istarsku supu u nekoliko varijanti (prilagođeno različitim prehrambenim potrebama).
Na događaju su sudjelovali brojni proizvođači i OPG-ovi, među kojima: OPG Carić – Artisana (brašno i pašta), Mljekara Latus d.o.o. (sirevi), Pčelarstvo Ferenčić (med), Konfin – Poljoprivredna zadruga - Udruga maslinara Istre (maslinovo ulje), Budak Produkt j.d.o.o. (suhomesnati proizvodi), Kampanjola (eko pivo), Obrt Horg (povrće), Vina Rossi, Tomaz vina te AZRRI d.o.o. Pazin (suhomesnati proizvodi od autohtonih pasmina).
AZRRI
Regionalni eno-gastronomski dan održan u Pazinu bio je prvi u nizu, a tijekom narednog razdoblja bit će organiziran i u ostalim projektnim gradovima – Dubrovniku, Stonu i Veneciji, čime se dodatno širi doseg i utjecaj projekta na prekogranično područje.
"Gastronomija je dio identiteta Istre i ključno ju je razvijati na održiv i inovativan način. Projekt TESTEAT omogućuje povezivanje proizvođača, edukatora i turističkog sektora s ciljem stvaranja jedinstvene ponude koja nadilazi granice regije.
Naša misija je očuvanje autentičnosti istarske gastronomije, uz poticanje kreativnosti i prilagodbu suvremenim trendovima. Time osiguravamo da Istra ostane prepoznatljiva destinacija s bogatom i kvalitetnom ponudom", naglasio je Igor Merlić, direktor AZRRI-ja.
Jasenka Kapuralin, voditeljica sektora za edukaciju, europsku i institucionalnu suradnju AZRRI-ja i voditeljica projekta TESTEAT, istaknula je kako je Regionalni dan pokazao da praktične radionice i umrežavanje mogu unaprijediti znanje i vještine svih dionika turizma i gastronomije.
AZRRI
"Projekt TESTEAT pruža okvir za razvoj inovativnih pristupa, poticanje održivih praksi i jačanje kompetencija kuhara, konobara i drugih stručnjaka. Posebno mi je drago što su u aktivnosti uključeni učenici i studenti, čime gradimo temelje buduće radne snage. Kroz ovakve događaje stvaramo modele suradnje koji dugoročno unapređuju eno-gastronomsku ponudu regije – što je ključ za održiv i konkurentan razvoj Istarske županije.
Posebno vrijedi istaknuti i prilagođene recepte, koji pokazuju koliko je važno odgovoriti na potrebe suvremenih potrošača i učiniti gastronomiju dostupnom svima", poručila je Kapuralin.
O projektu TESTEAT
Projekt TESTEAT započeo je u veljači 2024. i traje do srpnja 2026., a provodi se u okviru programa Interreg Italija–Hrvatska 2021–2027. Uz vodećeg partnera AZRRI, u projektu sudjeluju: Grad Venecija, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište Ca’ Foscari iz Venecije, Općina Ston, Centar za edukaciju (SCF), CIVIFORM – Centar profesionalne strukovne edukacije Cividale te Dubrovačka razvojna agencija.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.302.841,76 EUR, od čega je 389.400,00 EUR proračun AZRRI-ja.
Cilj projekta je razvoj integriranog eno-gastronomskog turističkog proizvoda, prilagođenog suvremenim prehrambenim potrebama i preferencijama, koji će postati ključni pokretač socio-ekonomskog razvoja prekograničnog područja Italije i Hrvatske.
U sklopu projekta AZRRI će realizirati značajnu investiciju – vanjsku didaktičku kuhinju s nadstrešnicom, opremljenu suvremenom gastronomskom opremom. Time će se stvoriti multifunkcionalni prostor za radionice, kulinarske demonstracije i edukativne događaje, čime se osigurava kontinuitet aktivnosti i nakon završetka projekta.
Erto Fabris bio je uspješan sportaš, trener, sportski djelatnik, sportski pedagog i prof. tjelesne i zdravstvene kulture, a preminuo je prije tri godine.
Staničić: "Prema tom memorandumu Jet2.com se obvezao da će povećati broj turista u Hrvatsku za 45 posto. U tome će im HTZ kao partner pomoći sa znatnim financijskim sredstvima u smislu zajedničkog oglašavanja."
Istražili smo cijene drva za ogrjev i kod privatnih prodavača na području Istre te doznali da se penju i do 100 eura po metru, ovisno o vrsti drva, lokaciji i uključenom prijevozu.
Obzirom na to da se očekuje veći broj posjetitelja te dolazak većeg broja gostujućih navijača, policija će poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi ova nogometna utakmica sa sigurnosnog aspekta protekla u najboljem redu!
Ovakva okupljanja važan su doprinos inkluziji i društvenoj integraciji osoba s invaliditetom, pružajući priliku za zajedništvo, razmjenu iskustava i aktivno sudjelovanje u kulturnom i društvenom životu zajednice.
KSRG Gazela uspješan je pulski sportski klub s oko 200 članica, koji već niz godina održava treninge na više lokacija u najvećem istarskom gradu, ali one ne zadovoljavaju njihove potrebe.
Između 60 prijavitelja odabrano je po tri finalista u svakoj kategoriji, a Valamar Riviera d.d. je finalist u kategoriji najboljih poslovnih subjekata.
Radovi će se izvoditi na način da se povremeno propuštaju vozila na dijelovima ulice gdje nije moguće istovremeno pozicionirati auto košaru i omogućiti mimoilaženje vozilima, dok će se na dijelovima ulice, gdje je to moguće, promet regulirati ručno.
U Puli je održana 3. sjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju Grada Pule koja je bila posvećena razmatranju brojnih prijedloga i inicijativa usmjerenih na unaprjeđenje kvalitete života osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju na području Grada Pule.