DOBRA POSEZONA: U Rovinju hotelijeri posluju kao da je početak kolovoza
Rujan ove godine pokazuje jasnu razliku u popunjenosti između hotela i privatnog smještaja – dok se privatni kapaciteti polako prazne, hoteli su i dalje puni, a gosti primjećuju podignutu razinu usluge.
HRT
23 Rujan 2025 I 16:08
Foto: IstraIN
Rujan ove godine pokazuje jasnu razliku u popunjenosti između hotela i privatnog smještaja – dok se privatni kapaciteti polako prazne, hoteli su i dalje puni, a gosti primjećuju podignutu razinu usluge.
„Razina usluge u Rovinju značajno je podignuta, to se jednostavno primijeti“, rekla je posjetiteljica iz Njemačke.
Stručnjaci najavljuju kako će se s početkom školske godine na emitivnim tržištima promijeniti i struktura gostiju – obitelji s djecom zamijenit će parovi, organizirane grupe te sportaši na pripremama.
Među stranim turistima, Rovinj – Rovigno treći je mjesec zaredom najpoželjnija destinacija s milijun ostvarenih noćenja. Iza njega su Medulin s 836 tisuća, Poreč – Parenzo sa 766 tisuća, Dubrovnik sa 746 tisuća i Umag – Umago sa 723 tisuće noćenja stranih gostiju.
18:19Prije 30 d12.10.2025
Direktor marketinga Maistre, David Flam, naglašava za HRT kako hoteli ostvaruju blagi porast broja noćenja i prosječnih dnevnih cijena koje su ove godine za nekoliko posto više nego lani.
Najkvalitetniji hoteli najbolje prodaju cijele sezone, a cijene su u posljednjih nekoliko godina rasle sporadično – lani manje od dva, a ove godine malo više od četiri posto.
"Rast ostvarujemo u pred i posezoni što ide u prilog svim aktivnostima koje kao Vlada poduzimamo i uz ove rezultate zadovoljni smo i dosadašnjim tijekom posezone u kojoj ostvarujemo 5% veći turistički promet u usporedbi s istim razdobljem prošle godine", istaknuo je ministar turizma i sporta.
Najveća prijetnja hrvatskom turizmu, prema Mikuliću, su previsoke cijene i pretvaranje destinacije u preskupu.
17:18Prije 48 d24.09.2025
Najbolja godina po prihodima do sada
Prema Hrvatskoj udruzi turizma, cijene hotela u 2026. moglo bi rasti za tri do tri i pol posto, u skladu s procijenjenom inflacijom. Direktor udruge Veljko Ostojić ističe kako hotelijeri moraju biti oprezni, unatoč rekordnoj popunjenosti u vrhuncu sezone.
„Troškovi radne snage u ovoj godini porasli su 11 posto, a hrana pet posto – najviše u Europi. To dovodi u pitanje ukupnu profitabilnost hotelske industrije, a dobar rezultat je preduvjet za daljnje investicije, dizanje plaća i privlačenje novih ulaganja u Hrvatskoj“, pojašnjava Ostojić.
Novi hoteli rijetki, ali profitabilni
Novi hoteli u Hrvatskoj još uvijek čine tek oko 10 posto ukupnog smještajnog kapaciteta, no upravo oni ostvaruju najdulje sezone i privlače turiste s najvećom pojedinačnom potrošnjom.
Ipak, prosječna dnevna potrošnja po gostu u Hrvatskoj iznosi 140 eura, što je gotovo triput manje nego u Francuskoj i gotovo dvostruko manje nego u Italiji.
Unatoč tome, hotelijeri u Rovinju bilježe jednu od najboljih godina po prihodima, a gosti prepoznaju kvalitetu i uslugu koju pružaju lokalni hoteli.
U okviru simpozija Pixx 25 Symposium, na panelu sudjeluje i Marino Jurcan, kulturni menadžer i predsjednik udruge Metamedij. U svojoj prezentaciji osvrnut će se na strategije razvoja neinstitucionalne edukacije, participativnih modela kulturnog upravljanja i medijsko-umjetničkih praksi u Istri.
Diego Han i Nikola Medelin istražuju bogatu povijest rovinjskih vatrogasaca od 1854. do danas, uz poziv sugrađanima da podijele fotografije i dokumente iz vlastitih arhiva.
U Berlinskom Konzerthouseu na Red Dot Gala eventu, Radenskoj je proteklog tjedna uručen prvi Red Dot za Redizajn slovenskog multivitaminskog napitka Oraketa. Nagrade za dizajn prate i izvrsni tržišni rezultati.
"Naši zahtjevi nisu bili ništa više nego da se plaće umaških vatrogasaca kreću i u korak s onima koji dijele njihovu sudbinu – plaćama drugih proračunskih korisnika."
U šetnji ovim jedinstvenim područjem, zainteresirani posjetitelji, koji su se prethodno prijavili, moći će dobiti veliku količinu informacija uz stručno vodstvo djelatnika Ustanove.
"Ovo nije napad na pojedince, nego apel da se preispita sustav i provede transparentna provjera svih prijava i bodovanja, jer se radi o pitanju koje izravno pogađa mlade obitelji i demografsku sliku Rovinja."
Na Gradskoj tržnici u Rovinju održana je proslava Martinja bez takuina. Ovo posebno događanje koje organizira udruga Agrororvinj slavi tradiciju Martinja, staru stoljećima, kada se obilježava prijelaz mošta u mlado vino.
Prisutni su minutom šutnje odali počast stradalim pirotehničarima te su se kroz riječi župnika Milana Mužine prisjetili žrtve svih onih koji su svoje živote nesebično položili na Oltar domovine i koji nisu ginuli za mržnju, nego za budućnost - za svoje obitelji i za generacije koje dolaze.
Nova šetnica Antona Restovića uz obalu od Špadića do centra Poreča napreduje. Projekt donosi odvojene trake za turistički vlakić i bicikle, zelene otoke i urbanu opremu prate korten “tračnice” nadahnute Parenzanom.
Zainteresirani građani će u Prvom krugu upisa moći upisati Trezorske zapise putem mreže poslovnica FINE i putem digitalne platforme Ministarstva financija za vrijednosne papire, pristupom web aplikaciji E-RIZNICA ili mobilnoj aplikaciji M-RIZNICA.