Edukacija i kultura u jednom: Sommelieri maslinovog ulja na studijskom putovanju u Italiji
Posjet je završen vođenom degustacijom pet ekstra djevičanskih ulja – iskustvom koje je sudionicima omogućilo usavršavanje osjetilnih vještina i usporedbu različitih sorti i proizvodnih stilova.
IstraIn
10 Prosinac 2025 I 17:18
Grad Vodnjan
Skupina sommeliera maslinovog ulja, bivših polaznika Pučkog otvorenog učilišta "Vodnjan-Dignano", ove je godine svoje studijsko putovanje posvetila sjeveru Italije, točnije obalama Jezera Garda i srcu Veneta.
Inicijativa, sufinancirana od strane Odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lov, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, okupila je oko trideset sudionika na stručnom i kulturnom putovanju posvećenom ekstra djevičanskom maslinovom ulju.
Središnja točka posjeta bila je Uljara Manestrini u Soianu del Lago, gdje su sudionici imali priliku pratiti sve faze obrade maslina i upoznati filozofiju proizvodnje ove renomirane tvrtke.
Posjet je završen vođenom degustacijom pet ekstra djevičanskih ulja – iskustvom koje je sudionicima omogućilo usavršavanje osjetilnih vještina i usporedbu različitih sorti i proizvodnih stilova.
Program je uključivao i kulturne i pejzažne atrakcije Veneta. Šetnja slikovitim ulicama povijesnog centra Sirmionea, sa šarmom jezera i tragovima antičkog Rima, te posjet Veroni, gradu bogatom umjetnošću i arhitekturom, omogućili su ravnotežu između profesionalnog usavršavanja i otkrivanja lokalne baštine.
“Tijekom godina – prisjeća se ravnateljica UPA-e Jelena Kancijanić – na edukativnim putovanjima za sommelijere maslinovog ulja posjećivali smo Jezero Garda, Toskanu, Istru i prošle godine Dalmaciju. Svako putovanje pruža priliku za proširenje znanja naših polaznika i usporedbu različitih maslinarskih praksi po tlu, sortama i tehnikama obrade”.
Zahvaljujući stalnoj podršci Županije, Učilište i dalje obrazuje nove profesionalce, sve traženije u sektoru: uljare, restorani, degustacijske sale i poljoprivredna gospodarstva traže stručnjake s posebnim znanjem o obradi maslina te valorizaciji i promociji maslinovog ulja.
Grad Vodnjan
“Važno je – dodaje Kancijanić – polaznicima osigurati prilike za daljnji profesionalni razvoj i usavršavanje i nakon završetka obrazovnog programa. Edukativna putovanja upravo to omogućuju: upoznavanje novih maslinarskih praksi i širenje mreže kontakata”.
Ovo je bilo bogato i dinamično iskustvo koje je grupi sommeliera maslinovog ulja omogućilo da iz prve ruke upozna jedno od najznačajnijih maslinarskih područja Sjeverne Italije, vraćajući se kući s novim znanjima i idejama za daljnju usporedbu i razmjenu iskustava.
Ovaj četvrtak, 11. prosinca od 9 do 13 sati, u Puli će se provesti prometna akcija usmjerena na zaštitu pješaka u prometu, ali i suzbijanje prekršaja koje čine pješaci i vozači u odnosu na pješake.
Posjet je završen vođenom degustacijom pet ekstra djevičanskih ulja – iskustvom koje je sudionicima omogućilo usavršavanje osjetilnih vještina i usporedbu različitih sorti i proizvodnih stilova.
IDS i Nezavisna lista Borisa Miletića sutra će u Istarskoj sabornici i službenim potpisom potvrditi dosadašnju političku suradnju, kojom zajedno s partnerima čine većinu u Županijskoj skupštini.
Pravedna tranzicija znači napuštanje fosilnih goriva i promjenu navika, što nije jednostavno posebno u sredinama poput naše, uz Termoelektranu i industrije koje i dalje ovise o fosilnim energentima.
Grad Umag dodijelio je 2025. javno priznanje za volonterski rad Ivi Jakac Brajković, osnivačici i dugogodišnjoj članici Odbojkaškog kluba Umag, u povodu 20. obljetnice kluba za doprinos u razvoju kluba.
U Puli je najavljeno 12. izdanje Pattinaggio Basket Kupa, tradicionalnog amaterskog košarkaškog turnira, koji će biti održan od 26. do 29. prosinca 2025. u SC Mirna – Pattinaggio.
Četvero pripravnika pridružilo se timovima u Maistri, dok će se preostali usavršavati u Croatia osiguranju. Ove je godine naglasak ponovno stavljen na ključna zanimanja za daljnji razvoj kompanije, među kojima su informacijska tehnologija, ekonomija, psihologija, marketing i pravo.
Naziv proizvoda upisan je u registar oznaka zemljopisnog podrijetla za poljoprivredne proizvode te je zaštićen na području cijele Europske unije. EU znak zaštićene oznake izvornosti koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.
Ukupna vrijednost projekta za 2026. godinu iznosi 4.950.000 eura, od čega 2,4 milijuna dolazi iz bespovratnih sredstava Mehanizma za oporavak i otpornost, dok će preostalih 2.550.000 Grad osigurati kreditom u Erste banci, uz rok otplate od deset godina.
U političkom prostoru, na društvenim mrežama, pa i na ulicama, sve češće vidimo retoriku koja ljude dijeli, stvara nepovjerenje i potiče sukobe. Govori isključivosti, uvrede u javnosti te rastuća polarizacija udaljavaju društvo od temeljnih vrijednosti slobode i jednakosti“, ističe župan.
Voditeljica projekta, prvostupnica sestrinstva bacc.med.tech. Suzana Forlani, na umjetnoj dojci demonstrira pravilnu tehniku samopregleda, pokazuje kako prepoznati eventualne promjene te potiče odgovornost prema vlastitom zdravlju već u ranoj dobi.