Turistička zajednica središnje IstreKoncert u Pazinu
Pripremite se za nezaboravan glazbeni doživljaj - u četvrtak 13. veljače u Spomen domu ne propustite priliku doživjeti ovaj unikatni projekt s pretpremijernim izvedbama nadolazećeg albuma Tamare Obrovac i Transhistria Ensemble-a uživo!
Tamara Obrovac i vrhunski glazbenici Transhistria Ensemble-a stižu u veliku koncertnu dvoranu pazinskog Spomen doma.
Transhistria Ensemble već više od dva desetljeća oduševljava publiku diljem svijeta, a poznat je po savršenom međusobnom razumijevanju svojih članova.
19:15Prije 82 d26.01.2025
Na koncertu će pretpremijerno izvesti nove skladbe koje će se naći na njihovom nadolazećem albumu, čiji je izlazak planiran krajem 2025. godine.
Transhistria Ensemble već dvadeset godina djeluje u istom sastavu i poznat je po izvanrednom međusobnom razumijevanju i improvizaciji glazbenika, a posljednjih godina dodatno je usavršio izvedbe jedinstvenih skladbi autorice Tamare Obrovac.
Upravo s ovim ansamblom Tamara najčešće nastupa, a čine ga slovenski kontrabasist Žiga Golob i hrvatski bubnjar Krunoslav Levačić.
Zajedno djeluju od samih početaka, od Tamarinog prvog albuma „Triade“ iz 1996. Kroz godine, pridružili su im se slovenski gitarist i mandolinist Uroš Rakovec te talijanski harmonikaš Fausto Beccalossi, koji je stalni član ansambla od snimanja albuma „Daleko je…“ iz 2005. Godine.
S ovim sjajnim glazbenicima Tamara stvara jedinstvenu glazbu koja spaja suvremeni jazz i istarsku tradiciju u improviziranu umjetnost modernog doba.
Sastav Transhistria Ensemble-a:
Žiga Golob (kontrabas) i Krunoslav Levačić (bubnjevi), dugogodišnji Tamarini suradnici od prvog albuma “Triade” (1996.), Uroš Rakovec (gitara i mandolina), član od 2003. te Fausto Beccalossi (harmonika), član od 2005.
Uskršnja tradicija bojanja jaja vrlo je stara te je svake godine nezaobilazna u mnogim kućanstvima diljem svijeta koja slave Uskrs. No, znate li koje se značenje krije iza određenih boja kojima bojimo pisanice?
Grbin se na predanom angažmanu zahvalio članovima stranke, simpatizerima i volonterima, a na velikoj podršci prije svega svojim sugrađanima i sugrađankama.
Pod nazivom “Proljetni reset - Kako podržati tijelo nakon zime”, predavanje će se baviti temama buđenja tijela i regeneracije, posebno detoksikacijom jetre u cilju podržavanja organizma nakon zime, biljkama i pripravcima koji mogu pomoći u otklanjanju proljetnog umora te pripremom za sezonu alergija
Za verziju tradicionalnog i suosjećajnog Uskrsa preporučuju blagdanske recepte: juhu od koprive i slanutka, sejtan šunkicu posluženu uz francusku salatu s domaćom veganskom majonezom, mladim lukom i rotkvicama, umak od hrena, vegansko jaje na oko, vegansku pincu te osvježavajući kolač od limuna.
Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.
Za pincu bez kvasca potrebni su sljedeći sastojci: 15 dkg maslaca, 15 dkg šećera, 25 dkg sira za kolače, 50 dkg brašna, 2 jaja, pola praška za pecivo, 1 limun – sok i korica te 2 velike žlice mlijeka.
Iako mnogi ljudi povezuju zdravlje kože samo s kozmetičkim tretmanima i proizvodima, ona je u stvari mnogo više od toga – ona je odraz našeg unutrašnjeg stanja, naših navika, ishrane i općeg zdravlja.
Riječ je o receptu za slatki kruh koji se tradicionalno priprema ususret Uskrsu. Neizostavna je to dugogodišnja tradicija u dijelovima Istre pa zbog toga ovdje prenosimo jedan stari, ali provjereni recept.
Riječ je o emotivnom singlu koji na nenametljiv, ali snažan način govori o ljubavi — ne onoj idealiziranoj s ekrana i društvenih mreža, već onoj stvarnoj, nesavršenoj i duboko ljudskoj.