Ona spada u red najpoznatijih i najtiražnijih istarskih glazbenika s preko 60 godina umjetničkoga rada i prva je pjevačica koja je na području Istre počela snimati zabavnu glazbu.
IstraIN
16 Ožujak 2025 I 10:20
IstraIN
Legendarna Lidija Percan danas slavi 87. rođendan!
Ona spada u red najpoznatijih i najtiražnijih istarskih glazbenika s preko 60 godina umjetničkoga rada i prva je pjevačica koja je na području Istre počela snimati zabavnu glazbu.
Rođena je 16.3.1938. u Raklju. Vječne pjesme, Da Trieste fino a Zara, Mamma mia dammi cento lire, Quel mazzolin de fiori, Ancora un litro de quell bon, Ciribiribin Paghe una birra, Bella istriana mia, Io parto per l America, El tran de Opicina, Piemontesina, Hiljadu suza, Rozamunda, Zavoljela sam mornara, Bella Ciao i mnoge druge pretvorile su je u istarsku ikonu.
Kao djevojčica je Balotine pjesme recitirala na gotovo svim školskim priredbama. U rakljanskoj župnoj crkvi se prvi put susrela sa glazbom gdje je pjevala u crkvenom zboru. Kasnije je postala aktivna članica zbora crkve svetog Antuna u Puli.
Puljani su je mogli slušati na plesnim večerima u tamošnjoj Zajednici Talijana Circolu, gdje je Lidija po prvi put zapjevala uz orkestar, kojim je ravnao maestro Nello Milotti. Jugoton ju je kasnih 60-ih pozvao na pokusna studijska snimanja, i njezin glas ih je osvojio. Zvučala je toplo, prirodno.
Prvi singl sa četiri pjesme je ubrzo snimljen: „Mamma mia dammi cento lire“, „Lijepa Istranka“, „Pula vas čeka“ i „Istro ti“.
Reakcija tržišta je bila snažna. Jugoton joj je ponudio ugovor na dulju suradnju nakon čega je Lidija snimila još petnaest singl ploča s još mnogo nezaboravnih hitova. Vrlo brzo postala ja miljenica publike i prva pjevačica koja je u svojim pjesmama opjevala Istru i Kvarner, more i barke, sve njezine gradove i gradiće, od vina i rakije do pršuta i ribe, ukratko sve njezine ljude i običaje.
IstraIN
Suradnja s Đorđem Novkovićem otvorila je još šire tržište. On je uglazbio dva Lidijina teksta, a koja je ona kvalitetno interpretirala, te se njezina popularnost proširila iz Istre po cijeloj bivšoj Jugoslaviji sve do Amerike, Kanade i Australije. Riječ je o dva mega hita: „Hiljadu suza za jednoga mornara“, i: „Sve su se laste vratile sa juga“ koji su prodani u milijunskim tiražama.
Ipak, prvo izdanje ploče i kasete Canconi d una volta iz 1976. godine i kasnije osam nastavaka obilježiti će Lidiju i postaviti je na sam tron. Gore na vrh Istre. Uživala je pjevati o njezinoj vječnoj ljubavi, rodnom kraju, Istri.
Ona je tu na tom mjestu danas, nedodirljiva kraljica.
Dodajmo još kako je krajem 2023. godine upravo njoj dodijeljena županijska nagrada za životno djelo u kulturi "Krasna zemljo - Meraviglioso paese".
Za veliko finale priprema se prava istarska fešta. Na meniju je domaća pašta sa šugom, a posjetiteljima će biti posluženo čak petsto degustacijskih porcija.
Na kružnom toku u centru Poreča posađene su trajnice poput vrbena, gaura i ukrasnih trava. Iako na prvi pogled izgledaju divlje, biljke su pomno odabrane.
Novi trener Istre 1961, Španjolac Oriol Riera, okupio je danas momčad na prvom treningu u Balama, a u nedjelju ga očekuje debi na klupi protiv Osijeka.
B Urban Graffiti Jam ima za cilj popularizirati urbanu kulturu, potaknuti mlade na kreativno izražavanje i osvijestiti važnost umjetničkog pristupa javnim prostorima. Time se nastavlja tradicija Vodnjana kao prepoznatog street art centra, u kojem graffiti i murali čine jedinstvenu galeriju.
Obilazak je prilika da posjetitelji, uz stručno vodstvo, upoznaju prirodne vrijednosti ovog zaštićenog područja te saznaju više o njegovoj biološkoj raznolikosti i značaju za očuvanje prirodne baštine.
Sve će se održati u Centru za praktičnu robotiku u Puli, na adresi Rizzijeva 40, u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će posjetitelji moći upoznati razne robote ovog četvrtka, 18. rujna, od 17 do 18:30 sati.
Uživajte u trodijelnim menijima, bilo mesnim ili ribljim, koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert, uz čašu domaćeg vina – sve po cijeni od 25 eura.
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
Poseban naglasak stavljen je na održivi „Green Table“ ručak na kojem su se nastavila razmjenjivati iskustva i znanja, a uživalo se u tradicijskim jelima chefa Davida Skoka te Udruge Istarsko – EKOMUZEJ iz Vodnjana.