
Rovinj najtraženija destinacija stranih turista, Istra uvjerljivo prva po noćenjima!
U srpnju 2025. Istarska županija zauzima prvo mjesto s ostvarenih 7,4 milijuna noćenja, što je 29,5% svih noćenja na razini Hrvatske.
17:23Prije 13 min11.09.2025
Posjetili smo mesnicu 'Serđo' u Rovinju i saznali što građani najviše vole imati na svom božićnom stolu!
Božić nam je pred vratima!
S time su i zadnje pripreme u tijeku, a mnogi od nas vole imati pravu 'gozbu'. Ipak, postoje i oni skromniji, a na sam Božić ipak je najvažnije biti u društvu najmilijih.
Ipak, posjetili smo rovinjsku mesnicu u kojoj je cijelo vrijeme gužva, a upitali smo i građane i vlasnika mesnice, Serđa Matiku, što se najviše kupuje i što će biti na njihovom blagdanskom stolu.
"Ništa ne pripremam, ali kupujem janjetinu! Moram jesti meso", rekao nam je anonimni gospodin iz rovinjske mesnice. Gospođa Maria kaže kako će tradicionalno na njenom stolu biti tradicionalna patka. Prokomentirala je i cijene. "Čujte, da može biti jeftinije - može. Ali šta ćemo, za taj jedan dan ćemo se prilagoditi", kaže.
"Neko meso ćemo peći - neku divljač", kazala je Rovinjka u prolazu. Puležanka Vesna kaže kako će napraviti neki malo bolji kolač. "Doći će djeca iz Njemačke, a oni su željni svega - od pirea pa nadalje svega domaćeg!", kaže Vesna.
"Napravim francusku salatu i malo ću ispeći nekog mesa. Moj suprug ne voli svinjetinu pa ću nešto drugo. I obavezno kolač od jabuke!", rekla nam je gospođa Danica u Puli.
Gospodin Aldo već je sve nabavio. "Dobio sam od jednog lovca pola zeca, njoke ćemo delat, francusku salatu i nešto slatko. Dakako, potrebni su i affettati - pršuta malo, ombola i tako to", rekao nam je Aldo.
Gospođa iz Rovinja kaže da će se na njenom blagdanskom stolu naći sarma, francuska salata i neko pečenje.
A vlasnik mesnice 'Serđo' u Rovinju, gospodin Serđo Matika, kaže kako se uvijek najviše prodaju odojci, janjetina, kobasice, sarmice i slično. Upitali smo ga i što će biti na njegovom blagdanskom stolu. "Janjetina! Možda i odojak, ali većinom janjetina. Cijene su otprilike kao i lani, možda jedan euro skuplje, ali kvaliteta ne može biti jeftina", naglasio je Serđo.
Zaželio je sretan Božić i Novu godinu svim svojim kupcima, ali i našim djelatnicima te čitateljima portala IstraIN! Mi se, dakako, pridružujemo lijepim željama.
The New York Times Istru opisuje kao poluotok bogate poljoprivredne i kulinarske tradicije, gdje se od konca kolovoza pa sve do prosinca održavaju brojni festivali posvećeni ekstra djevičanskom maslinovom ulju, siru, pršutu, vinu i morskim plodovima. Ipak, u središtu pažnje su tartufi!
13:50Prije 3 h11.09.2025
Integracija podataka omogućit će potpuniju i precizniju sliku procesa koji se odvijaju iznad sjevernog Jadrana, u atmosferi, ali i u samom moru.
12:15Prije 5 h11.09.2025
"Osim izložbe, nama je cilj da djeca vide kako je to nekad bilo, ali i da isprobaju igrati stare igre - od školice do bacanja sličica i igre s kamenčićima, ali i lastika"
10:58Prije 6 h11.09.2025
Radionice “Svijet u bojama” u izvedbi Foto Hrvatske održat će se od 19. rujna do 23. rujna 2025. godine za početnike, te od 26. rujna do 30. rujna za naprednije polaznike.
07:20Prije 10 h11.09.2025
Spoj prekrasnog krajolika, lagane šetnje i glazbe koja donosi autentične zvuke Istre savršen je za ispunjen dan. Sve to očekuje vas na manifestaciji Sopot sope 2025. – uz najljepši slap u Istri!
21:35Prije 20 h10.09.2025
Orkestar okuplja ponajbolje istarske jazz glazbenike, poznate po hrabrom otvaranju prema različitim žanrovima i autorskoj kreativnosti.
20:28Prije 21 h10.09.2025
U Rovinju će se ovog petka održati Rovinjski festival istarske supe, a u subotu Rovinjski festival vina u organizaciji Udruge Agrorovinj, dok će Ustanova i Udruga Kuća o batani pripremati tradicionalnu gastronomsku ponudu, a sve će pratiti sjajan glazbeni program.
19:15Prije 22 h10.09.2025
Valamar poziva sve profesionalne fotografe na javni natječaj u svrhu kreiranja foto zbirke koje će biti izložena u novom Pical Resortu 5*, Valamar Collection u Poreču.
18:31Prije 23 h10.09.2025