S time su i zadnje pripreme u tijeku, a mnogi od nas vole imati pravu 'gozbu'. Ipak, postoje i oni skromniji, a na sam Božić ipak je najvažnije biti u društvu najmilijih.
Ipak, posjetili smo rovinjsku mesnicu u kojoj je cijelo vrijeme gužva, a upitali smo i građane i vlasnika mesnice, Serđa Matiku, što se najviše kupuje i što će biti na njihovom blagdanskom stolu.
"Ništa ne pripremam, ali kupujem janjetinu! Moram jesti meso", rekao nam je anonimni gospodin iz rovinjske mesnice. Gospođa Maria kaže kako će tradicionalno na njenom stolu biti tradicionalna patka. Prokomentirala je i cijene. "Čujte, da može biti jeftinije - može. Ali šta ćemo, za taj jedan dan ćemo se prilagoditi", kaže.
"Neko meso ćemo peći - neku divljač", kazala je Rovinjka u prolazu. Puležanka Vesna kaže kako će napraviti neki malo bolji kolač. "Doći će djeca iz Njemačke, a oni su željni svega - od pirea pa nadalje svega domaćeg!", kaže Vesna.
IstraIN
"Napravim francusku salatu i malo ću ispeći nekog mesa. Moj suprug ne voli svinjetinu pa ću nešto drugo. I obavezno kolač od jabuke!", rekla nam je gospođa Danica u Puli.
Gospodin Aldo već je sve nabavio. "Dobio sam od jednog lovca pola zeca, njoke ćemo delat, francusku salatu i nešto slatko. Dakako, potrebni su i affettati - pršuta malo, ombola i tako to", rekao nam je Aldo.
Gospođa iz Rovinja kaže da će se na njenom blagdanskom stolu naći sarma, francuska salata i neko pečenje.
IstraIN
A vlasnik mesnice 'Serđo' u Rovinju, gospodin Serđo Matika, kaže kako se uvijek najviše prodaju odojci, janjetina, kobasice, sarmice i slično. Upitali smo ga i što će biti na njegovom blagdanskom stolu. "Janjetina! Možda i odojak, ali većinom janjetina. Cijene su otprilike kao i lani, možda jedan euro skuplje, ali kvaliteta ne može biti jeftina", naglasio je Serđo.
Zaželio je sretan Božić i Novu godinu svim svojim kupcima, ali i našim djelatnicima te čitateljima portala IstraIN! Mi se, dakako, pridružujemo lijepim željama.
Takav model života ostavlja vidljive posljedice: sječu šuma, eroziju tla, nestanak brojnih biljnih i životinjskih vrsta te povećane koncentracije ugljikova dioksida u atmosferi – uzrok sve češćih i razornijih klimatskih ekstrema.
Aeroklub Istra poziva sve građane, zaljubljenike u letenje i obitelji s djecom da se pridruže ovoj zrakoplovnoj pustolovini i provedu vikend u Kašteliru uz sport, edukaciju i zabavu!
U okviru suradnje s brojnim udrugama i institucijama koje pružaju podršku najranjivijim skupinama djece, Valamar je kroz ovu inicijativu do sada donirao ljetovanje za više od 4.500 djece iz svih dijelova Hrvatske.
Novi Šajin hit „Idemo na mer” himna je onih koji sanjaju odmor, ali žive svakodnevicu u kojoj „fali još jedan papir”.Upravo iz FTJP* (*fali ti jedan papir) rođena je pjesma koja će postati nova himna za sve koji se bore s birokracijom, a njih je u Hrvatskoj koliko i stanovnika.
Sada su odlučili pokloniti još dva automobila obiteljima u potrebi - Citroen C4 i Renault Twingo! Prednost imaju samohrani roditelji, a uvjet je da nemaju niti jedan automobil u obitelji.
Na repertoaru su im plesni i filmski evergrini u ritmu valcera, beguinea, tanga i cha-cha-cha - koje je za njih priredio jazz pijanist i skladatelj Davor Lorković.
Posebno mjesto u cjelokupnoj ponudi zauzimaju upravo koktel barovi koji su postali omiljeno okupljalište svih u Taste Istria zoni koji žele spojiti sportsku atmosferu s ljetnim hedonizmom.
Kaštelirski je kraj poznat po uzgoju kvalitetnog krumpira koji se koristi u brojnim domaćim receptima. Stoga ne čudi da upravo gramper zauzima središnje mjesto u programu.
Posjetitelji mogu kušati polpete od plave ribe, punjene srdele, pljukance s kaneštrelama, buzaru od kapešanta i pedoća, tuna burger, lignje na ražnju, pečene kraci hobotnice i brodet.