Volite sarmu, a ne jedete meso? Onda je ovo pravi recept za vas!

IstraIN

28 Prosinac 2024 I 20:28

Volite sarmu, a ne jedete meso? Onda je ovo pravi recept za vas!
IstraIN

Ako želite usvojiti neke nove zdrave navike ili učiniti nešto pozitivno za svijet, znajte da niti jedna odluka po svom ogromnom pozitivnom utjecaju ne parira odluci o prelasku na veganstvo.

Samo jednim potezom, odnosno izbacivanjem mesa, mlijeka i jaja iz svoje prehrane možete pomoći svojemu zdravlju, svjetskoj klimi, rijekama i oceanima, šumi i divljini, životinjama i drugim ljudima, izjavili su Prijatelji životinja i pozvali sve da zakorače u novu godinu s pozitivom u mislima.

Valja naglasiti kako je dobro isplanirana veganska prehrana jedna od najzdravijih dijeta koje postoje, a ako niste znali, i sarma bez mesa može biti neodoljivo ukusna.

Evo kako je pripremiti...

Sastojci:

1 glavica kiselog kupusa; 1 kg svježeg seitana, 2 šalice polukuhanih žitarica (riža ili ječam), 0,5 šalice nekuhanoga prosa, 100 g dimljenog seitana ili tofua, 2 mrkve, 1 peršin, 1 mali celer, 2 glavice luka, 2-3 češnja češnjaka, 4 žlice brašna tip 850, 2-3 žlice sojinog umaka; 2 žlice škrobnoga ili integralnog brašna, sol, crvena mljevena paprika, ulje

Priprema:

Odreske seitana koje smo marinirali preko noći u sojinom umaku, uvaljati u brašno i kratko popržiti. Narezati na sitne kockice ili samljeti. Dodati sitno nasjeckani dimljeni seitan ili tofu, žitarice, naribano povrće koje smo kratko popržili na luku i 4 žlice polubijeloga brašna.

Sve dobro izmiješati. Puniti listove kupusa, koje smo prethodno oprali u hladnoj vodi i izvadili debelu sredinu. Na 2-3 žlice ulja lagano zagrijati crvenu papriku. Maknuti s vatre i dodati sarme te zaliti vodom tako da sarme budu prekrivene. Kuhati 40 do 50 minuta dok kupus ne bude kuhan.

Na kraju umutiti škrobno ili integralno brašno s vodom, po potrebi dodati još sojinog umaka i uliti u posudu, koju protresemo da se umak rasporedi. Kratko prokuhati i poslužiti uz pire krumpir. Tko voli laganiju varijantu, umjesto prženja može seitan samo marinirati i samljeti ga ili nasjeckati.

Dobar tek!

Tagovi: