Premijer rezimirao godinu: Veće plaće, mirovine i priuštivo stanovanje u fokusu za 2025.
10:08Prije 12 min29.12.2024
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, nakon 2010. godine do kada su medenjaci bili toliko popularni u Europi da je njihova proizvodnja bila na brojci od 240 tisuća tona godišnje, trend proizvodnje počeo je opadati.
Uz značajniji pad nego rast brojki kada je riječ o proizvodnji, trend pripremanja medenjaka je u padu posljednjih deset godina. Ipak, 2019., ponovno je zabilježena uzlazna putanja broja proizvedenih medenjaka.
Ako ste ljubitelji medenjaka ili općenito volite grickati kekse, ovdje prenosimo recept za najfinije medenjake koji će vas oduševiti, a usput možete poboljšati i negativni trend proizvodnje medenjaka koji se bilježi u posljednjih deset godina.
Za ovaj provjeren i odličan recept za medenjake koji su meki odmah nakon pečenja pronašli smo na portalu Coolinarika, a za spravljanje baš tih finih medenjaka potrebno Vam je:
4 žutanjka
1 cijelo jaje
2 čaše meda (mjerica su čaše od jogurta)
1 čaša šećera
1 čaša ulja
1/2 čaše mlijeka
40g sode bikarbone
3 vanili šećera
2 ravne jušne žlice cimeta ili Kotany začin za medenjake
1 kg glatkog brašna + malo za radnu površinu
1. Kako bi dobili fine medenjake kao finalni proizvod, prvo je potrebno u velikoj posudi pomiješati sve sastojke osim brašna i sode bikarbone. Brašno se onda prosije sa sodom bikarbonom i sve zajedno se odjednom umješa u ‘tekuće’ sastojke te je tada vrijeme za umjesiti tijesto. Tijesto bi trebalo biti dosta mekano, a kada se počne odvajati od posude spremno je za prebacivanje na radnu površinu.
2. Radnu površinu je potrebno pobrašniti, a kada se na to stavi tijesto iz posude trebalo bi dodatno pobrašniti i tijesto. Tada se tijesto treba premjesiti i podijeliti na tri dijela, zapravo tri loptice. Tako gotovo tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku minimalno jedan sat, ali idealno bi bilo da tijesto odstoji u hladnjaku cijelu noć.
3. Nakon hlađenja, na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na 0,5 cm debljine i izrezujte medenjake modlicama, to jest kalupima za kekse. Izrezane medenjake pecite u pećnici 10 minuta na 180 stupnjeva, a znat ćete da su gotovi kada na dodir postanu mekani. Ako želite da zadrže oblik, trebalo bi ih nakon pečenja ostaviti da odstoje u plehu još minutu ili dvije.
4. S obzirom na to da je od navedenih sastojaka moguće napraviti oko 160 medenjaka, vrijedi spomenuti da iduću turu u pećnici trebate peći nešto kraće jer je pećnica već zagrijana od prve ispečene ture. Naravno, za kraj medenjake možete ukrasiti po vašem guštu!
Također, vrijedi spomenuti da će medenjaci biti finiji ako u njih stavite što finiji i kvalitetniji med pa preporučamo kupnju meda od lokalnih pčelara.
Uvala je poznata po svojoj prirodnoj ljepoti i arheološkim ostacima, a uz to donosi nam i jednu vrlo zanimljivu legendu za koju smo sigurni da niste čuli, stoga izdvojite 3 minute za ovaj članak.
22:20Prije 12 h28.12.2024
20:28Prije 13 h28.12.2024
Krajem idućeg tjedna izgledno je umjereno zahladnjenje, ali modeli sugeriraju kako će fronta ponovno imati prolazan karakter uz kratkotrajno zahladnjuje.
16:57Prije 17 h28.12.2024
16:15Prije 18 h28.12.2024
Svaka minuta bit će ispunjena smijehom, plesom i igrom.
15:12Prije 19 h28.12.2024
Morsko pero nastanjuje Mediteransko i Sjeverno more te sjeveroistočni Atlantik na dubinama od 20 do 295 metara, dok ostali pripadnici porodice Pennatulaceae mogu doseći dubine do čak 6100 metara.
13:34Prije 20 h28.12.2024
Kanfanarska župna crkva svetog Silvestra sinoć je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, kada su poznate hrvatske glazbenice i sestre, Marija Husar Rimac i Ivana Husar Mlinac, održale nezaboravan blagdanski koncert.
12:49Prije 21 h28.12.2024