
Teška prometna nesreća kod Umaga: Poginuo motociklist, cesta zatvorena za promet
Jedna osoba poginula je u sudaru motocikla i automobila na D75 kod skretanja za Galiće. Cesta je zatvorena za promet zbog očevida.
21:30Prije 1 min07.06.2025
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, nakon 2010. godine do kada su medenjaci bili toliko popularni u Europi da je njihova proizvodnja bila na brojci od 240 tisuća tona godišnje, trend proizvodnje počeo je opadati.
Uz značajniji pad nego rast brojki kada je riječ o proizvodnji, trend pripremanja medenjaka je u padu posljednjih deset godina. Ipak, 2019., ponovno je zabilježena uzlazna putanja broja proizvedenih medenjaka.
Ako ste ljubitelji medenjaka ili općenito volite grickati kekse, ovdje prenosimo recept za najfinije medenjake koji će vas oduševiti, a usput možete poboljšati i negativni trend proizvodnje medenjaka koji se bilježi u posljednjih deset godina.
Za ovaj provjeren i odličan recept za medenjake koji su meki odmah nakon pečenja pronašli smo na portalu Coolinarika, a za spravljanje baš tih finih medenjaka potrebno Vam je:
4 žutanjka
1 cijelo jaje
2 čaše meda (mjerica su čaše od jogurta)
1 čaša šećera
1 čaša ulja
1/2 čaše mlijeka
40g sode bikarbone
3 vanili šećera
2 ravne jušne žlice cimeta ili Kotany začin za medenjake
1 kg glatkog brašna + malo za radnu površinu
1. Kako bi dobili fine medenjake kao finalni proizvod, prvo je potrebno u velikoj posudi pomiješati sve sastojke osim brašna i sode bikarbone. Brašno se onda prosije sa sodom bikarbonom i sve zajedno se odjednom umješa u ‘tekuće’ sastojke te je tada vrijeme za umjesiti tijesto. Tijesto bi trebalo biti dosta mekano, a kada se počne odvajati od posude spremno je za prebacivanje na radnu površinu.
2. Radnu površinu je potrebno pobrašniti, a kada se na to stavi tijesto iz posude trebalo bi dodatno pobrašniti i tijesto. Tada se tijesto treba premjesiti i podijeliti na tri dijela, zapravo tri loptice. Tako gotovo tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku minimalno jedan sat, ali idealno bi bilo da tijesto odstoji u hladnjaku cijelu noć.
3. Nakon hlađenja, na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na 0,5 cm debljine i izrezujte medenjake modlicama, to jest kalupima za kekse. Izrezane medenjake pecite u pećnici 10 minuta na 180 stupnjeva, a znat ćete da su gotovi kada na dodir postanu mekani. Ako želite da zadrže oblik, trebalo bi ih nakon pečenja ostaviti da odstoje u plehu još minutu ili dvije.
4. S obzirom na to da je od navedenih sastojaka moguće napraviti oko 160 medenjaka, vrijedi spomenuti da iduću turu u pećnici trebate peći nešto kraće jer je pećnica već zagrijana od prve ispečene ture. Naravno, za kraj medenjake možete ukrasiti po vašem guštu!
Također, vrijedi spomenuti da će medenjaci biti finiji ako u njih stavite što finiji i kvalitetniji med pa preporučamo kupnju meda od lokalnih pčelara.
Najveći dio mjesečnih sredstava i dalje odlazi na osnovne životne potrebe – najviše na hranu i piće, s prosječnim udjelom od 22% ukupnih mjesečnih troškova.
15:12Prije 6 h07.06.2025
I bez većeg fizičkog napora, naše tijelo svakodnevno znojenjem izgubi između pola i jedne litre tekućine.
13:34Prije 7 h07.06.2025
Akcija je okupila brojne volontere s ciljem uklanjanja otpada iz mora i s obale, ali i nastavka dugogodišnje tradicije podizanja ekološke svijesti i promicanja aktivnog građanskog angažmana u zaštiti prirode. Ove godine sudjelovalo je ukupno 70 osoba koji su prikupili ukupno 3 kubika otpada.
12:27Prije 9 h07.06.2025
Večeras će se publici u MMC-u predstaviti JazzIstra Orchestra i ugledne jazz pjevačice osebujnog umjetničkog izraza Jasna Bilušić, Lela Kaplowitz i Valerija Nikolovska te britanski pjevač i kazališni umjetnik s rovinjskom adresom Simon Marlow.
12:09Prije 9 h07.06.2025
Regatanti će u drugom izdanju programa "Viràda in pignàta!" pripremati jela karakteristična za krajeve iz kojih dolaze, a po prvi put na Velikom molu će se okupiti razni izlagači prezentirajući istarsku tradiciju u programu "Mirisi doma".
10:36Prije 10 h07.06.2025
Kroz cjelovečernji pijanistički recital na čijem su programu bila djela Brahmsa, Smareglie i Saint-Saensa, Charlene Farrugia Božac prikazala je vrsni pijanizam i virtuoznost. Pokazao je to dug i srčan aplauz oduševljenih posjetitelja, koji su umjetnicu čak dva puta pozivali na bis.
10:08Prije 11 h07.06.2025
Razgovarali smo s prodavačicama na pulskoj tržnici i saznali zašto su trešnje toliko skupe.
17:18Prije 1 d06.06.2025
Po prvi puta Rovinj Spring Jazz Festival programski je posvećen repertoaru skladanom za jazz orkestre.
16:52Prije 1 d06.06.2025