Donosimo recept za fine medenjake!

Anamaria Mofardin
Anamaria Mofardin

28 Prosinac 2024 I 18:37

Donosimo recept za fine medenjake!
Pexels

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, nakon 2010. godine do kada su medenjaci bili toliko popularni u Europi da je njihova proizvodnja bila na brojci od 240 tisuća tona godišnje, trend proizvodnje počeo je opadati.

Uz značajniji pad nego rast brojki kada je riječ o proizvodnji, trend pripremanja medenjaka je u padu posljednjih deset godina. Ipak, 2019., ponovno je zabilježena uzlazna putanja broja proizvedenih medenjaka.

Ako ste ljubitelji medenjaka ili općenito volite grickati kekse, ovdje prenosimo recept za najfinije medenjake koji će vas oduševiti, a usput možete poboljšati i negativni trend proizvodnje medenjaka koji se bilježi u posljednjih deset godina.

Za ovaj provjeren i odličan recept za medenjake koji su meki odmah nakon pečenja pronašli smo na portalu Coolinarika, a za spravljanje baš tih finih medenjaka potrebno Vam je:

4 žutanjka

1 cijelo jaje

2 čaše meda (mjerica su čaše od jogurta)

1 čaša šećera 

1 čaša ulja

1/2 čaše mlijeka

40g sode bikarbone

3 vanili šećera

2 ravne jušne žlice cimeta ili Kotany začin za medenjake

1 kg glatkog brašna + malo za radnu površinu

1. Kako bi dobili fine medenjake kao finalni proizvod, prvo je potrebno u velikoj posudi pomiješati sve sastojke osim brašna i sode bikarbone. Brašno se onda prosije sa sodom bikarbonom i sve zajedno se odjednom umješa u ‘tekuće’ sastojke te je tada vrijeme za umjesiti tijesto. Tijesto bi trebalo biti dosta mekano, a kada se počne odvajati od posude spremno je za prebacivanje na radnu površinu.

2. Radnu površinu je potrebno pobrašniti, a kada se na to stavi tijesto iz posude trebalo bi dodatno pobrašniti i tijesto. Tada se tijesto treba premjesiti i podijeliti na tri dijela, zapravo tri loptice. Tako gotovo tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku minimalno jedan sat, ali idealno bi bilo da tijesto odstoji u hladnjaku cijelu noć.

3. Nakon hlađenja, na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na 0,5 cm debljine i izrezujte medenjake modlicama, to jest kalupima za kekse. Izrezane medenjake pecite u pećnici 10 minuta na 180 stupnjeva, a znat ćete da su gotovi kada na dodir postanu mekani. Ako želite da zadrže oblik, trebalo bi ih nakon pečenja ostaviti da odstoje u plehu još minutu ili dvije.

4. S obzirom na to da je od navedenih sastojaka moguće napraviti oko 160 medenjaka, vrijedi spomenuti da iduću turu u pećnici trebate peći nešto kraće jer je pećnica već zagrijana od prve ispečene ture. Naravno, za kraj medenjake možete ukrasiti po vašem guštu!

Također, vrijedi spomenuti da će medenjaci biti finiji ako u njih stavite što finiji i kvalitetniji med pa preporučamo kupnju meda od lokalnih pčelara.