Chef svih chefova Marco Pierre White stiže u Rovinj!
White, poznat kao prvi "rock zvijezda" kulinarskog svijeta, proslavio se kao najmlađi chef u povijesti koji je britanski restoran doveo do tri Michelinove zvjezdice.
15:40Prije 299 d07.02.2025
Rock zvijezda među chefovima, Marco Pierre White najmlađi je chef u povijesti čiji je restoran osvojio tri Michelinove zvjezdice i redefinirao standarde visoke kuhinje.
Weekend Food Festival, najuzbudljiviji gastronomski događaj u regiji, vraća se u Rovinj od 11. do 13. travnja, a jedno od najistaknutijih imena ovogodišnjeg izdanja je legenda svjetske gastronomije – Marco Pierre White.
Rock zvijezda među chefovima, Marco Pierre White najmlađi je chef u povijesti čiji je restoran osvojio tri Michelinove zvjezdice i redefinirao standarde visoke kuhinje. Savršenstvo na tanjuru bio je njegov imperativ, a ipak na vrhuncu svoje karijere napustio je restoransku scenu i buntovnički odbacio sva priznanja institucija vrativši zvjezdice.
White, poznat kao prvi "rock zvijezda" kulinarskog svijeta, proslavio se kao najmlađi chef u povijesti koji je britanski restoran doveo do tri Michelinove zvjezdice.
15:40Prije 299 d07.02.2025
Mentorirao je najveće kulinarske zvijezde, uključujući Gordona Ramsaya, Phila Howarda i Hestona Blumenthala, a njegova knjiga White Heat smatra se biblijom vrhunskih chefova. Dolazak Marca Pierrea Whitea u Rovinj prilika je za domaću i regionalnu publiku da iz prve ruke sazna tko je čovjek koji je inspirirao generacije chefova i promijenio sliku kulinarstva.
Domaći chefovi Mate Janković i Tom Gretić ne skrivaju oduševljenje
„Nikada neću zaboraviti trenutak kada sam početkom '90-ih uzeo u ruke njegovu knjigu White Heat – shvatili smo tada da kuharstvo nije samo francuska sterilna brigada, već i gerila i gusarstvo. Fasciniralo me kako je sve okrenuo naglavačke, pratio sam ga godinama.
Njegov bunt protiv kuharskog establishmenta, odbijanje zvjezdica – sve je imalo smisla. Definirao me i zauvijek ću mu biti zahvalan“, rekao je Tomislav Gretić, jedan od najistaknutijih domaćih chefova.
O inspirativnom utjecaju Marca Pierre Whitea na gastronomsku scenu nadovezao se i Mate Janković, chef i vlasnik restorana Sol.
„Marco Pierre White je čovjek koji je odgojio cijele generacije chefova koji su danas jednako veliki. Prvi je Britanac s tri Michelinove zvjezdice, chef koji je obilježio cijelu jednu etapu gastronomije i ostavio neizbrisiv trag u svijetu gastronomije“, istaknuo je Mate Janković koji će u sklopu Weekend Food Festivala u petak, 11. travnja u 18 sati na glavnoj pozornici u staroj Tvornici duhana Rovinj voditi 1 na 1 razgovor s legendarnim chefom.
Weekend Food Festival - nezaobilazna gourmet destinacija
Weekend Food Festival u tri dosadašnja izdanja razvio se u dinamičnu platformu koja okuplja sve relevantne sudionike u lancu hrane – od vrhunskih domaćih i svjetskih chefova, stručnjaka iz gastronomije i ugostiteljstva do proizvođača i inovatora, kao i sve zaljubljenike u gastronomiju.
U proljetnom Rovinju stvorio se prostor za dijalog, razmjenu ideja i istraživanje novih trendova, čineći festival nezaobilaznim mjestom za sve kojima je hrana poslovanje, strast ili način života.
S misijom da izgradi najuzbudljiviju i najkvalitetniju scenu oko gastronomije, festival kombinira bogat program panela, masterclassova i showcooking radionica, omogućujući posjetiteljima da steknu nova znanja, istraže inovativne ideje i uživaju u vrhunskim doživljajima.
U protekle tri godine Weekend Food Festival ugostio je neka od najpoznatijih imena domaće i svjetske gastronomije. Na rovinjsku pozornicu stali su Massimo Bottura, chef slavnog restorana Osteria Francescana i Ana Roš koja je slovensku kuhinju dovela u svjetski fokus, kao i inovatori poput Rasmusa Munka, Dabiza Muñoza i Franca Pepea. Prošlogodišnje izdanje donijelo je iznimne nastupe i razgovore chefova poput Alejandra Serrana, Paula Ivića, Matije Bogdana, Hrvoja Zirojevića i mnogih drugih.
Uz bogat edukativni i zabavni program, Weekend Food Festival poznat je i po svojoj expo zoni, u kojoj se izlagači iz Hrvatske i svijeta predstavljaju s najnovijim proizvodima, delicijama, vinima i craft pićima.
Prilika za sve – od entuzijasta do profesionalaca!
Ovogodišnji festivalski program, za razliku od prijašnjih, nadograđen je i posebno prilagođen različitim posjetiteljima. Tako će profesionalci i stručnjaci imati priliku sudjelovati u ekskluzivnim masterclassovima i radionicama te saznati sve o novim trendovima u gastronomiji.
Entuzijasti će uživati u inspirativnim predavanjima i showcooking radionicama, dok će gala večere, koje pripremaju svjetski poznati chefovi, pružiti jedinstveni gastronomski doživljaj. Ugostitelji i predstavnici industrije moći će se povezati s kolegama, razmijeniti ideje i otkriti inovacije koje podižu poslovanje na novu razinu.
Bilo da ste profesionalac željan novih znanja, entuzijast koji želi naučiti više o lokalnoj kuhinji ili jednostavno želite uživati u okusima Istre, ovaj festival nudi nešto za svakoga.
Ulaznice osigurajte na službenoj web stranici www.weeekendfoodfestival.com, a sve novosti možete pratiti i na službenim FB i IG kanalima.
Radionica je okupila brojne sudionike – djecu, roditelje, volontere, udruge – koji su zajedno izrađivali blagdanske ukrase i stvarali ozračje zajedništva koje se rijetko gdje može doživjeti.
22:07Prije 10 h03.12.2025
Poznati hrvatski kuhari u subotu, 6. prosinca, ekskluzivno za posjetitelje pulskog Max Cityja pripremat će birana slana i slatka blagdanska jela!
21:35Prije 10 h03.12.2025
Svečano otvorenje klizališta planirano je za 5. prosinca u 18 sati, dok su već od 1. prosinca na lokaciji Karolina počele vožnje na panoramskom kotaču Pula Eye, nudeći posjetiteljima nezaboravne prizore grada iz visine.
20:28Prije 11 h03.12.2025
U petak, 5. prosinca, slijedi svečano otvorenje klizališta u Areni u petak, 5. prosinca, dok se u subotu, 6. prosinca, dočekuje Sveti Nikola koji direktno sa svog broda stiže u Arenu
15:12Prije 17 h03.12.2025
Ove godine natječaj potvrđuje izuzetno velik interes za sudjelovanjem u najvećem glazbeno-scenskom spektaklu Hrvatske radiotelevizije.
12:58Prije 19 h03.12.2025
Ove subote, 6. prosinca, s početkom u 11 sati, na glavnom gradskom trgu bit će organizirano prigodno slavlje uz besplatnu gastronomsku ponudu za građane te dobru zabavu uz nastupe Party benda i Sergia Predena - Gata.
12:34Prije 19 h03.12.2025
Ove srijede, 3. prosinca, eko tržnica će se ispred OŠ Jurja Dobrile u Rovinju održati od 16 do 17:30 sati.
09:08Prije 23 h03.12.2025
Godine 2003. počeli su radovi na zapadnom kraku Istarskoga ipsilona (faza 1B) i ugovoren je završetak radova na dionici od Medaka do Umaga (41 km), uključujući vijadukt Mirna, do svibnja 2005., a na dionici Vodnjan-Pula (13 km) do svibnja 2006.
07:46Prije 1 d03.12.2025