
Chef svih chefova Marco Pierre White stiže u Rovinj!
White, poznat kao prvi "rock zvijezda" kulinarskog svijeta, proslavio se kao najmlađi chef u povijesti koji je britanski restoran doveo do tri Michelinove zvjezdice.
15:40Prije 115 d07.02.2025
Rock zvijezda među chefovima, Marco Pierre White najmlađi je chef u povijesti čiji je restoran osvojio tri Michelinove zvjezdice i redefinirao standarde visoke kuhinje.
Weekend Food Festival, najuzbudljiviji gastronomski događaj u regiji, vraća se u Rovinj od 11. do 13. travnja, a jedno od najistaknutijih imena ovogodišnjeg izdanja je legenda svjetske gastronomije – Marco Pierre White.
Rock zvijezda među chefovima, Marco Pierre White najmlađi je chef u povijesti čiji je restoran osvojio tri Michelinove zvjezdice i redefinirao standarde visoke kuhinje. Savršenstvo na tanjuru bio je njegov imperativ, a ipak na vrhuncu svoje karijere napustio je restoransku scenu i buntovnički odbacio sva priznanja institucija vrativši zvjezdice.
White, poznat kao prvi "rock zvijezda" kulinarskog svijeta, proslavio se kao najmlađi chef u povijesti koji je britanski restoran doveo do tri Michelinove zvjezdice.
15:40Prije 115 d07.02.2025
Mentorirao je najveće kulinarske zvijezde, uključujući Gordona Ramsaya, Phila Howarda i Hestona Blumenthala, a njegova knjiga White Heat smatra se biblijom vrhunskih chefova. Dolazak Marca Pierrea Whitea u Rovinj prilika je za domaću i regionalnu publiku da iz prve ruke sazna tko je čovjek koji je inspirirao generacije chefova i promijenio sliku kulinarstva.
Domaći chefovi Mate Janković i Tom Gretić ne skrivaju oduševljenje
„Nikada neću zaboraviti trenutak kada sam početkom '90-ih uzeo u ruke njegovu knjigu White Heat – shvatili smo tada da kuharstvo nije samo francuska sterilna brigada, već i gerila i gusarstvo. Fasciniralo me kako je sve okrenuo naglavačke, pratio sam ga godinama.
Njegov bunt protiv kuharskog establishmenta, odbijanje zvjezdica – sve je imalo smisla. Definirao me i zauvijek ću mu biti zahvalan“, rekao je Tomislav Gretić, jedan od najistaknutijih domaćih chefova.
O inspirativnom utjecaju Marca Pierre Whitea na gastronomsku scenu nadovezao se i Mate Janković, chef i vlasnik restorana Sol.
„Marco Pierre White je čovjek koji je odgojio cijele generacije chefova koji su danas jednako veliki. Prvi je Britanac s tri Michelinove zvjezdice, chef koji je obilježio cijelu jednu etapu gastronomije i ostavio neizbrisiv trag u svijetu gastronomije“, istaknuo je Mate Janković koji će u sklopu Weekend Food Festivala u petak, 11. travnja u 18 sati na glavnoj pozornici u staroj Tvornici duhana Rovinj voditi 1 na 1 razgovor s legendarnim chefom.
Weekend Food Festival - nezaobilazna gourmet destinacija
Weekend Food Festival u tri dosadašnja izdanja razvio se u dinamičnu platformu koja okuplja sve relevantne sudionike u lancu hrane – od vrhunskih domaćih i svjetskih chefova, stručnjaka iz gastronomije i ugostiteljstva do proizvođača i inovatora, kao i sve zaljubljenike u gastronomiju.
U proljetnom Rovinju stvorio se prostor za dijalog, razmjenu ideja i istraživanje novih trendova, čineći festival nezaobilaznim mjestom za sve kojima je hrana poslovanje, strast ili način života.
S misijom da izgradi najuzbudljiviju i najkvalitetniju scenu oko gastronomije, festival kombinira bogat program panela, masterclassova i showcooking radionica, omogućujući posjetiteljima da steknu nova znanja, istraže inovativne ideje i uživaju u vrhunskim doživljajima.
U protekle tri godine Weekend Food Festival ugostio je neka od najpoznatijih imena domaće i svjetske gastronomije. Na rovinjsku pozornicu stali su Massimo Bottura, chef slavnog restorana Osteria Francescana i Ana Roš koja je slovensku kuhinju dovela u svjetski fokus, kao i inovatori poput Rasmusa Munka, Dabiza Muñoza i Franca Pepea. Prošlogodišnje izdanje donijelo je iznimne nastupe i razgovore chefova poput Alejandra Serrana, Paula Ivića, Matije Bogdana, Hrvoja Zirojevića i mnogih drugih.
Uz bogat edukativni i zabavni program, Weekend Food Festival poznat je i po svojoj expo zoni, u kojoj se izlagači iz Hrvatske i svijeta predstavljaju s najnovijim proizvodima, delicijama, vinima i craft pićima.
Prilika za sve – od entuzijasta do profesionalaca!
Ovogodišnji festivalski program, za razliku od prijašnjih, nadograđen je i posebno prilagođen različitim posjetiteljima. Tako će profesionalci i stručnjaci imati priliku sudjelovati u ekskluzivnim masterclassovima i radionicama te saznati sve o novim trendovima u gastronomiji.
Entuzijasti će uživati u inspirativnim predavanjima i showcooking radionicama, dok će gala večere, koje pripremaju svjetski poznati chefovi, pružiti jedinstveni gastronomski doživljaj. Ugostitelji i predstavnici industrije moći će se povezati s kolegama, razmijeniti ideje i otkriti inovacije koje podižu poslovanje na novu razinu.
Bilo da ste profesionalac željan novih znanja, entuzijast koji želi naučiti više o lokalnoj kuhinji ili jednostavno želite uživati u okusima Istre, ovaj festival nudi nešto za svakoga.
Ulaznice osigurajte na službenoj web stranici www.weeekendfoodfestival.com, a sve novosti možete pratiti i na službenim FB i IG kanalima.
Najveći istarski grad može se pohvaliti s čak 20 parkova i više od 80 hektara pažljivo uređenih zelenih površina. A evo tko stoji iza svakog uređenog parka.
17:11Prije 10 h02.06.2025
Istra već bilježi veći broj kupača, a prizori s plaža jasno pokazuju da je sezona počela – i kalendarski i meteorološki. Ugodno toplo i sunčano vrijeme nastavit će se i u narednim danima.
16:08Prije 11 h02.06.2025
Ono što se većini ljudi čini normalnim i lakim veliki je izazov za preko 580 registriranih osoba s miastenijom gravis u Republici Hrvatskoj koje se svakodnevno bore kako bi ostvarili ono što osobe bez miastenije gravis postižu s lakoćom.
09:57Prije 18 h02.06.2025
Učenici drugog razreda Industrijsko-obrtničke škole Pula proteklog su tjedna tako bili u radnom posjetu našoj poznatoj prijevozničkoj tvrtki Brioni d.o.o.
06:45Prije 21 h02.06.2025
U svijetu u kojem se prehrambene navike mijenjaju, mlijeko i dalje odolijeva vremenu – jer, kako kažu nutricionisti: „Sve počinje čašom mlijeka.”
17:23Prije 1 d01.06.2025
Ako ste uočili krpelja na koži važno ga je ukloniti što prije – rizik od infekcije je veći što je krpelj duže pričvršćen. Lakše ga je odstraniti u prvih nekoliko sati nakon uboda.
14:08Prije 1 d01.06.2025
Osim u kvizu znanja, rovinjska je škola sudjelovala u projektu i s multimedijalnim uratkom kojim je trebalo predstaviti tri romana trominutnom video najavom, a učenice su se plasirale na visoko četvrto mjesto!
12:53Prije 1 d01.06.2025
Višestruko nagrađivanog pijanista Roberta Plana zbog njegove je liričnosti časopis The Chronicle opisao kao „Pavarottija klavira“, a on je u potpunosti opravdao taj epitet svojom jedinstvenom, tankoćutnom, emocijama obojenom interpretacijom u očaravajućem ambijentu Eufrazijane.
09:23Prije 1 d01.06.2025