![Svjetsko prvenstvo u Poreču: Hrvatska upisala i treći poraz](/data/images/2025-02-05/3415_doma4080-1_kf.jpeg)
Svjetsko prvenstvo u Poreču: Hrvatska upisala i treći poraz
Čehinje su u prvih pet minuta povele 2-0, do poluvremena postigle su i gol više. Međutim, Hrvatska je odigrala izuzetno dobro i kvalitetno drugo poluvrijeme.
22:35Prije 2 h05.02.2025
Rock zvijezda među chefovima, Marco Pierre White najmlađi je chef u povijesti čiji je restoran osvojio tri Michelinove zvjezdice i redefinirao standarde visoke kuhinje.
Weekend Food Festival, najuzbudljiviji gastronomski događaj u regiji, vraća se u Rovinj od 11. do 13. travnja, a jedno od najistaknutijih imena ovogodišnjeg izdanja je legenda svjetske gastronomije – Marco Pierre White.
Rock zvijezda među chefovima, Marco Pierre White najmlađi je chef u povijesti čiji je restoran osvojio tri Michelinove zvjezdice i redefinirao standarde visoke kuhinje. Savršenstvo na tanjuru bio je njegov imperativ, a ipak na vrhuncu svoje karijere napustio je restoransku scenu i buntovnički odbacio sva priznanja institucija vrativši zvjezdice.
Mentorirao je najveće kulinarske zvijezde, uključujući Gordona Ramsaya, Phila Howarda i Hestona Blumenthala, a njegova knjiga White Heat smatra se biblijom vrhunskih chefova. Dolazak Marca Pierrea Whitea u Rovinj prilika je za domaću i regionalnu publiku da iz prve ruke sazna tko je čovjek koji je inspirirao generacije chefova i promijenio sliku kulinarstva.
Domaći chefovi Mate Janković i Tom Gretić ne skrivaju oduševljenje
„Nikada neću zaboraviti trenutak kada sam početkom '90-ih uzeo u ruke njegovu knjigu White Heat – shvatili smo tada da kuharstvo nije samo francuska sterilna brigada, već i gerila i gusarstvo. Fasciniralo me kako je sve okrenuo naglavačke, pratio sam ga godinama.
Njegov bunt protiv kuharskog establishmenta, odbijanje zvjezdica – sve je imalo smisla. Definirao me i zauvijek ću mu biti zahvalan“, rekao je Tomislav Gretić, jedan od najistaknutijih domaćih chefova.
O inspirativnom utjecaju Marca Pierre Whitea na gastronomsku scenu nadovezao se i Mate Janković, chef i vlasnik restorana Sol.
„Marco Pierre White je čovjek koji je odgojio cijele generacije chefova koji su danas jednako veliki. Prvi je Britanac s tri Michelinove zvjezdice, chef koji je obilježio cijelu jednu etapu gastronomije i ostavio neizbrisiv trag u svijetu gastronomije“, istaknuo je Mate Janković koji će u sklopu Weekend Food Festivala u petak, 11. travnja u 18 sati na glavnoj pozornici u staroj Tvornici duhana Rovinj voditi 1 na 1 razgovor s legendarnim chefom.
Weekend Food Festival - nezaobilazna gourmet destinacija
Weekend Food Festival u tri dosadašnja izdanja razvio se u dinamičnu platformu koja okuplja sve relevantne sudionike u lancu hrane – od vrhunskih domaćih i svjetskih chefova, stručnjaka iz gastronomije i ugostiteljstva do proizvođača i inovatora, kao i sve zaljubljenike u gastronomiju.
U proljetnom Rovinju stvorio se prostor za dijalog, razmjenu ideja i istraživanje novih trendova, čineći festival nezaobilaznim mjestom za sve kojima je hrana poslovanje, strast ili način života.
S misijom da izgradi najuzbudljiviju i najkvalitetniju scenu oko gastronomije, festival kombinira bogat program panela, masterclassova i showcooking radionica, omogućujući posjetiteljima da steknu nova znanja, istraže inovativne ideje i uživaju u vrhunskim doživljajima.
U protekle tri godine Weekend Food Festival ugostio je neka od najpoznatijih imena domaće i svjetske gastronomije. Na rovinjsku pozornicu stali su Massimo Bottura, chef slavnog restorana Osteria Francescana i Ana Roš koja je slovensku kuhinju dovela u svjetski fokus, kao i inovatori poput Rasmusa Munka, Dabiza Muñoza i Franca Pepea. Prošlogodišnje izdanje donijelo je iznimne nastupe i razgovore chefova poput Alejandra Serrana, Paula Ivića, Matije Bogdana, Hrvoja Zirojevića i mnogih drugih.
Uz bogat edukativni i zabavni program, Weekend Food Festival poznat je i po svojoj expo zoni, u kojoj se izlagači iz Hrvatske i svijeta predstavljaju s najnovijim proizvodima, delicijama, vinima i craft pićima.
Prilika za sve – od entuzijasta do profesionalaca!
Ovogodišnji festivalski program, za razliku od prijašnjih, nadograđen je i posebno prilagođen različitim posjetiteljima. Tako će profesionalci i stručnjaci imati priliku sudjelovati u ekskluzivnim masterclassovima i radionicama te saznati sve o novim trendovima u gastronomiji.
Entuzijasti će uživati u inspirativnim predavanjima i showcooking radionicama, dok će gala večere, koje pripremaju svjetski poznati chefovi, pružiti jedinstveni gastronomski doživljaj. Ugostitelji i predstavnici industrije moći će se povezati s kolegama, razmijeniti ideje i otkriti inovacije koje podižu poslovanje na novu razinu.
Bilo da ste profesionalac željan novih znanja, entuzijast koji želi naučiti više o lokalnoj kuhinji ili jednostavno želite uživati u okusima Istre, ovaj festival nudi nešto za svakoga.
Ulaznice osigurajte na službenoj web stranici www.weeekendfoodfestival.com, a sve novosti možete pratiti i na službenim FB i IG kanalima.
Na Poli je poginulo 328 od ukupno ukrcanog 1041 člana posade, a među njima bili su i brojni Istrani.
18:31Prije 6 h05.02.2025
Cilj je ove manifestacije promocija gastronomske ponude središnje Istre u predsezoni te daljnje povezivanje OPG-ova, u ovom slučaju prije svega pčelara, i ugostitelja s područja središnje Istre.
17:18Prije 7 h05.02.2025
Tim Nagrade Cesarica utvrdio je da su istarske “Brajde” zaslužile biti prepoznate kao jedan od hitova koji je napravio ogroman rast tijekom mjeseci i na kraju ostvario impresivan rezultat među slušateljima.
15:20Prije 9 h05.02.2025
Hrvatski Telekom objavio je u srijedu oko podneva kako korisnici imaju poteškoće s uspostavom poziva.
13:06Prije 11 h05.02.2025
U svijetu se u prosjeku svake 2,5 sekunde proda jedna staklenka Nutelle!
07:46Prije 17 h05.02.2025
22:20Prije 1 d04.02.2025
17:11Prije 1 d04.02.2025