Chef svih chefova Marco Pierre White stiže u Rovinj!
White, poznat kao prvi "rock zvijezda" kulinarskog svijeta, proslavio se kao najmlađi chef u povijesti koji je britanski restoran doveo do tri Michelinove zvjezdice.
IstraIN
7 Veljača 2025 I 15:40
Foto: Marco Pierre White/ Derek D’Souza
Rovinj će u travnju ugostiti jedno od najvećih imena svjetske gastronomije – Marco Pierre White, kultni chef i mentor nekih od najpoznatijih kulinarskih zvijezda današnjice. Weekend Food Festival, koji će se održati od 11. do 13. travnja, podiže ljestvicu više nego ikada, a dolazak slavnog britanskog chefa jedan je od najiščekivanijih trenutaka ovog prestižnog gastronomskog događaja.
White, poznat kao prvi "rock zvijezda" kulinarskog svijeta, proslavio se kao najmlađi chef u povijesti koji je britanski restoran doveo do tri Michelinove zvjezdice.
Rock zvijezda među chefovima, Marco Pierre White najmlađi je chef u povijesti čiji je restoran osvojio tri Michelinove zvjezdice i redefinirao standarde visoke kuhinje.
22:20Prije 115 d05.02.2025
Njegova priča nije samo priča o uspjehu, već o potpunoj revoluciji u visokoj kuhinji – postavio je nove standarde i svojim buntovnim stavom protiv kulinarskog establishmenta izazvao val promjena. Unatoč prestižnim priznanjima, bio je i prvi chef koji je odlučno vratio Michelinove zvjezdice, tvrdeći da su ograničavajuće za njegovu kreativnost.
Whiteova knjiga "White Heat" postala je kultno djelo koje i danas inspirira mlade kuhare diljem svijeta, a kroz svoju karijeru bio je mentor velikanima poput Gordona Ramsaya, Phila Howarda i Hestona Blumenthala. Sada, Rovinj dobiva priliku ugostiti čovjeka koji je promijenio svijet fine dining kuhinje i poslušati njegovu priču iz prve ruke.
Weekend Food Festival – spoj vrhunskih okusa i inspiracije
Ovogodišnji Weekend Food Festival donosi bogat program prilagođen svim ljubiteljima gastronomije. Profesionalni chefovi imat će priliku sudjelovati u masterclassovima, radionicama i panelima o najnovijim kulinarskim trendovima.
Gastronomski entuzijasti uživat će u inspirativnim predavanjima i showcooking demonstracijama, dok će gala večere, koje pripremaju najveći svjetski chefovi, pružiti nezaboravno iskustvo vrhunske kuhinje.
Festival također donosi prilike za networking ugostitelja i industrijskih lidera, razmjenu ideja i istraživanje inovacija koje mijenjaju svjetsku gastronomsku scenu. Rovinj će tako na nekoliko dana postati epicentar kulinarske izvrsnosti, a svi sudionici imat će priliku svjedočiti događaju koji spaja strast prema hrani, znanje i vrhunsku izvedbu.
S obzirom na velik interes za festival, očekuje se dolazak brojnih chefova, sommeliera, ugostitelja, gastronomskih stručnjaka i zaljubljenika u vrhunsku kuhinju. Weekend FoodFestival ponovno dokazuje da Rovinj nije samo jedna od najljepših destinacija na Jadranu, već i središte inovacija i vrhunske gastronomije.
Ove fotografije svojevrsni su hommage prvoj Povorci ponosa u Puli, koja se održala 22. lipnja 2024. godine te je obilježila povijesni trenutak za LGBTIQ+ zajednicu u ovome gradu.
Ako ste uočili krpelja na koži važno ga je ukloniti što prije – rizik od infekcije je veći što je krpelj duže pričvršćen. Lakše ga je odstraniti u prvih nekoliko sati nakon uboda.
Osim u kvizu znanja, rovinjska je škola sudjelovala u projektu i s multimedijalnim uratkom kojim je trebalo predstaviti tri romana trominutnom video najavom, a učenice su se plasirale na visoko četvrto mjesto!
Sukladno odluci Skupštine Istarske županije, od 1. lipnja do 31. listopada 2025. godine na snazi je zabrana loženja vatre na otvorenom prostoru na cijelom području Istarske županije.
Višestruko nagrađivanog pijanista Roberta Plana zbog njegove je liričnosti časopis The Chronicle opisao kao „Pavarottija klavira“, a on je u potpunosti opravdao taj epitet svojom jedinstvenom, tankoćutnom, emocijama obojenom interpretacijom u očaravajućem ambijentu Eufrazijane.
Pozitivne povratne informacije učenika i njihovih roditelja samo su još više ojačale nastojanja Škole da i dalje nastavi s provedbom ovako vrijednih projekata koji nedvojbeno ostavljaju pozitivan trag u odrastanju rovinjskih osnovnoškolaca.
Najnovije neformalno istraživanje Bolta pokazuje da čak 44,55% ispitanika svoj automobil vidi kao člana obitelji, dok ga 19,80% smatra prijateljem, a 6,93% ga uspoređuje s kućnim ljubimcem.
Za razliku od virusnih infekcija koje su učestalije tijekom jeseni i zime, proljetne alergije često ostaju neprepoznate, budući da njihovi simptomi mogu podsjećati na običnu prehladu. Ipak, pravilno prepoznavanje i pravodobno reagiranje ključno je za sprječavanje komplikacija.
Prognostički materijali za dugoročne prognoze ukazuju da će ljeto 2025. (lipanj, srpanj, kolovoz) biti još jedno iznadprosječno toplo ljeto, uz vrlo veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze.
Ovaj je jedrenjak čest gost u istarskim lukama tijekom ljetnih mjeseci jer je poznat po kružnim putovanjima Mediteranom u tom periodu pa je tako u Rovinju ponovno plijenio pažnju znatiželjnika, kako domaćih, tako i turista.
Na lokaciji Velikog Brijuna, između brijunskog mediteranskog vrta i rimske vile, padobranci iz Slovenije, Austrije, Poljske, Nizozemske, Bosne i Hercegovine te domaćina Hrvatske izveli su niz preciznih i raznolikih skokova iz zrakoplova Pilatus Porter PC-6, s visine od 4.000 metara.