Chef svih chefova Marco Pierre White stiže u Rovinj!
White, poznat kao prvi "rock zvijezda" kulinarskog svijeta, proslavio se kao najmlađi chef u povijesti koji je britanski restoran doveo do tri Michelinove zvjezdice.
IstraIN
7 Veljača 2025 I 15:40
Foto: Marco Pierre White/ Derek D’Souza
Rovinj će u travnju ugostiti jedno od najvećih imena svjetske gastronomije – Marco Pierre White, kultni chef i mentor nekih od najpoznatijih kulinarskih zvijezda današnjice. Weekend Food Festival, koji će se održati od 11. do 13. travnja, podiže ljestvicu više nego ikada, a dolazak slavnog britanskog chefa jedan je od najiščekivanijih trenutaka ovog prestižnog gastronomskog događaja.
White, poznat kao prvi "rock zvijezda" kulinarskog svijeta, proslavio se kao najmlađi chef u povijesti koji je britanski restoran doveo do tri Michelinove zvjezdice.
Rock zvijezda među chefovima, Marco Pierre White najmlađi je chef u povijesti čiji je restoran osvojio tri Michelinove zvjezdice i redefinirao standarde visoke kuhinje.
22:20Prije 301 d05.02.2025
Njegova priča nije samo priča o uspjehu, već o potpunoj revoluciji u visokoj kuhinji – postavio je nove standarde i svojim buntovnim stavom protiv kulinarskog establishmenta izazvao val promjena. Unatoč prestižnim priznanjima, bio je i prvi chef koji je odlučno vratio Michelinove zvjezdice, tvrdeći da su ograničavajuće za njegovu kreativnost.
Whiteova knjiga "White Heat" postala je kultno djelo koje i danas inspirira mlade kuhare diljem svijeta, a kroz svoju karijeru bio je mentor velikanima poput Gordona Ramsaya, Phila Howarda i Hestona Blumenthala. Sada, Rovinj dobiva priliku ugostiti čovjeka koji je promijenio svijet fine dining kuhinje i poslušati njegovu priču iz prve ruke.
Weekend Food Festival – spoj vrhunskih okusa i inspiracije
Ovogodišnji Weekend Food Festival donosi bogat program prilagođen svim ljubiteljima gastronomije. Profesionalni chefovi imat će priliku sudjelovati u masterclassovima, radionicama i panelima o najnovijim kulinarskim trendovima.
Gastronomski entuzijasti uživat će u inspirativnim predavanjima i showcooking demonstracijama, dok će gala večere, koje pripremaju najveći svjetski chefovi, pružiti nezaboravno iskustvo vrhunske kuhinje.
Festival također donosi prilike za networking ugostitelja i industrijskih lidera, razmjenu ideja i istraživanje inovacija koje mijenjaju svjetsku gastronomsku scenu. Rovinj će tako na nekoliko dana postati epicentar kulinarske izvrsnosti, a svi sudionici imat će priliku svjedočiti događaju koji spaja strast prema hrani, znanje i vrhunsku izvedbu.
S obzirom na velik interes za festival, očekuje se dolazak brojnih chefova, sommeliera, ugostitelja, gastronomskih stručnjaka i zaljubljenika u vrhunsku kuhinju. Weekend FoodFestival ponovno dokazuje da Rovinj nije samo jedna od najljepših destinacija na Jadranu, već i središte inovacija i vrhunske gastronomije.
Harvey Norman donosi 7 dana vrhunskih popusta i sjajnu božićnu ponudu namještaja, madraca, kuhinja po mjeri, bijele tehnike, malih kućanskih aparata i druge tehnologije!
Radionice u prostoru Zajednice tehničke kulture Pula uključuju „FabLab: STEM tvornica ideja – božićno izdanje“, gdje polaznici uče digitalno 3D crtanje i pripremu modela za 3D printanje, uz izradu božićnih ukrasa, te radionicu „Od skice do 3D printa“ i brojne druge aktivnosti.
Božićnica se dodjeljuje za oko 1.200 korisnika, a iznosi su utvrđeni prema visini primljene mirovine: 70 € za najniže primatelje i osobe bez prihoda, 50 € za mirovine od 341 do 540 €, 40 € za mirovine od 541 do 930 € i 30 € za mirovine iznad 930 €.
OAZA – Centar za pomoć djeci – već godinama osigurava dom i toplinu najranjivijima, upozoravajući da su domovi prepuni, a udomitelja premalo. Ravnateljica Eva Husak Bačac poziva građane da otvore vrata i pomognu djeci odrastati u obiteljskom okruženju.
Radionica je okupila brojne sudionike – djecu, roditelje, volontere, udruge – koji su zajedno izrađivali blagdanske ukrase i stvarali ozračje zajedništva koje se rijetko gdje može doživjeti.
Svečano otvorenje klizališta planirano je za 5. prosinca u 18 sati, dok su već od 1. prosinca na lokaciji Karolina počele vožnje na panoramskom kotaču Pula Eye, nudeći posjetiteljima nezaboravne prizore grada iz visine.
U petak, 5. prosinca, slijedi svečano otvorenje klizališta u Areni u petak, 5. prosinca, dok se u subotu, 6. prosinca, dočekuje Sveti Nikola koji direktno sa svog broda stiže u Arenu
Ove subote, 6. prosinca, s početkom u 11 sati, na glavnom gradskom trgu bit će organizirano prigodno slavlje uz besplatnu gastronomsku ponudu za građane te dobru zabavu uz nastupe Party benda i Sergia Predena - Gata.
Godine 2003. počeli su radovi na zapadnom kraku Istarskoga ipsilona (faza 1B) i ugovoren je završetak radova na dionici od Medaka do Umaga (41 km), uključujući vijadukt Mirna, do svibnja 2005., a na dionici Vodnjan-Pula (13 km) do svibnja 2006.