Chef svih chefova Marco Pierre White stiže u Rovinj!
White, poznat kao prvi "rock zvijezda" kulinarskog svijeta, proslavio se kao najmlađi chef u povijesti koji je britanski restoran doveo do tri Michelinove zvjezdice.
IstraIN
7 Veljača 2025 I 15:40
Foto: Marco Pierre White/ Derek D’Souza
Rovinj će u travnju ugostiti jedno od najvećih imena svjetske gastronomije – Marco Pierre White, kultni chef i mentor nekih od najpoznatijih kulinarskih zvijezda današnjice. Weekend Food Festival, koji će se održati od 11. do 13. travnja, podiže ljestvicu više nego ikada, a dolazak slavnog britanskog chefa jedan je od najiščekivanijih trenutaka ovog prestižnog gastronomskog događaja.
White, poznat kao prvi "rock zvijezda" kulinarskog svijeta, proslavio se kao najmlađi chef u povijesti koji je britanski restoran doveo do tri Michelinove zvjezdice.
Rock zvijezda među chefovima, Marco Pierre White najmlađi je chef u povijesti čiji je restoran osvojio tri Michelinove zvjezdice i redefinirao standarde visoke kuhinje.
22:20Prije 253 d05.02.2025
Njegova priča nije samo priča o uspjehu, već o potpunoj revoluciji u visokoj kuhinji – postavio je nove standarde i svojim buntovnim stavom protiv kulinarskog establishmenta izazvao val promjena. Unatoč prestižnim priznanjima, bio je i prvi chef koji je odlučno vratio Michelinove zvjezdice, tvrdeći da su ograničavajuće za njegovu kreativnost.
Whiteova knjiga "White Heat" postala je kultno djelo koje i danas inspirira mlade kuhare diljem svijeta, a kroz svoju karijeru bio je mentor velikanima poput Gordona Ramsaya, Phila Howarda i Hestona Blumenthala. Sada, Rovinj dobiva priliku ugostiti čovjeka koji je promijenio svijet fine dining kuhinje i poslušati njegovu priču iz prve ruke.
Weekend Food Festival – spoj vrhunskih okusa i inspiracije
Ovogodišnji Weekend Food Festival donosi bogat program prilagođen svim ljubiteljima gastronomije. Profesionalni chefovi imat će priliku sudjelovati u masterclassovima, radionicama i panelima o najnovijim kulinarskim trendovima.
Gastronomski entuzijasti uživat će u inspirativnim predavanjima i showcooking demonstracijama, dok će gala večere, koje pripremaju najveći svjetski chefovi, pružiti nezaboravno iskustvo vrhunske kuhinje.
Festival također donosi prilike za networking ugostitelja i industrijskih lidera, razmjenu ideja i istraživanje inovacija koje mijenjaju svjetsku gastronomsku scenu. Rovinj će tako na nekoliko dana postati epicentar kulinarske izvrsnosti, a svi sudionici imat će priliku svjedočiti događaju koji spaja strast prema hrani, znanje i vrhunsku izvedbu.
S obzirom na velik interes za festival, očekuje se dolazak brojnih chefova, sommeliera, ugostitelja, gastronomskih stručnjaka i zaljubljenika u vrhunsku kuhinju. Weekend FoodFestival ponovno dokazuje da Rovinj nije samo jedna od najljepših destinacija na Jadranu, već i središte inovacija i vrhunske gastronomije.
Nakon nekoliko mjeseci rada, uređenja i zajedničkih akcija, Underdom, novi zajednički prostor triju pazinskih udruga – Centra za mlade Alarm Pazin, Udruge Forma i Udruge TradInEtno – spreman je za otvorenje!
Panel “Naša dobra - naša borba” posvećen aktivnim građanima u očuvanju javnog interesa i okoliša održava se u petak, 17. listopada, u 18 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc.
Obilježavanjem ovog dana nastoji se osvijestiti javnost da kruh kao osnovna namirnica, nažalost, nije dostupan svima te se ne može uzimati zdravo za gotovo.
U pratnji stručnjaka iz Nature Histrice posjetitelji će imati priliku otkriti bogatu biološku raznolikost i jedinstvene prirodne vrijednosti ovog zaštićenog područja, smještenog jugozapadno od Rovinja.
Koncert Jonathana na Kaštelu ujedno je i proslava dva desetljeća AudioLaba, pulske tvrtke koja je postala sinonim za vrhunsku produkciju i tehničku podršku najrazličitijih kulturnih i glazbenih događanja.
Proslava Dana Erasmusa održala se u rovinjskom Centru za mlade "Dino Škrapić". Učenici OŠ Jurja Dobrile kroz Erasmus program putuju u Irsku, Italiju i Dansku, a škola nastavlja širiti europsku priču suradnje i učenja!
Izlagači iz osam zemalja - Hrvatske, Srbije, Italije, Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske, Austrije i Novog Zelanda - već su počeli pristizati u Rovinj te uređivati svoja izlagačka mjesta na kojima će posjetiteljima ponuditi čak 60 vrsta ginova.
Nakon godina sviranja, nastupa i traženja vlastitog izraza, bend sada s ponosom predstavlja svoj prvi album koji, kako kažu, dolazi nakon dugog čekanja, truda i emocija – i želje da ga publika prepozna kao iskrenu priču.
Reakcije na najavu pjesme su brojne, mlada je pjevačica iz okolice Poreča već pokazala vokalnu raskoš, ali i izgradila svoj prepoznatljiv identitet, kombinaciju snažnog glasa, vizualnog stila i pristupačnosti.