Chef svih chefova Marco Pierre White stiže u Rovinj!
White, poznat kao prvi "rock zvijezda" kulinarskog svijeta, proslavio se kao najmlađi chef u povijesti koji je britanski restoran doveo do tri Michelinove zvjezdice.
IstraIN
7 Veljača 2025 I 15:40
Foto: Marco Pierre White/ Derek D’Souza
Rovinj će u travnju ugostiti jedno od najvećih imena svjetske gastronomije – Marco Pierre White, kultni chef i mentor nekih od najpoznatijih kulinarskih zvijezda današnjice. Weekend Food Festival, koji će se održati od 11. do 13. travnja, podiže ljestvicu više nego ikada, a dolazak slavnog britanskog chefa jedan je od najiščekivanijih trenutaka ovog prestižnog gastronomskog događaja.
White, poznat kao prvi "rock zvijezda" kulinarskog svijeta, proslavio se kao najmlađi chef u povijesti koji je britanski restoran doveo do tri Michelinove zvjezdice.
Rock zvijezda među chefovima, Marco Pierre White najmlađi je chef u povijesti čiji je restoran osvojio tri Michelinove zvjezdice i redefinirao standarde visoke kuhinje.
22:20Prije 196 d05.02.2025
Njegova priča nije samo priča o uspjehu, već o potpunoj revoluciji u visokoj kuhinji – postavio je nove standarde i svojim buntovnim stavom protiv kulinarskog establishmenta izazvao val promjena. Unatoč prestižnim priznanjima, bio je i prvi chef koji je odlučno vratio Michelinove zvjezdice, tvrdeći da su ograničavajuće za njegovu kreativnost.
Whiteova knjiga "White Heat" postala je kultno djelo koje i danas inspirira mlade kuhare diljem svijeta, a kroz svoju karijeru bio je mentor velikanima poput Gordona Ramsaya, Phila Howarda i Hestona Blumenthala. Sada, Rovinj dobiva priliku ugostiti čovjeka koji je promijenio svijet fine dining kuhinje i poslušati njegovu priču iz prve ruke.
Weekend Food Festival – spoj vrhunskih okusa i inspiracije
Ovogodišnji Weekend Food Festival donosi bogat program prilagođen svim ljubiteljima gastronomije. Profesionalni chefovi imat će priliku sudjelovati u masterclassovima, radionicama i panelima o najnovijim kulinarskim trendovima.
Gastronomski entuzijasti uživat će u inspirativnim predavanjima i showcooking demonstracijama, dok će gala večere, koje pripremaju najveći svjetski chefovi, pružiti nezaboravno iskustvo vrhunske kuhinje.
Festival također donosi prilike za networking ugostitelja i industrijskih lidera, razmjenu ideja i istraživanje inovacija koje mijenjaju svjetsku gastronomsku scenu. Rovinj će tako na nekoliko dana postati epicentar kulinarske izvrsnosti, a svi sudionici imat će priliku svjedočiti događaju koji spaja strast prema hrani, znanje i vrhunsku izvedbu.
S obzirom na velik interes za festival, očekuje se dolazak brojnih chefova, sommeliera, ugostitelja, gastronomskih stručnjaka i zaljubljenika u vrhunsku kuhinju. Weekend FoodFestival ponovno dokazuje da Rovinj nije samo jedna od najljepših destinacija na Jadranu, već i središte inovacija i vrhunske gastronomije.
Aldus donosi pola sata glazbe koja se dotiče raznih glazbenih stilova. Prisutni su tako: swing, blues, pop i kantautorski izričaj, a svim je pjesmama zajednička jazz gitara Bore Lukića.
Ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Tatjana Čemerikić potvrdila je da u Istri ima dovoljno antiseruma za liječenje zmijskih ugriza te objasnila osnovne postupke prve pomoći.
U Puli je pokrenuta inicijativa da Aki Rahimovski, legendarni frontmen Parnog valjka i počasni građanin grada, dobije svoj spomenik. Projekt je još u začetku, no podršku su mu već dali brojni građani i institucije, što pokazuje koliko je Rahimovski utkan u kulturni i emotivni identitet Pule.
Trenutno se provjeravaju navodi vezani uz moguće nepravilnosti u njegovom radu. Po okončanju provjera, ovisno o utvrđenom, poduzet će se odgovarajuće mjere i radnje.
Najveće novosti stupaju na snagu 1. siječnja 2026. kada će svi poduzetnici morati zaprimati eRačune, dok će ih izdavati obveznici PDV-a. Godinu dana kasnije, od 1. siječnja 2027., ta će obveza vrijediti i za one koji nisu u sustavu PDV-a.
Tijekom večeri publika je imala priliku čuti izvedbe gregorijanskih korala i latinskih napjeva u interpretaciji Mirjane Petercol, koncertne solistice i magistrice srednjovjekovne glazbe.
Na naslovnici članka istaknut je Rovinj kao jedna od najatraktivnijih destinacija, a novinarka ga je opisala kao „očaravajuće mjesto, s kućama u pastelnim bojama uz kaldrmom popločane uličice, koje vijugaju prema baroknoj crkvi i zvoniku svete Eufemije“, dodjeljujući mu nadimak „hrvatska Venecija".
"Ako plankton pojedu rebraši, manje ga ostaje za ribu. Dugoročno, to može značiti ozbiljne promjene u cijelom hranidbenom lancu", upozorava znanstvenica iz Rovinja.
Prema podacima MUP-a, u prvoj polovici ove godine na hrvatskim je cestama zabilježeno ukupno 16.207 prometnih nesreća – od čega je 766 na području Istre.
Chorus Inside festival je međunarodni festival zborova koji povezuje strast za glazbom i pjevanjem s univerzalnim vrijednostima prijateljstva i solidarnosti, a organizira ga Ars Cultura - Udruga za promicanje kulture i izvedbenih umjetnosti.