Chef svih chefova Marco Pierre White stiže u Rovinj!
White, poznat kao prvi "rock zvijezda" kulinarskog svijeta, proslavio se kao najmlađi chef u povijesti koji je britanski restoran doveo do tri Michelinove zvjezdice.
IstraIN
7 Veljača 2025 I 15:40
Foto: Marco Pierre White/ Derek D’Souza
Rovinj će u travnju ugostiti jedno od najvećih imena svjetske gastronomije – Marco Pierre White, kultni chef i mentor nekih od najpoznatijih kulinarskih zvijezda današnjice. Weekend Food Festival, koji će se održati od 11. do 13. travnja, podiže ljestvicu više nego ikada, a dolazak slavnog britanskog chefa jedan je od najiščekivanijih trenutaka ovog prestižnog gastronomskog događaja.
White, poznat kao prvi "rock zvijezda" kulinarskog svijeta, proslavio se kao najmlađi chef u povijesti koji je britanski restoran doveo do tri Michelinove zvjezdice.
Rock zvijezda među chefovima, Marco Pierre White najmlađi je chef u povijesti čiji je restoran osvojio tri Michelinove zvjezdice i redefinirao standarde visoke kuhinje.
22:20Prije 68 d05.02.2025
Njegova priča nije samo priča o uspjehu, već o potpunoj revoluciji u visokoj kuhinji – postavio je nove standarde i svojim buntovnim stavom protiv kulinarskog establishmenta izazvao val promjena. Unatoč prestižnim priznanjima, bio je i prvi chef koji je odlučno vratio Michelinove zvjezdice, tvrdeći da su ograničavajuće za njegovu kreativnost.
Whiteova knjiga "White Heat" postala je kultno djelo koje i danas inspirira mlade kuhare diljem svijeta, a kroz svoju karijeru bio je mentor velikanima poput Gordona Ramsaya, Phila Howarda i Hestona Blumenthala. Sada, Rovinj dobiva priliku ugostiti čovjeka koji je promijenio svijet fine dining kuhinje i poslušati njegovu priču iz prve ruke.
Weekend Food Festival – spoj vrhunskih okusa i inspiracije
Ovogodišnji Weekend Food Festival donosi bogat program prilagođen svim ljubiteljima gastronomije. Profesionalni chefovi imat će priliku sudjelovati u masterclassovima, radionicama i panelima o najnovijim kulinarskim trendovima.
Gastronomski entuzijasti uživat će u inspirativnim predavanjima i showcooking demonstracijama, dok će gala večere, koje pripremaju najveći svjetski chefovi, pružiti nezaboravno iskustvo vrhunske kuhinje.
Festival također donosi prilike za networking ugostitelja i industrijskih lidera, razmjenu ideja i istraživanje inovacija koje mijenjaju svjetsku gastronomsku scenu. Rovinj će tako na nekoliko dana postati epicentar kulinarske izvrsnosti, a svi sudionici imat će priliku svjedočiti događaju koji spaja strast prema hrani, znanje i vrhunsku izvedbu.
S obzirom na velik interes za festival, očekuje se dolazak brojnih chefova, sommeliera, ugostitelja, gastronomskih stručnjaka i zaljubljenika u vrhunsku kuhinju. Weekend FoodFestival ponovno dokazuje da Rovinj nije samo jedna od najljepših destinacija na Jadranu, već i središte inovacija i vrhunske gastronomije.
Dvanaesto izdanje festivala obilježile su vrhunske književne večeri, inspirativni autori, kreativne radionice te jedinstveni koncert Darka Rundeka i Ane Kovačić koji je zaokružio bogat program na pozornici RocKaštela.
Načelnici, gradonačelnici i župani biraju se većinom glasova. Ako nijedan kandidat ne osvoji više od 50 posto u prvom krugu, održava se drugi krug 1. lipnja, u kojem se natječu dva kandidata s najviše glasova.
Istarska županija ove godine nosi prestižnu titulu Europske regije sporta, koju dodjeljuje neprofitna organizacija ACES Europe, sa sjedištem u Bruxellesu te je cijela godina u znaku promocije sporta, rekreacije i zdravog načina života.
Udruga „Akademija zdravog življenja“ je 2018. inicirala projekt Special Power League (SPL), sportski program za djecu s teškoćama u razvoju koji iste godine prerasta u nogometnu i rukometnu ligu za djecu s teškoćama u razvoju.
Blažina je s brigadom ratovao u Gorskom kotaru i zaleđu Rijeke do travnja 1945., i bio odlikovan za hrabrost. Poginuo je u borbi, s činom vodnika, 15. travnja 1945. godine.
Cilj projekta bio je okupiti učenike harmonike iz matične škole i područnih odjela te im pružiti priliku za javni nastup, međusobnu razmjenu iskustava, glazbeno druženje i upoznavanje s lokalnom kulturnom baštinom.
U organizaciji Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije (HUKI) i u suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država, trodnevna konferencija još je jednom dokazala koliko su mladi predani oblikovanju bolje i održivije budućnosti.
Na nekoliko pozornica u staroj Tvornici duhana smjenjivali su se chefovi, poduzetnici, inovatori i znatiželjnici, svi povezani zajedničkom temom - hranom kao kulturom, poslom i strašću. Svoja iskustva i znanja podijelili su i brojni stručnjaci, chefovi i poslovni ljudi.
U organizaciji Volonterskog centra Istra, za Tete i barbe pričalice, volontere koji čitanjem priča donose utjehu i radost djeci na pedijatriji Opće bolnice Pula, u Šijanskoj šumi je održan izlet kodnog imena “Kromanjonjac”.
Ova svestrana umjetnica nije samo pjevačica, već i strastvena glazbena pedagoginja i aktivistica – predaje na glasovitim institucijama poput NYU-a i SUNY Purchasea, a 2024. godine dobila je i počasni doktorat Sveučilišta Post.