Većina ljudi tijekom noći mijenja položaje spavanja, no zanimljivo je da gotovo svi imaju svoj omiljeni položaj u kojem započnu san.
Istraživači pokušavaju otkriti postoji li povezanost između položaja u kojem spavamo i naše osobnosti, a neka dosadašnja istraživanja sugeriraju da bi ta veza mogla biti značajna.
Prema podacima koje prenosi Mirror, iako su istraživanja na ovu temu još uvijek ograničena, analiziranje omiljenih položaja spavanja može donijeti vrijedne uvide u osobnost i kvalitetu sna.
Položaji spavanja mogu biti podsvjesna reakcija tijela na nelagodu ili način na koji se opuštamo, a u nekim slučajevima mogu reflektirati i emocionalne osobine pojedinca.
Još 1970-ih godina istraživač Samuel Dunkell tvrdio je da osobe koje spavaju u fetalnom položaju – sklupčane na boku s nogama privučenim prsima – imaju tendenciju biti osjetljive i anksiozne. S druge strane, polufetalni položaj, gdje su ruke i noge djelomično ispružene, povezivao je s dobro prilagođenim osobnostima.
Drugi istraživač, Chris Idzikowski, analizirao je različite položaje spavanja i njihovu moguću povezanost s karakterom. Prema njemu, oni koji spavaju u tzv. trupac položaju, ležeći na boku s ispruženim rukama i nogama, obično su druželjubivi i otvoreni, ali mogu biti i pomalo lakovjerni. S druge strane, osobe koje spavaju u položaju tragača – s rukama i nogama blago ispruženim kao da posežu za nečim – sklonije su cinizmu i sumnjičavosti.
Pexsels
Spavanje na leđima također nosi zanimljive karakteristike. Oni koji leže s rukama uz tijelo su tihe i rezervirane osobe s visokim standardima, dok oni koji spavaju raširenih ruku i nogu – u zvjezdača položaju – obično imaju izraženu empatiju i spremni su uvijek pomoći drugima.
S druge strane, osobe koje spavaju na trbuhu su društvene, ponekad pomalo drske, ali istovremeno osjetljive na kritiku.
Na online platformama poput Reddita, korisnici su podijelili svoja iskustva vezana uz spavanje. Jedan korisnik je komentirao kako voli spavati na boku unatoč bolovima u ramenima, dok je drugi opisao kako mu je najugodnije kada spava na trbuhu s rukama ispod jastuka. Treći korisnik je istaknuo da je s godinama počeo preferirati spavanje na leđima.
Iako veza između položaja spavanja i osobnosti još uvijek nije u potpunosti potvrđena, istraživanja na ovu temu nastavljaju intrigirati znanstvenike.
U svakom slučaju, ono što je sigurno jest da kvalitetan san igra ključnu ulogu u našem fizičkom i mentalnom zdravlju, neovisno o položaju u kojem spavamo.
Riječ je o drugom izdanju nagrade koja nosi ime u čast preminule predsjednice i suosnivačice, Danijele Ustić – žene koja je svoj život posvetila volontiranju i stvaranju boljeg društva.
Sudionike očekuje staza duga deset kilometara, pogodna za sve uzraste i rekreativce. Šetnja će biti obogaćena druženjem i nizom iznenađenja, a za najmlađe je pripremljen poseban sportski izazov pod nazivom „Takala“.
Program PLUSosmišljen je s ciljem poticanja kreativnosti, obrazovanja i kulturnog povezivanja djece i mladih u Puli, nudeći im prostor za slobodno izražavanje, istraživanje i zajedničko učenje.
Cilj natječaja je prepoznati, promovirati i nagraditi najbolje projekte klimatskog djelovanja u regiji te dodatno ojačati prekograničnu suradnju u suočavanju s klimatskim izazovima.
Polazak u školu jedna je od najvećih prekretnica u životu djeteta. Najviše prvašićima koji nakon veselog i bezbrižnog vrtićkog okruženja se odjednom nađu suočeni sa školskim zvonom, sjedenjem po nekoliko sati i školskim ocjenama. To nije nimalo jednostavno...
Harvey Norman u razdoblju 2.-15.10. pripremio je ponude koje su neodoljive, od elegantnih garnitura do bijele tehnike za jesen pa sve do laptopa po outlet cijenama.
Natječaj Mali svjetionik i ove godine je prikupio brojne prijave za najbolje radnike u Hrvatskoj te početkom ljeta i objavio Top 10 koji su ušli u finale s najvišim ocjenama stručnog žirija. Među njima je i Helena Babić iz Udruge Aja, Pula.
Od 4. do 27. listopada, ugostitelji će nuditi razna tradicionalna jela istarske kuhinje spravljena od jesenskih namirnica našeg podneblja, a sve u cilju jačanja gastronomske ponude središnje Istre te daljnjeg povezivanja OPG-ova i ugostitelja u razdoblju posezone.