U petak se otvara četvrti Weekend Food Festival u Rovinju
U staroj Tvornici duhana, kroz panele, masterclassove, showcooking radionice i posebne događaje, susreću se znanje i užitak, struka i publika, profesionalci i entuzijasti.
Od 11. do 13. travnja Rovinj ponovo postaje središte okusa, ideja i priča koje mijenjaju način na koji gledamo hranu. Četvrto izdanje Weekend Food Festivala vraća se s programom koji spaja vrhunske chefove, stručnjake i sve one kojima je hrana posao i strast.
U staroj Tvornici duhana, kroz panele, masterclassove, showcooking radionice i posebne događaje, susreću se znanje i užitak, struka i publika, profesionalci i entuzijasti.
U gradu koji je posljednjih godina postao sinonim za vrhunsku gastronomiju, otvorena su festivalska vrata iza kojih se ovog vikenda spajaju znanje i užitak, struka i publika, profesionalci i svi kojima je hrana posao i strast.
14:39Prije 212 d11.04.2025
Na glavnu festivalsku pozornicu stižu velika imena svjetske gastro scene - Marco Pierre White, chef-ikona i prvi britanski chef s tri Michelinove zvjezdice, Jp McMahon, osnivač festivala Food on the Edge te Matt Orlando, pionir održive gastronomije, možda najpoznatiji po svom genijalnom restoranu Amass. Uz njih, Rovinj će ugostiti stotine sudionika iz regije i svijeta – chefova, vinara, proizvođača i vizionara.
U dvorani se otvaraju i ključne teme industrije. Na panelu Od sela do hotela, Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Silvija Terlević, istarska poljoprivrednica i članica HPK, te Jeffrey Vella, korporativni kulinarski direktor Maistre, govorit će o povezivanju lokalne poljoprivrede s turističkim sektorom – i o tome kako domaće namirnice uvesti u vrhunske restorane.
U festivalskom restoranu Weekend Food x Noel by Ivan Temšić održat će se i predavanje Informatization of Restaurant Business, namijenjeno profesionalcima, koje vodi Davor Bienenfeld, vlasnik nekoliko vrlo uspješnih restorana. Predavanje istražuje kako moderni restorani transformiraju poslovanje putem digitalnih inovacija, fokusirajući se na sustave prikaza u kuhinji, komunikacijske alate u stvarnom vremenu i tehnologije "home automation" prilagođene ugostiteljstvu.
Foto: Weekend Food Festival
Na temelju konkretnih primjera bit će riječi o tome kako ti sustavi pojednostavljuju tijek rada, smanjuju pogreške i poboljšavaju koordinaciju između prednjeg i stražnjeg dijela restorana, u konačnici poboljšavajući iskustvo gostiju i operativnu učinkovitost. Ulaz na predavanje je slobodan.
Za sve posjetitelje s festivalskom ulaznicom pripremljen je bogat raspored masterclassova i showcookinga u prostoru stare Tvornice duhana. Poseban dio programa, profesionalni masterclassovi, održat će se u Grand Park Hotelu Rovinj i u potpunosti su posvećeni barskom segmentu. Luca Cinalli, jedan od najcjenjenijih europskih barmena i Karlo Ferenčak, poznati hrvatski barmen i konzultant, donose teme od luksuznog doživljaja gosta do znanosti karbonizacije koktela. Na profesionalni program možete se prijaviti na službenoj stranici festivala.
Weekend Food Festival ugostit će i Istra Natural, boutique festival jantarnih i prirodnih vina, na kojem će se predstaviti hrvatski i slovenski vinari. Bit će to rijetka prilika da se na jednom mjestu kušaju vina nastala tehnikama maceracije bijelih sorti i minimalne intervencije. Cijene degustacija dostupne su na službenoj stranici festivala.
Foto: Weekend Food Festival
Ako želite doživjeti Istru na tanjuru – ne propustite RANGITE! – Istrian Food Market, otvoreni dio festivala u staroj Tvornici duhana, osmišljen uz podršku Maistre. Ovdje se nude sirevi, maslinova ulja, pršuti, tartufi, domaća tjestenina i vina – ali i osobni susreti s onima koji ih stvaraju.
Unutar prostora festivala bit će otvoren i Weekend Food Market, dvije izložbene zone s proizvodima partnera festivala, Make it count bar kao prostor za večernje druženje te festivalski restoran Weekend Food x Noel by Ivan Temšić.
U festivalski program uključili su se i brojni rovinjski restorani koji će za posjetitelje Weekend Food Festivala pripremati posebne jelovnike inspirirane lokalnim sastojcima. Među njima su Giannino, Orca, Rio, Santa Roma, Fortuna, Marina, La Perla, Sapori di Spirito Santo, Al Dente, Grongo e Alice, El Bugadur, Maslina, Brasserie Adriatic i Konoba Kantinon – svatko sa svojom interpretacijom istarskog okusa i pričom koja se pamti.
Više informacija o ovogodišnjem Weekend Food Festivalu potražite na službenoj stranici festivala te na društvenim mrežama, Instagramu, TikToku i Facebooku.
Vijećnik Gradskog vijeća Pule Kristian Družeta zatražio je da 5. sjednica Gradskog vijeća Pule ima tematsku točku o urbanoj sigurnosti: noćni život mladih, prevencija nasilja i zlouporaba alkohola/droga te pojačan nadzor klubova.
Pulska prometna policija na Rivi je zaustavila 50-godišnjaka s 1,86 promila alkohola u krvi. Vozač je isključen iz prometa i zadržan do otrježnjenja, a prijeti mu do 2.650 € kazne
Istra, kao regija koja se oduvijek ponosi multikulturalnošću i otvorenošću, i ovaj izazov može pretvoriti u priliku. No, samo ako se integraciji pristupi sustavno, uz suradnju svih sektora i poštovanje temeljnih društvenih vrijednosti.
U Dnevnom boravku Rojca otvorena je izložba Bojana Šumonje „Mala bara, puno Krokodila“, koja novim slikarskim i prostornim radovima propituje kontrolu, otuđenje, konzumerizam i društvenu tjeskobu.
Istarsko narodno kazalište u Puli za Noć kazališta 15. studenoga pripremilo je nekoliko događaja: U Dvorani Ciscutti gostuje Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca iz Rijeke s predstavom “Tri sestre, ja”, te izložbu Siniše Ilića “Probni studio” u Galeriji Vincent iz Kastva
U šetnji ovim jedinstvenim područjem, zainteresirani posjetitelji, koji su se prethodno prijavili, moći će dobiti veliku količinu informacija uz stručno vodstvo djelatnika Ustanove.
Ako volite stvarati i kroz fotografiju bilježiti ljepotu našeg kraja, ovo je prilika da vaša vizija Vižinade postane dijelom kalendara koji će tijekom cijele godine krasiti domove i urede diljem općine.
Travizi je tijekom nastupa u Rovinju otkrio kako je studentske dane proveo upravo u Puli pa su se mogle čuti i dobre lokalne fore. Zanimalo nas je stoga kako mu je bilo studirati u Puli te po čemu se, prema njegovom mišljenju, razlikuje život u Istri i Dalmaciji?