U petak se otvara četvrti Weekend Food Festival u Rovinju
U staroj Tvornici duhana, kroz panele, masterclassove, showcooking radionice i posebne događaje, susreću se znanje i užitak, struka i publika, profesionalci i entuzijasti.
Od 11. do 13. travnja Rovinj ponovo postaje središte okusa, ideja i priča koje mijenjaju način na koji gledamo hranu. Četvrto izdanje Weekend Food Festivala vraća se s programom koji spaja vrhunske chefove, stručnjake i sve one kojima je hrana posao i strast.
U staroj Tvornici duhana, kroz panele, masterclassove, showcooking radionice i posebne događaje, susreću se znanje i užitak, struka i publika, profesionalci i entuzijasti.
U gradu koji je posljednjih godina postao sinonim za vrhunsku gastronomiju, otvorena su festivalska vrata iza kojih se ovog vikenda spajaju znanje i užitak, struka i publika, profesionalci i svi kojima je hrana posao i strast.
14:39Prije 51 d11.04.2025
Na glavnu festivalsku pozornicu stižu velika imena svjetske gastro scene - Marco Pierre White, chef-ikona i prvi britanski chef s tri Michelinove zvjezdice, Jp McMahon, osnivač festivala Food on the Edge te Matt Orlando, pionir održive gastronomije, možda najpoznatiji po svom genijalnom restoranu Amass. Uz njih, Rovinj će ugostiti stotine sudionika iz regije i svijeta – chefova, vinara, proizvođača i vizionara.
U dvorani se otvaraju i ključne teme industrije. Na panelu Od sela do hotela, Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Silvija Terlević, istarska poljoprivrednica i članica HPK, te Jeffrey Vella, korporativni kulinarski direktor Maistre, govorit će o povezivanju lokalne poljoprivrede s turističkim sektorom – i o tome kako domaće namirnice uvesti u vrhunske restorane.
U festivalskom restoranu Weekend Food x Noel by Ivan Temšić održat će se i predavanje Informatization of Restaurant Business, namijenjeno profesionalcima, koje vodi Davor Bienenfeld, vlasnik nekoliko vrlo uspješnih restorana. Predavanje istražuje kako moderni restorani transformiraju poslovanje putem digitalnih inovacija, fokusirajući se na sustave prikaza u kuhinji, komunikacijske alate u stvarnom vremenu i tehnologije "home automation" prilagođene ugostiteljstvu.
Foto: Weekend Food Festival
Na temelju konkretnih primjera bit će riječi o tome kako ti sustavi pojednostavljuju tijek rada, smanjuju pogreške i poboljšavaju koordinaciju između prednjeg i stražnjeg dijela restorana, u konačnici poboljšavajući iskustvo gostiju i operativnu učinkovitost. Ulaz na predavanje je slobodan.
Za sve posjetitelje s festivalskom ulaznicom pripremljen je bogat raspored masterclassova i showcookinga u prostoru stare Tvornice duhana. Poseban dio programa, profesionalni masterclassovi, održat će se u Grand Park Hotelu Rovinj i u potpunosti su posvećeni barskom segmentu. Luca Cinalli, jedan od najcjenjenijih europskih barmena i Karlo Ferenčak, poznati hrvatski barmen i konzultant, donose teme od luksuznog doživljaja gosta do znanosti karbonizacije koktela. Na profesionalni program možete se prijaviti na službenoj stranici festivala.
Weekend Food Festival ugostit će i Istra Natural, boutique festival jantarnih i prirodnih vina, na kojem će se predstaviti hrvatski i slovenski vinari. Bit će to rijetka prilika da se na jednom mjestu kušaju vina nastala tehnikama maceracije bijelih sorti i minimalne intervencije. Cijene degustacija dostupne su na službenoj stranici festivala.
Foto: Weekend Food Festival
Ako želite doživjeti Istru na tanjuru – ne propustite RANGITE! – Istrian Food Market, otvoreni dio festivala u staroj Tvornici duhana, osmišljen uz podršku Maistre. Ovdje se nude sirevi, maslinova ulja, pršuti, tartufi, domaća tjestenina i vina – ali i osobni susreti s onima koji ih stvaraju.
Unutar prostora festivala bit će otvoren i Weekend Food Market, dvije izložbene zone s proizvodima partnera festivala, Make it count bar kao prostor za večernje druženje te festivalski restoran Weekend Food x Noel by Ivan Temšić.
U festivalski program uključili su se i brojni rovinjski restorani koji će za posjetitelje Weekend Food Festivala pripremati posebne jelovnike inspirirane lokalnim sastojcima. Među njima su Giannino, Orca, Rio, Santa Roma, Fortuna, Marina, La Perla, Sapori di Spirito Santo, Al Dente, Grongo e Alice, El Bugadur, Maslina, Brasserie Adriatic i Konoba Kantinon – svatko sa svojom interpretacijom istarskog okusa i pričom koja se pamti.
Više informacija o ovogodišnjem Weekend Food Festivalu potražite na službenoj stranici festivala te na društvenim mrežama, Instagramu, TikToku i Facebooku.
Ove fotografije svojevrsni su hommage prvoj Povorci ponosa u Puli, koja se održala 22. lipnja 2024. godine te je obilježila povijesni trenutak za LGBTIQ+ zajednicu u ovome gradu.
Ako ste uočili krpelja na koži važno ga je ukloniti što prije – rizik od infekcije je veći što je krpelj duže pričvršćen. Lakše ga je odstraniti u prvih nekoliko sati nakon uboda.
Osim u kvizu znanja, rovinjska je škola sudjelovala u projektu i s multimedijalnim uratkom kojim je trebalo predstaviti tri romana trominutnom video najavom, a učenice su se plasirale na visoko četvrto mjesto!
Sukladno odluci Skupštine Istarske županije, od 1. lipnja do 31. listopada 2025. godine na snazi je zabrana loženja vatre na otvorenom prostoru na cijelom području Istarske županije.
Višestruko nagrađivanog pijanista Roberta Plana zbog njegove je liričnosti časopis The Chronicle opisao kao „Pavarottija klavira“, a on je u potpunosti opravdao taj epitet svojom jedinstvenom, tankoćutnom, emocijama obojenom interpretacijom u očaravajućem ambijentu Eufrazijane.
Pozitivne povratne informacije učenika i njihovih roditelja samo su još više ojačale nastojanja Škole da i dalje nastavi s provedbom ovako vrijednih projekata koji nedvojbeno ostavljaju pozitivan trag u odrastanju rovinjskih osnovnoškolaca.
Najnovije neformalno istraživanje Bolta pokazuje da čak 44,55% ispitanika svoj automobil vidi kao člana obitelji, dok ga 19,80% smatra prijateljem, a 6,93% ga uspoređuje s kućnim ljubimcem.
Za razliku od virusnih infekcija koje su učestalije tijekom jeseni i zime, proljetne alergije često ostaju neprepoznate, budući da njihovi simptomi mogu podsjećati na običnu prehladu. Ipak, pravilno prepoznavanje i pravodobno reagiranje ključno je za sprječavanje komplikacija.
Prognostički materijali za dugoročne prognoze ukazuju da će ljeto 2025. (lipanj, srpanj, kolovoz) biti još jedno iznadprosječno toplo ljeto, uz vrlo veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze.
Ovaj je jedrenjak čest gost u istarskim lukama tijekom ljetnih mjeseci jer je poznat po kružnim putovanjima Mediteranom u tom periodu pa je tako u Rovinju ponovno plijenio pažnju znatiželjnika, kako domaćih, tako i turista.
Na lokaciji Velikog Brijuna, između brijunskog mediteranskog vrta i rimske vile, padobranci iz Slovenije, Austrije, Poljske, Nizozemske, Bosne i Hercegovine te domaćina Hrvatske izveli su niz preciznih i raznolikih skokova iz zrakoplova Pilatus Porter PC-6, s visine od 4.000 metara.