U petak se otvara četvrti Weekend Food Festival u Rovinju
U staroj Tvornici duhana, kroz panele, masterclassove, showcooking radionice i posebne događaje, susreću se znanje i užitak, struka i publika, profesionalci i entuzijasti.
Od 11. do 13. travnja Rovinj ponovo postaje središte okusa, ideja i priča koje mijenjaju način na koji gledamo hranu. Četvrto izdanje Weekend Food Festivala vraća se s programom koji spaja vrhunske chefove, stručnjake i sve one kojima je hrana posao i strast.
U staroj Tvornici duhana, kroz panele, masterclassove, showcooking radionice i posebne događaje, susreću se znanje i užitak, struka i publika, profesionalci i entuzijasti.
U gradu koji je posljednjih godina postao sinonim za vrhunsku gastronomiju, otvorena su festivalska vrata iza kojih se ovog vikenda spajaju znanje i užitak, struka i publika, profesionalci i svi kojima je hrana posao i strast.
14:39Prije 260 d11.04.2025
Na glavnu festivalsku pozornicu stižu velika imena svjetske gastro scene - Marco Pierre White, chef-ikona i prvi britanski chef s tri Michelinove zvjezdice, Jp McMahon, osnivač festivala Food on the Edge te Matt Orlando, pionir održive gastronomije, možda najpoznatiji po svom genijalnom restoranu Amass. Uz njih, Rovinj će ugostiti stotine sudionika iz regije i svijeta – chefova, vinara, proizvođača i vizionara.
U dvorani se otvaraju i ključne teme industrije. Na panelu Od sela do hotela, Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Silvija Terlević, istarska poljoprivrednica i članica HPK, te Jeffrey Vella, korporativni kulinarski direktor Maistre, govorit će o povezivanju lokalne poljoprivrede s turističkim sektorom – i o tome kako domaće namirnice uvesti u vrhunske restorane.
U festivalskom restoranu Weekend Food x Noel by Ivan Temšić održat će se i predavanje Informatization of Restaurant Business, namijenjeno profesionalcima, koje vodi Davor Bienenfeld, vlasnik nekoliko vrlo uspješnih restorana. Predavanje istražuje kako moderni restorani transformiraju poslovanje putem digitalnih inovacija, fokusirajući se na sustave prikaza u kuhinji, komunikacijske alate u stvarnom vremenu i tehnologije "home automation" prilagođene ugostiteljstvu.
Foto: Weekend Food Festival
Na temelju konkretnih primjera bit će riječi o tome kako ti sustavi pojednostavljuju tijek rada, smanjuju pogreške i poboljšavaju koordinaciju između prednjeg i stražnjeg dijela restorana, u konačnici poboljšavajući iskustvo gostiju i operativnu učinkovitost. Ulaz na predavanje je slobodan.
Za sve posjetitelje s festivalskom ulaznicom pripremljen je bogat raspored masterclassova i showcookinga u prostoru stare Tvornice duhana. Poseban dio programa, profesionalni masterclassovi, održat će se u Grand Park Hotelu Rovinj i u potpunosti su posvećeni barskom segmentu. Luca Cinalli, jedan od najcjenjenijih europskih barmena i Karlo Ferenčak, poznati hrvatski barmen i konzultant, donose teme od luksuznog doživljaja gosta do znanosti karbonizacije koktela. Na profesionalni program možete se prijaviti na službenoj stranici festivala.
Weekend Food Festival ugostit će i Istra Natural, boutique festival jantarnih i prirodnih vina, na kojem će se predstaviti hrvatski i slovenski vinari. Bit će to rijetka prilika da se na jednom mjestu kušaju vina nastala tehnikama maceracije bijelih sorti i minimalne intervencije. Cijene degustacija dostupne su na službenoj stranici festivala.
Foto: Weekend Food Festival
Ako želite doživjeti Istru na tanjuru – ne propustite RANGITE! – Istrian Food Market, otvoreni dio festivala u staroj Tvornici duhana, osmišljen uz podršku Maistre. Ovdje se nude sirevi, maslinova ulja, pršuti, tartufi, domaća tjestenina i vina – ali i osobni susreti s onima koji ih stvaraju.
Unutar prostora festivala bit će otvoren i Weekend Food Market, dvije izložbene zone s proizvodima partnera festivala, Make it count bar kao prostor za večernje druženje te festivalski restoran Weekend Food x Noel by Ivan Temšić.
U festivalski program uključili su se i brojni rovinjski restorani koji će za posjetitelje Weekend Food Festivala pripremati posebne jelovnike inspirirane lokalnim sastojcima. Među njima su Giannino, Orca, Rio, Santa Roma, Fortuna, Marina, La Perla, Sapori di Spirito Santo, Al Dente, Grongo e Alice, El Bugadur, Maslina, Brasserie Adriatic i Konoba Kantinon – svatko sa svojom interpretacijom istarskog okusa i pričom koja se pamti.
Više informacija o ovogodišnjem Weekend Food Festivalu potražite na službenoj stranici festivala te na društvenim mrežama, Instagramu, TikToku i Facebooku.
U vremenu kad se često žurimo i zaboravljamo na male radosti, dvorište obitelji Rigo podsjetnik je da je ponekad dovoljno upaliti svjetlo – i sebi i drugima.
Veli Jože se povukao u goru i odlučio pričekati bolji trenutak za ostvarenje slobode. Možda još uvijek čeka, skriven na brežuljku s pogledom na dolinu rijeke Mirne.
‘‘Stabilizacija cijena se dogodila diljem Europe i Mediterana i ta stabilizacija cijena se mora dogoditi i kod nas. Ako ne napravimo to samostalno danas u pripremi za kvalitetnu realizaciju dobre turističke 2026. godine, napravit će to tržište samo za nas, ali onda uz negativne posljedice."
Savjet mladih je savjetodavno tijelo koje promiče prava, potrebe i interese mladih na lokalnoj razini, a čini ga pet članova, uključujući predsjednika i zamjenika predsjednika.
Kao maloljetnik, Tino Lorenzetto uključio se u ilegalni antifašistički rad, šireći zabranjeni tisak i povezujući rovinjsku omladinu s otporom. Njegov angažman bio je svjesna odluka, a ne mladenački hir.
Događanje će se održati u utorak, 31. prosinca, od 15 do 21 sat na otvorenom prostoru ispred novigradske Sportske dvorane, a namijenjeno je svim generacijama.
"Riječ je o domaćem izvođaču, kojemu ovo nije prvi put da nastupa pred baljanskom publikom. Vjerujemo kako će svi uživati u evergreenima, poznatim svim uzrastima.", poručili su iz Turističke zajednice Općine Bale.
Ovog puta, Downtown izlazi iz uobičajenog ljetnog okvira i donosi dnevni novogodišnji doček, pružajući Puljanima i gostima priliku da se od stare godine oproste u opuštenoj, urbanoj i plesnoj atmosferi.
Harvey Norman donosi sezonsko sniženje s popustima do 60% na garniture, krevete, tehniku i uređaje koji će vaš dom učiniti praktičnijim, elegantnijim i spremnim za sve izazove koje će nove 2026. godina donijeti.
Završnica Adventa u Balama donosi glazbenu večer uz domaćeg izvođača Tomija Pasarića, koji će u subotu, 27. prosinca, na Trgu La Musa zabaviti publiku evergreenima i poznatim hitovima za sve generacije.
Nepravilnosti tijekom sezonskih sniženja mogu se prijaviti Tržišnoj inspekciji Državnog inspektorata, dok više informacija o pravima potrošača građani mogu pronaći na portalu Ministarstva gospodarstva „Sve za potrošače“.