ROVINJ: Travanj prepun događanja s Bataninim potpisom
Dolazak proljeća, blagdani Uskrsa i Sv. Marka te obilježavanje Dana planeta Zemlje probudit će Rovinj iz zimske usporenosti, a mnoštvu raznovrsnih događanja svoj doprinos će dati i Ekomuzej-Ecomuseo "Batana".
Dolazak proljeća, blagdani Uskrsa i Sv. Marka te obilježavanje Dana planeta Zemlje probudit će Rovinj iz zimske usporenosti, a mnoštvu raznovrsnih događanja svoj doprinos će dati i Ekomuzej-Ecomuseo "Batana".
Prošećite kroz osunčani grad i uživajte u autentičnim okusima tradicije s Bataninim potpisom, upoznajte tradicijske vještine, sudjelujte na poučnoj i kreativnoj radionici za djecu te razgledajte zanimljivu izložbu.
"Osim izložbe, nama je cilj da djeca vide kako je to nekad bilo, ali i da isprobaju igrati stare igre - od školice do bacanja sličica i igre s kamenčićima, ali i lastika"
Već ove srijede, petka i nedjelje uživajte u koncertima tradicionalne rovinjske glazbe, ali i gastronomskim specijalitetima.
07:46Prije 99 d04.06.2025
Ekomuzej-Ecomuseo "Batana" ove će godine po prvi put sudjelovati na Weekend Food Festivalu od 11. do 13. travnja. Bit će dio zone koja će pod lokalnim nazivom RANGITE! oživljavati bogatu povijest, lokalne običaje, proizvode i gourmet tradiciju Rovinja. Ulaz u ovu zonu za vrijeme trajanja Festivala bit će besplatan za sve posjetitelje.
Koncept RANGITE! tvrtke Maistra d.d. nastao je kako bi se prezentirala i interpretirala autentična rovinjska i mediteranska kuhinja. Fokus je stavljen na lokalne proizvode, autohtone recepte i šarm Rovinja-Rovigno čemu će Ekomuzej-Ecomuseo "Batana" dati svoj doprinos.
Nakon renovacije koja je trajala tri godine, Kuća o batani je modernija nego ikada prije!
08:37Prije 117 d17.05.2025
Njegovi članovi će za posjetitelje ovog atraktivnog Festivala pripremiti i prezentirati zanimljiv jelovnik koji će činiti: Bucunseîni ruvignì∫i (Rovinjski zalogajčići) - Sardièle in savùr (Marinirane sardele) - Soûgo cu i caramài e pulènta (Umak s lignjama i palenta) - Fiùchi (tradicionalni rovinjski kolač)- Casìti (tradicionalni rovinjski kolač) te popularni rovinjski “Carletto” uz kavu “Monte” i “Ovo liker” lokalne tvornice likera “Darna”.
Rovinjski ribar Edi Poropat demonstrirat će krpanje ribarskih mreža, a doživljaju tradicije pridonijet će ljubaznost ostalih članova Udruge-Associazione “Kuća o batani-Casa della batana”.
Foto: Ekomuzej Batana
Obilježavanje nadolazećeg Dana planete Zemlje 14. travnja započet će edukativno-kreativnom radionicom „Važnost i ugroženost morske faune“ koju će u Ekomuzeju-Ecomuseo održati Ana Kvaranta, studentica četvrte godine Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.
Učenici će se za početak prisjetiti sadržaja stalnog postava, a onda će se kroz zanimljivi kviz upoznati s ugroženim vrstama morske faune koja obitava na području Jadranskog mora te osvijestiti njihovu važnost za očuvanje ekosustava i prirodne ravnoteže. U kreativnom će djelu crtati na malo drugačiji način. Olovkom će utiskivati motive morske ugrožene faune poput glavate želve i velike bijele psine na reciklirane limenke koristeći se teksturnim crtama.
Ova radionica namijenjena je učenicima viših razreda osnovne škole, a provodi se kao dio istraživanja za diplomski rad pod nazivom „Utjecaj edukativno-kreativnih radionica u muzejima na dječje likovno stvaralaštvo i kulturni identitet“.
Novouređeni rovinjski trg ispunit će se 20. travnja bojama proljeća i uskrsnih blagdana, a Ekomuzej-Ecomuseo "Batana" posjetiteljima će prezentirati dio rovinjskih gastronomskih običaja. Blagdansku šetnju gradom još ugodnijom učinit će slani zalogaji mariniranih srdela nakon kojih će savršeno odgovarati slatkoća uskrsne pince i fritula napravljenih upravo onako kako su to nekad činile rovinjske obitelji.
Foto: Ekomuzej Batana
Brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša povodom Dana planeta Zemlje 22. travnja Ekomuzej-Ecomuseo "Batana" pridružit će se i izložbom na galeriji ekomuzeja. Radi se o izložbi dječjih radova nastalih na radionici „Važnost i ugroženost morske faune“ koju će 14. travnja Ana Kvaranta održati za rovinjske osnovnoškolce viših razreda.
Kako bi proslavili blagdan Sv. Marka, članovi Udruge-Associazione "Kuća o batani-Casa della batana" 25. travnja okupit će se na izletu s vlakićem u obližnju Monkodonju. Nakon nedavnog studijskog posjeta Zagrebu, čeka ih zanimljiv obilazak ovog arheološkog nalazišta s vodstvom Marina Budicina. Nakon razgleda, planirano je ugodno druženje na polju Monkodonje.
Početkom listopada dio hrvatskih birača ponovno izlazi na birališta – 5. listopada održat će se dopunski izbori u 75 jedinica, među njima i u Puli gdje će pripadnici srpske manjine birati svog predstavnika u Gradskom vijeću.
Ugovore s dobitnicima sredstava, njih jedanaest, potpisao je istarski župan Boris Miletić, a svečanosti su prisustvovali i pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica i ravnateljica Istarske kulturne agencije Aleksandra Vinkerlić.
Cilj ove akcije je podizanje svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja kardiovaskularnih bolesti koje i dalje predstavljaju najveći javnozdravstveni problem u svijetu.
The New York Times Istru opisuje kao poluotok bogate poljoprivredne i kulinarske tradicije, gdje se od konca kolovoza pa sve do prosinca održavaju brojni festivali posvećeni ekstra djevičanskom maslinovom ulju, siru, pršutu, vinu i morskim plodovima. Ipak, u središtu pažnje su tartufi!
"Osim izložbe, nama je cilj da djeca vide kako je to nekad bilo, ali i da isprobaju igrati stare igre - od školice do bacanja sličica i igre s kamenčićima, ali i lastika"
Radionice “Svijet u bojama” u izvedbi Foto Hrvatske održat će se od 19. rujna do 23. rujna 2025. godine za početnike, te od 26. rujna do 30. rujna za naprednije polaznike.
Spoj prekrasnog krajolika, lagane šetnje i glazbe koja donosi autentične zvuke Istre savršen je za ispunjen dan. Sve to očekuje vas na manifestaciji Sopot sope 2025. – uz najljepši slap u Istri!
U Rovinju će se ovog petka održati Rovinjski festival istarske supe, a u subotu Rovinjski festival vina u organizaciji Udruge Agrorovinj, dok će Ustanova i Udruga Kuća o batani pripremati tradicionalnu gastronomsku ponudu, a sve će pratiti sjajan glazbeni program.
Valamar poziva sve profesionalne fotografe na javni natječaj u svrhu kreiranja foto zbirke koje će biti izložena u novom Pical Resortu 5*, Valamar Collection u Poreču.