
Garcia: Nismo iskoristili šanse, a oni jesu!
U idućem kolu Istra na domaćem terenu u Puli dočekuje momčad Rijeke.
21:30Prije 9 min12.04.2025
Dolazak proljeća, blagdani Uskrsa i Sv. Marka te obilježavanje Dana planeta Zemlje probudit će Rovinj iz zimske usporenosti, a mnoštvu raznovrsnih događanja svoj doprinos će dati i Ekomuzej-Ecomuseo "Batana".
Dolazak proljeća, blagdani Uskrsa i Sv. Marka te obilježavanje Dana planeta Zemlje probudit će Rovinj iz zimske usporenosti, a mnoštvu raznovrsnih događanja svoj doprinos će dati i Ekomuzej-Ecomuseo "Batana".
Prošećite kroz osunčani grad i uživajte u autentičnim okusima tradicije s Bataninim potpisom, upoznajte tradicijske vještine, sudjelujte na poučnoj i kreativnoj radionici za djecu te razgledajte zanimljivu izložbu.
Ekomuzej-Ecomuseo "Batana" ove će godine po prvi put sudjelovati na Weekend Food Festivalu od 11. do 13. travnja. Bit će dio zone koja će pod lokalnim nazivom RANGITE! oživljavati bogatu povijest, lokalne običaje, proizvode i gourmet tradiciju Rovinja. Ulaz u ovu zonu za vrijeme trajanja Festivala bit će besplatan za sve posjetitelje.
Koncept RANGITE! tvrtke Maistra d.d. nastao je kako bi se prezentirala i interpretirala autentična rovinjska i mediteranska kuhinja. Fokus je stavljen na lokalne proizvode, autohtone recepte i šarm Rovinja-Rovigno čemu će Ekomuzej-Ecomuseo "Batana" dati svoj doprinos.
Njegovi članovi će za posjetitelje ovog atraktivnog Festivala pripremiti i prezentirati zanimljiv jelovnik koji će činiti: Bucunseîni ruvignì∫i (Rovinjski zalogajčići) - Sardièle in savùr (Marinirane sardele) - Soûgo cu i caramài e pulènta (Umak s lignjama i palenta) - Fiùchi (tradicionalni rovinjski kolač)- Casìti (tradicionalni rovinjski kolač) te popularni rovinjski “Carletto” uz kavu “Monte” i “Ovo liker” lokalne tvornice likera “Darna”.
Rovinjski ribar Edi Poropat demonstrirat će krpanje ribarskih mreža, a doživljaju tradicije pridonijet će ljubaznost ostalih članova Udruge-Associazione “Kuća o batani-Casa della batana”.
Obilježavanje nadolazećeg Dana planete Zemlje 14. travnja započet će edukativno-kreativnom radionicom „Važnost i ugroženost morske faune“ koju će u Ekomuzeju-Ecomuseo održati Ana Kvaranta, studentica četvrte godine Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.
Učenici će se za početak prisjetiti sadržaja stalnog postava, a onda će se kroz zanimljivi kviz upoznati s ugroženim vrstama morske faune koja obitava na području Jadranskog mora te osvijestiti njihovu važnost za očuvanje ekosustava i prirodne ravnoteže. U kreativnom će djelu crtati na malo drugačiji način. Olovkom će utiskivati motive morske ugrožene faune poput glavate želve i velike bijele psine na reciklirane limenke koristeći se teksturnim crtama.
Ova radionica namijenjena je učenicima viših razreda osnovne škole, a provodi se kao dio istraživanja za diplomski rad pod nazivom „Utjecaj edukativno-kreativnih radionica u muzejima na dječje likovno stvaralaštvo i kulturni identitet“.
Novouređeni rovinjski trg ispunit će se 20. travnja bojama proljeća i uskrsnih blagdana, a Ekomuzej-Ecomuseo "Batana" posjetiteljima će prezentirati dio rovinjskih gastronomskih običaja. Blagdansku šetnju gradom još ugodnijom učinit će slani zalogaji mariniranih srdela nakon kojih će savršeno odgovarati slatkoća uskrsne pince i fritula napravljenih upravo onako kako su to nekad činile rovinjske obitelji.
Brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša povodom Dana planeta Zemlje 22. travnja Ekomuzej-Ecomuseo "Batana" pridružit će se i izložbom na galeriji ekomuzeja. Radi se o izložbi dječjih radova nastalih na radionici „Važnost i ugroženost morske faune“ koju će 14. travnja Ana Kvaranta održati za rovinjske osnovnoškolce viših razreda.
Kako bi proslavili blagdan Sv. Marka, članovi Udruge-Associazione "Kuća o batani-Casa della batana" 25. travnja okupit će se na izletu s vlakićem u obližnju Monkodonju. Nakon nedavnog studijskog posjeta Zagrebu, čeka ih zanimljiv obilazak ovog arheološkog nalazišta s vodstvom Marina Budicina. Nakon razgleda, planirano je ugodno druženje na polju Monkodonje.
Iako proljeće ima mnoge pozitivne strane, poput više sunčeve svjetlosti i svježeg zraka, ono također može donijeti izazove za dječje zdravlje na više razina.
14:08Prije 7 h12.04.2025
Drugi dan Weekend Food Festivala spaja regiju, održivost i autentičnost – kroz razgovore koji nose i znanje i emociju.
10:10Prije 11 h12.04.2025
Iz Italije je dopremljeno pet jedinki plemenitih periski (Pinna nobilis) duljine ljuštura od 38 do 52 cm i širine od 14 do 20 cm te nezaraženih parazitom Haplosporidium pinnae, s ciljem njihova razmnožavanja u našem uzgojnoj jedinici.
09:38Prije 12 h12.04.2025
U Hrvatskoj je cijepljene protiv HPV-a dobrovoljno i besplatno od 9. do 25. godine života od 2016. godine.
07:15Prije 14 h12.04.2025
Udruge pozivaju sve da ih posjete u novom prostoru na adresi Šetalište pazinske gimnazije 1, u nekadašnjem prostoru Poludnevnom boravka za starije osobe Pazin, a možete im se pridružiti na radnoj akciji u srijedu, 16. travnja od 10 do 16 sati kada će uređivati prostor.
19:25Prije 1 d11.04.2025
Pjevanim programom prezentirat će istarske skladbe, istarskih skladatelja.
17:11Prije 1 d11.04.2025
U gradu koji je posljednjih godina postao sinonim za vrhunsku gastronomiju, otvorena su festivalska vrata iza kojih se ovog vikenda spajaju znanje i užitak, struka i publika, profesionalci i svi kojima je hrana posao i strast.
14:39Prije 1 d11.04.2025
Konceptualna rješenja buduće građevine izložena su u Galeriji Ulika. Uz njih se nalaze crteži životinja umjetnice Renne Rajčević, kao i stari lovački alati, dokumenti i fotografije.
14:06Prije 1 d11.04.2025