(FOTO) U Rovinju otvoren četvrti Weekend Food Festival
U gradu koji je posljednjih godina postao sinonim za vrhunsku gastronomiju, otvorena su festivalska vrata iza kojih se ovog vikenda spajaju znanje i užitak, struka i publika, profesionalci i svi kojima je hrana posao i strast.
U staroj Tvornici duhana u Rovinju jutros je otvoren četvrti Weekend Food Festival – festival koji okuplja vodeće ljude regionalne i svjetske gastro scene.
U gradu koji je posljednjih godina postao sinonim za vrhunsku gastronomiju, otvorena su festivalska vrata iza kojih se ovog vikenda spajaju znanje i užitak, struka i publika, profesionalci i svi kojima je hrana posao i strast. Kroz više od 30 panela, masterclassova i predavanja, festival će i ove godine biti središte razgovora o novim trendovima, održivosti, inovacijama i brojnim drugim temama.
U staroj Tvornici duhana, kroz panele, masterclassove, showcooking radionice i posebne događaje, susreću se znanje i užitak, struka i publika, profesionalci i entuzijasti.
19:15Prije 52 d09.04.2025
"Užitak mi je ponovno stati na ovu pozornicu, već četvrtu godinu zaredom. Nadam se da smo ove godine uspjeli podići ljestvicu još više. Pred nama su dva dana vrhunskog programa i večeri ispunjene zabavom – recept koji ovdje u Rovinju nikad ne promašuje", rekao je Tomo Ricov, osnivač i direktor Weekend Food Festivala, a direktor Darko Ivančević otvorenje je zaokružio predstavljanjem koncepta festivala kroz riječ CHEF.
"C – kao connect jer stvarno želimo da se svi ovdje povežete. H – kao holistički pristup jer hrana nije samo ono što je na tanjuru. E – kao experience jer želimo da uključite sva osjetila i odete kući s nezaboravnim doživljajem. F – kao fun jer zabava je uvijek neizostavni dio svega što radimo. Pred nama su dva sjajna dana", rekao je Darko Ivančević, direktor Weekend Food Festivala.
U razgovoru Hrana, sigurnost i kapital powered by BOSQAR Invest, Stjepan Orešković, osnivač i većinski dioničar BOSQAR d.d.-a, publiku je proveo kroz razmišljanja o prehrambenom sektoru kao strateškom prostoru, ali i o vlastitom poslovnom putu, od medicine i obrazovanja, do ulaganja u prehrambenu industriju. Kao najvažniji resurs budućnosti, Orešković je istaknuo upravo hranu i vodu.
Foto: IstraIN
„Ako nemate kontrolu nad vodom i hranom, ne kontrolirate vlastiti opstanak. To je elementarno. Suverenost danas je pristup hrani, vodi i energiji“, istaknuo je Orešković te dodao da je za biznis najbolja država ona koja je nevidljiva – stabilna, predvidiva i nenametljiva. A za društvo, najbolja je ona koja se oslanja na znanstvenike i poduzetnike te je upravo tim riječima Orešković objasnio ulazak Bosqar Investa u prehrambeni sektor.
"Nikad nitko nije uspio ako nije pazio na dvije stvari – akvizicije i organski rast. Ako to ne razumijete, propast ćete. Sustav mora biti živ“, dodao je Orešković.
Kako svoju strast pretvoriti u posao – pitanje je koje je otvorio panel Mali kod velikih – vidljivost, autentičnost i ustrajnost. Svoje odgovore na to dali su Tijana Bogdanović, osnivačica Morning laba, Maja Fertalić, osnivačica brenda Nutty, i Antonio Matušan, osnivač startupa Crumbs. Kroz osobne priče o upornosti, građenju prepoznatljivosti i izazovima ulaska na tržište, panel je ponudio konkretne primjer u stvaranje malih brendova s velikim ambicijama.
Na tom putu pomogao im je i FoodTech Startup Competition – natjecanje koje već četvrtu godinu okuplja inovatore iz prehrambenog i ugostiteljskog sektora. Prijave za ovogodišnje izdanje otvorene su upravo danas i trajat će do 31. srpnja. Njihov put je primjer kako znatiželja, hrabrost i prava platforma mogu pretvoriti strast u održivi projekt.
Dok se u dvorani Vikend raspravljalo, ostatak prostora živio je u ritmu festivala – od jutarnjih sati odvijaju se masterclassovi i showcooking radionice, koji su i ove godine privukli veliki broj posjetitelja. Dvorane su ispunjene, publika aktivno sudjeluje, a chefovi, sommelieri i barmeni iz regije i šire demonstriraju tehnike, koncepte i ideje koje pomiču granice gastro kreativnosti.
Posebno zanimanje izazvao je masterclass Prirodna vina – opis, stilistika i tržišno pozicioniranje by Istra Natural, koji je bio uvod u svijet vina proizvedenih bez aditiva i intervencija. Publika je imala priliku saznati što točno jesu prirodna vina, koje metode se koriste u njihovoj proizvodnji, kakve stilistike prepoznajemo – te kako se pozicioniraju na tržištu. Više o prirodnim vinima možete saznati na festivalu Istra Natural koji prvi puta sudjeluje na Weekend Food Festivalu i bit će otvoren u subotu, 12. travnja, od 11 do 18 sati.
Program u petak će zatvoriti zvijezda ovogodišnjeg Weekend Food Festivala, Marco Pierre White, legendarni chef kojeg će intervjuirati Mate Janković, chef i vlasnik restorana Sol.
U međuvremenu, festivalske zone žive punim plućima. Weekend Food Market pretvoren je u vibrantno središte zalogaja i druženja, dok RANGITE! – Istrian Food Market slavi istarsku tradiciju kroz autentične okuse, vina i proizvode lokalnih proizvođača. Expo zona nudi pregled najnovijih inovacija iz svijeta hrane, pića i tehnologije, a Make It Count Bar mjesto je za večernje, neformalno druženje.
Za one koji traže ekskluzivan gastronomski doživljaj, Weekend Food x Noel by Ivan Temšić pruža fine dining iskustvo pod vodstvom chefa s Michelinovom zvjezdicom.
Weekend Food Festival nastavlja se i sutra, donoseći nove panele, okuse, goste i prilike za učenje i povezivanje. Više informacija o ovogodišnjem Weekend Food Festivalu potražite na službenoj stranici festivala te na društvenim mrežama, Instagramu, TikToku i Facebooku.
Ako ste uočili krpelja na koži važno ga je ukloniti što prije – rizik od infekcije je veći što je krpelj duže pričvršćen. Lakše ga je odstraniti u prvih nekoliko sati nakon uboda.
Osim u kvizu znanja, rovinjska je škola sudjelovala u projektu i s multimedijalnim uratkom kojim je trebalo predstaviti tri romana trominutnom video najavom, a učenice su se plasirale na visoko četvrto mjesto!
Sukladno odluci Skupštine Istarske županije, od 1. lipnja do 31. listopada 2025. godine na snazi je zabrana loženja vatre na otvorenom prostoru na cijelom području Istarske županije.
Višestruko nagrađivanog pijanista Roberta Plana zbog njegove je liričnosti časopis The Chronicle opisao kao „Pavarottija klavira“, a on je u potpunosti opravdao taj epitet svojom jedinstvenom, tankoćutnom, emocijama obojenom interpretacijom u očaravajućem ambijentu Eufrazijane.
Pozitivne povratne informacije učenika i njihovih roditelja samo su još više ojačale nastojanja Škole da i dalje nastavi s provedbom ovako vrijednih projekata koji nedvojbeno ostavljaju pozitivan trag u odrastanju rovinjskih osnovnoškolaca.
Najnovije neformalno istraživanje Bolta pokazuje da čak 44,55% ispitanika svoj automobil vidi kao člana obitelji, dok ga 19,80% smatra prijateljem, a 6,93% ga uspoređuje s kućnim ljubimcem.
Za razliku od virusnih infekcija koje su učestalije tijekom jeseni i zime, proljetne alergije često ostaju neprepoznate, budući da njihovi simptomi mogu podsjećati na običnu prehladu. Ipak, pravilno prepoznavanje i pravodobno reagiranje ključno je za sprječavanje komplikacija.
Prognostički materijali za dugoročne prognoze ukazuju da će ljeto 2025. (lipanj, srpanj, kolovoz) biti još jedno iznadprosječno toplo ljeto, uz vrlo veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze.
Ovaj je jedrenjak čest gost u istarskim lukama tijekom ljetnih mjeseci jer je poznat po kružnim putovanjima Mediteranom u tom periodu pa je tako u Rovinju ponovno plijenio pažnju znatiželjnika, kako domaćih, tako i turista.
Na lokaciji Velikog Brijuna, između brijunskog mediteranskog vrta i rimske vile, padobranci iz Slovenije, Austrije, Poljske, Nizozemske, Bosne i Hercegovine te domaćina Hrvatske izveli su niz preciznih i raznolikih skokova iz zrakoplova Pilatus Porter PC-6, s visine od 4.000 metara.