(FOTO) Građani Rovinja otkrili što kupuju na Veliki petak i kakve su im cijene
U Istri, Primorju i Dalmaciji na današnji se dan najčešće jedu morska riba i plodovi mora, a mi smo odlučili posjetiti ribarnicu na rovinjskoj tržnici i saznati kakve su cijene i što ljudi najčešće kupuju.
Danas je Veliki petak, kršćanski spomendan Isusove muke i smrti.
U Istri, Primorju i Dalmaciji na današnji se dan najčešće jedu morska riba i plodovi mora, a mi smo odlučili posjetiti ribarnicu na rovinjskoj tržnici i saznati kakve su cijene i što ljudi najčešće kupuju.
Dan prije Badnjeg dana brojni građani i građanke Rovinja pohrlili su u ribarnicu na rovinjskoj tržnici, kako bi se na stolu tradicionalno našla svježa riba. Što najviše kupuju i kakve su cijene, provjerite u članku.
11:55Prije 308 d23.12.2024
Ana Fatorić s jednog štanda u rovinjskoj ribarnici, rekla nam je kako nema puno divlje ribe zbog kiše i ružnog vremena zadnjih nekoliko dana.
"Imamo orade i brancina iz uzgoja, dagnji, liganja, kozica, hobotnice, sipe, kapesanti, oradelice i slično. Kupci najčešće kupuju brancin i oradu te lignje i dagnje.
Cijene su uvijek iste - nismo ih ništa dizali, ekvivalente su onima u kunama, samo smo ih preokrenuli u eure", poručila je Fatorić te se zahvalila svim kupcima koji su vjerno kupovali i tijekom cijele zime jer, kako kaže, da nema njih ne bi bilo ni njihove ponude u ribarnici.
Foto: IstraIN
Građani i građanke Rovinja otkrili su nam što će biti na njihovom stolu na Veliki petak te je li im skupa uskršnja košarica.
"Danas se posti i jede se bakalar, posutice, sir, skutu tko ima. Za jednog umirovljenika je skupo, ali se izdrži jednom godišnje", kaže nam gospođa Maria.
I drugi su nam kupci na rovinjskoj tržnici rekli da će danas jesti bakalar. Slažu se - skupo je, no neki o tome ne razmišljaju.
"Uzeo sam ribu i zelje. Trošim koliko imam, kakva je cijena - moraš uzeti, ako hoćeš jesti - a jesti moramo", rekao nam je anonimni gospodin.
"Na Veliki petak jedemo ribu - bakalar, posutice i slično", kaže nam Rovinjka. S njom se slaže i Tonči iz Vrgorca. "Jedemo ribu danas. Ja mnogo radim i imam za hranu i mislim da svi koji rade mogu si priuštiti za Uskrs što žele", kaže Tonči koji na rovinjskoj tržnici prodaje jagode.
U modernim vremenima se riječki La Voce del popolo oslanja na redakciju u Puli te na dopisništva u Rovinju, Umagu, Kopru, Labinu, Poreču i Trstu. Izlazi svaki dan osim nedjelje.
Generacija učenika rovinjske Osnovne škole Jurja Dobrile koja je školu završila prije točno 50 godina ponovno se okupila, a susret koji je okupio 65 nekadašnjih učenika protekao je u znaku emocija, sjećanja i prijateljstva koje traje pola stoljeća.
Centar za mlade Dino Škarpić u Rovinju ovog utorkau 20 sati organizira pub kviz, namijenjen timovima od četiri člana koji se mogu prijaviti putem e-maila centarzamlade@pour.hr
.
Nikad nisam bio na velikoj pozornici. Nije moj narod taj koji me cijeni, nego vaš narod. Uvijek vjerujem u pravo vrijeme i pravo mjesto. I ovo je moje vrijeme i moje mjesto.“
Cilj „Baby fitnessa“ je poticanje rane privrženosti između roditelja i djeteta kroz razvojnu gimnastiku, masažu te psihosocijalnu i zdravstvenu podršku. Radionice vode psiholog, fizioterapeut i logoped.
Uz pomoć aplikacije moguće je vidjeti kako je Trg Tomaso Bembo nekada izgledao, ući u palaču Soardo Bembo, prošetati do balkona, seliti se s kata na kat i pritom otkrivati zanimljivosti o venecijanskim kostimima.
Na predavanju će biti riječi o suvremenim tendencijama i kontrastima između brze (fast) i spore (slow) mode, s naglaskom na društvene, ekološke i estetske posljedice koje te prakse imaju na suvremenu modnu industriju i kulturu odijevanja.