(FOTO) Građani Rovinja otkrili što kupuju na Veliki petak i kakve su im cijene
U Istri, Primorju i Dalmaciji na današnji se dan najčešće jedu morska riba i plodovi mora, a mi smo odlučili posjetiti ribarnicu na rovinjskoj tržnici i saznati kakve su cijene i što ljudi najčešće kupuju.
Danas je Veliki petak, kršćanski spomendan Isusove muke i smrti.
U Istri, Primorju i Dalmaciji na današnji se dan najčešće jedu morska riba i plodovi mora, a mi smo odlučili posjetiti ribarnicu na rovinjskoj tržnici i saznati kakve su cijene i što ljudi najčešće kupuju.
Dan prije Badnjeg dana brojni građani i građanke Rovinja pohrlili su u ribarnicu na rovinjskoj tržnici, kako bi se na stolu tradicionalno našla svježa riba. Što najviše kupuju i kakve su cijene, provjerite u članku.
11:55Prije 262 d23.12.2024
Ana Fatorić s jednog štanda u rovinjskoj ribarnici, rekla nam je kako nema puno divlje ribe zbog kiše i ružnog vremena zadnjih nekoliko dana.
"Imamo orade i brancina iz uzgoja, dagnji, liganja, kozica, hobotnice, sipe, kapesanti, oradelice i slično. Kupci najčešće kupuju brancin i oradu te lignje i dagnje.
Cijene su uvijek iste - nismo ih ništa dizali, ekvivalente su onima u kunama, samo smo ih preokrenuli u eure", poručila je Fatorić te se zahvalila svim kupcima koji su vjerno kupovali i tijekom cijele zime jer, kako kaže, da nema njih ne bi bilo ni njihove ponude u ribarnici.
Foto: IstraIN
Građani i građanke Rovinja otkrili su nam što će biti na njihovom stolu na Veliki petak te je li im skupa uskršnja košarica.
"Danas se posti i jede se bakalar, posutice, sir, skutu tko ima. Za jednog umirovljenika je skupo, ali se izdrži jednom godišnje", kaže nam gospođa Maria.
I drugi su nam kupci na rovinjskoj tržnici rekli da će danas jesti bakalar. Slažu se - skupo je, no neki o tome ne razmišljaju.
"Uzeo sam ribu i zelje. Trošim koliko imam, kakva je cijena - moraš uzeti, ako hoćeš jesti - a jesti moramo", rekao nam je anonimni gospodin.
"Na Veliki petak jedemo ribu - bakalar, posutice i slično", kaže nam Rovinjka. S njom se slaže i Tonči iz Vrgorca. "Jedemo ribu danas. Ja mnogo radim i imam za hranu i mislim da svi koji rade mogu si priuštiti za Uskrs što žele", kaže Tonči koji na rovinjskoj tržnici prodaje jagode.
Od 13 pa sve do 22 sata u parku kod kanfanarske Place orit će se blues, uz nastup čak osam imena, predvođenih legendarnim američkim blues gitaristom Johnneyem Rawlsom.
Prvi specijalizirani sajam gradnje, opremanja i uređenja u Istri, PromoArh ove godine uvodi novi dio programa. Na otvorenom dijelu sajma posjetitelji će moći iz prve ruke vidjeti kako nastaje održiva kuća i tijekom gradnje postaviti pitanja najboljim stručnjacima u svom području.
Putina je i ranije osvajala priznanja u Italiji, među ostalim i za pjesmu „Ero una Maria Maddalena“, koja je uvrštena u antologiju najljepših ljubavnih pjesama Italije.
The New York Times Istru opisuje kao poluotok bogate poljoprivredne i kulinarske tradicije, gdje se od konca kolovoza pa sve do prosinca održavaju brojni festivali posvećeni ekstra djevičanskom maslinovom ulju, siru, pršutu, vinu i morskim plodovima. Ipak, u središtu pažnje su tartufi!
"Osim izložbe, nama je cilj da djeca vide kako je to nekad bilo, ali i da isprobaju igrati stare igre - od školice do bacanja sličica i igre s kamenčićima, ali i lastika"
Radionice “Svijet u bojama” u izvedbi Foto Hrvatske održat će se od 19. rujna do 23. rujna 2025. godine za početnike, te od 26. rujna do 30. rujna za naprednije polaznike.
Spoj prekrasnog krajolika, lagane šetnje i glazbe koja donosi autentične zvuke Istre savršen je za ispunjen dan. Sve to očekuje vas na manifestaciji Sopot sope 2025. – uz najljepši slap u Istri!
U Rovinju će se ovog petka održati Rovinjski festival istarske supe, a u subotu Rovinjski festival vina u organizaciji Udruge Agrorovinj, dok će Ustanova i Udruga Kuća o batani pripremati tradicionalnu gastronomsku ponudu, a sve će pratiti sjajan glazbeni program.
Valamar poziva sve profesionalne fotografe na javni natječaj u svrhu kreiranja foto zbirke koje će biti izložena u novom Pical Resortu 5*, Valamar Collection u Poreču.