(FOTO) Građani Rovinja otkrili što kupuju na Veliki petak i kakve su im cijene
U Istri, Primorju i Dalmaciji na današnji se dan najčešće jedu morska riba i plodovi mora, a mi smo odlučili posjetiti ribarnicu na rovinjskoj tržnici i saznati kakve su cijene i što ljudi najčešće kupuju.
Danas je Veliki petak, kršćanski spomendan Isusove muke i smrti.
U Istri, Primorju i Dalmaciji na današnji se dan najčešće jedu morska riba i plodovi mora, a mi smo odlučili posjetiti ribarnicu na rovinjskoj tržnici i saznati kakve su cijene i što ljudi najčešće kupuju.
Dan prije Badnjeg dana brojni građani i građanke Rovinja pohrlili su u ribarnicu na rovinjskoj tržnici, kako bi se na stolu tradicionalno našla svježa riba. Što najviše kupuju i kakve su cijene, provjerite u članku.
11:55Prije 117 d23.12.2024
Ana Fatorić s jednog štanda u rovinjskoj ribarnici, rekla nam je kako nema puno divlje ribe zbog kiše i ružnog vremena zadnjih nekoliko dana.
"Imamo orade i brancina iz uzgoja, dagnji, liganja, kozica, hobotnice, sipe, kapesanti, oradelice i slično. Kupci najčešće kupuju brancin i oradu te lignje i dagnje.
Cijene su uvijek iste - nismo ih ništa dizali, ekvivalente su onima u kunama, samo smo ih preokrenuli u eure", poručila je Fatorić te se zahvalila svim kupcima koji su vjerno kupovali i tijekom cijele zime jer, kako kaže, da nema njih ne bi bilo ni njihove ponude u ribarnici.
Foto: IstraIN
Građani i građanke Rovinja otkrili su nam što će biti na njihovom stolu na Veliki petak te je li im skupa uskršnja košarica.
"Danas se posti i jede se bakalar, posutice, sir, skutu tko ima. Za jednog umirovljenika je skupo, ali se izdrži jednom godišnje", kaže nam gospođa Maria.
I drugi su nam kupci na rovinjskoj tržnici rekli da će danas jesti bakalar. Slažu se - skupo je, no neki o tome ne razmišljaju.
"Uzeo sam ribu i zelje. Trošim koliko imam, kakva je cijena - moraš uzeti, ako hoćeš jesti - a jesti moramo", rekao nam je anonimni gospodin.
"Na Veliki petak jedemo ribu - bakalar, posutice i slično", kaže nam Rovinjka. S njom se slaže i Tonči iz Vrgorca. "Jedemo ribu danas. Ja mnogo radim i imam za hranu i mislim da svi koji rade mogu si priuštiti za Uskrs što žele", kaže Tonči koji na rovinjskoj tržnici prodaje jagode.
Iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja i školskog sindikata Preporod pozvali su svoje članove, ali i sve druge građane da im se idućeg petka pridruže u prosvjedu na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.
Nakon brojnih priprema i radnim i neradnim danima, uspješne općinske i županijske razine te mjesec dana iščekivanja na poziv, rovinjski srednjoškolci Talijanske srednje škole – Scuola media superiore italiana Rovigno dočekali su i to – poziv na državni LiDraNo.
Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.
Vlada je donijela novu Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata prema kojoj će litra benzina biti jeftinija devet centi te iznositi 1,38 eura. Za osam centi jeftinija će biti i litra dizela koju će vozači od utorka plaćati 1,28 eura.
Za pincu bez kvasca potrebni su sljedeći sastojci: 15 dkg maslaca, 15 dkg šećera, 25 dkg sira za kolače, 50 dkg brašna, 2 jaja, pola praška za pecivo, 1 limun – sok i korica te 2 velike žlice mlijeka.
Iako mnogi ljudi povezuju zdravlje kože samo s kozmetičkim tretmanima i proizvodima, ona je u stvari mnogo više od toga – ona je odraz našeg unutrašnjeg stanja, naših navika, ishrane i općeg zdravlja.
Riječ je o receptu za slatki kruh koji se tradicionalno priprema ususret Uskrsu. Neizostavna je to dugogodišnja tradicija u dijelovima Istre pa zbog toga ovdje prenosimo jedan stari, ali provjereni recept.
Riječ je o emotivnom singlu koji na nenametljiv, ali snažan način govori o ljubavi — ne onoj idealiziranoj s ekrana i društvenih mreža, već onoj stvarnoj, nesavršenoj i duboko ljudskoj.
Očito je nezadovoljstvo određenih ljudi s turistima, a nakon što smo sličan natpis primijetili u Rovinju, naišli smo na još njih i to na putu prema Vrsaru preko Limskog kanala. Radi li se o istoj osobi/osobama?