
Zašto (ipak) pišemo o vrućem tušu: Obična tema s ne tako običnim posljedicama!
Tuširanje vrućom vodom nije nužno loše – ali postaje problem ako postane pretjerano ili nesvjesno ponavljanje.
16:15Prije 22 min21.04.2025
Leidi već 13 godina koristi reciklirane materijale, a na ovom brodu primijenjeno je čak 250 kvadrata sendvič materijala od PET boca.
Kad je započeo posao, bilo ih je stotinjak. Danas ih je u Hrvatskoj svega desetak. Među malim brodograditeljima koji su uspjeli opstati i razvijati se nalazi se i Marcel Brkić iz Galižane, čiji je obrt Leidi već dva desetljeća sinonim za kvalitetu i zadovoljstvo kupaca, piše HRT.
Najnoviji model koji je izašao iz njihove radionice – elegantna "morska dama" – još je jedan dokaz predanog rada i upornosti. Riječ je o plovilu dimenzija 8,70 x 2,80 metara, mase 3.200 kilograma, koje nudi prostrani interijer s tri kabine i čak osam ležajeva.
"Bio je vrlo zahtjevan za proizvodnju i manipulaciju", ističe Brkić, dodajući kako je brod već prodan, kao i svi ostali prije njega. "Naša je proizvodnja uvijek unaprijed rasprodana",kaže.
Zadnji brod izgrađen je u starom pogonu, čije su dimenzije postale premale za nove projekte. Zbog toga je sagrađena nova hala, u kojoj se već nalaze brodovi u završnim fazama opremanja – među njima i Leidi 990, ponos obiteljskog obrta.
"Leidi 990 natjerala nas je da proširimo kapacitete. Morali smo osigurati prostor za proizvodnju i siguran izlaz gotovih brodova", objašnjava Brkić pokazujući desetmetarski brod širine 3,30 metara i težine 6,5 tona.
Novi model izrađen je prema najnovijim europskim standardima – od trupa, preko dizajna, do maritimnih sposobnosti, a uključuje i solarne panele. U njegov razvoj uložene su godine planiranja i čak pet patentiranih rješenja, o kojima Brkić zasad otkriva malo.
"Počeli su nas kopirati. Naša rješenja razvijamo godinama, danima i noćima, zato neka od njih zadržavamo za sebe", kaže.
Održivost i učinkovitost
Leidi već 13 godina koristi reciklirane materijale, a na ovom brodu primijenjeno je čak 250 kvadrata sendvič materijala od PET boca. "Takav pristup donosi lakši brod, bolju izolaciju, manju potrošnju goriva i veću učinkovitost motora", ističe Brkić.
Unatoč mogućnosti širenja, Leidi trenutno zapošljava 20 radnika, a glavni izazov ostaje nedostatak kvalificirane radne snage. "Teško je pronaći dobre radnike za ovako specifičan posao. Trebamo ljude visoke stručnosti i predanosti", kaže Brkić.
Ipak, primjer vlasnika govori sve – red, rad i disciplina, uz skromnost i iskrenu ljubav prema moru, razlog su zašto je Leidi ne samo opstao, nego i postao prepoznatljiv brend u zahtjevnoj industriji male brodogradnje.
Ove nedjelje su javnosti predstavljeni dovršeni radovi i planovi za daljnje uređenje rive u Poreču.
12:29Prije 4 h21.04.2025
Maksimum aktivnosti ove se godine događa u noći s ponedjeljka na utorak. Opažači s tamnih lokacija imat će prigodu vidjeti 15-25 meteora na sat, aktivnost je nešto viša nakon ponoći.
11:20Prije 5 h21.04.2025
Ulazak u konobe moguć je isključivo uz kupnju službene vinske čaše. Na dan manifestacije ulaznice je moguće kupiti isključivo na prodajnim mjestima u Gračišću, i to isključivo gotovinom.
08:37Prije 8 h21.04.2025
Uskrsno jutro počinje naravno - uskršnjim doručkom. Već ste se upoznali s pincom i pisanicama, no postoji još nekoliko blagdanskih delicija: kuhana šunka, mladi luk, sol, a ponekad i rotkvice.
16:03Prije 1 d20.04.2025
Radionica je namijenjena za odrasle i studente koji su spremni učiniti prve korake u investiranju, studentima koji žele steći osnovna znanja o financijskom obrazovanju i naučiti kako izbjeći sve češće financijske prijevare.
14:23Prije 1 d20.04.2025
Sve je posjetitelje dočekao bogat kulturni, gastro i zabavni program u organizaciji Turističke zajednice grada Rovinja-Rovigno kao uvertira u glavnu turističku sezonu.
14:04Prije 1 d20.04.2025
Naime, riječ je o tradiciji koja se povezuje s narodnim ritualima u Njemačkoj, a koji inspiraciju vuku iz priče o njemačkoj božici plodnosti Eostre.
12:55Prije 1 d20.04.2025
Osim u odličnoj glazbi, gosti Blueskrsa moći će uživat i u prigodnoj gastronomskoj ponudi – pršutom, špaletom, sirom, burritosima te uskršnjom maneštrom chefa Jacksa Meksa
12:31Prije 1 d20.04.2025