U četvrtak, 29. svibnja, održala se 15. Smotra vina Općine Barban.
Smotru je otvorilo Kulturno umjetničko društvo Barban, župan Boris Miletić, načelnik Općine Barban Dalibor Paus i predsjednik ocjenjivačke komisije Kristijan Damijanić, dok je na dodjeli plaketa sudjelovao i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan.
Uz kulturno - umjetnički program te zanimljiv zabavni program, predstavili su se vrijedni proizvođači vina s područja Općine Barban.
Šampioni ovogodišnje smotre vina su Edi Radola s bijelim vinom i Drago Pereša s crnim vinom te su osvojili veliku zlatnu plaketu.
Općina Barban
Sveukupno je prikupljeno 11 uzoraka bijelog vina i 8 uzoraka crnog vina. Kemijsku analizu izvršio je vinski laboratorij Vino Artis iz Višnjana, a organoleptičko ocjenjivanje je napravila četveročlana komisija na čelu s predsjednikom komisije dr. sc. biotech. Kristijanom Damijanićem.
Članovi komisije istaknuli su da su Barbanska vina izuzetne kvalitete. Ovogodišnji rezultati svakako su poticaj i motivacija da Barbanci svake godine proizvode sve kvalitetnija vina.
Na manifestaciji je bila zaista jedna ugodna domaćinska atmosfera, a posjetitelji su imali mogućnost uživati u izvrsnim barbanskim vinima i zabavnom programu.
Pod sloganom „Jesen u Poreču 2025“, grad će ugostiti više od 40 kulturnih, sportskih, gastronomskih i zabavnih događanja, okupljajući domaću publiku i posjetitelje iz cijele Europe.
Vozila će se na većini dionica propuštati u smjeru odvijanja utrke ili preko same trase, no na pojedinim će dionicama biti otežano prometovanje i na nekoliko sati.
Sve će se održati u Centru za praktičnu robotiku u Puli, na adresi Rizzijeva 40, u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će posjetitelji moći upoznati razne robote ovog četvrtka, 18. rujna, od 17 do 18:30 sati.
Uživajte u trodijelnim menijima, bilo mesnim ili ribljim, koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert, uz čašu domaćeg vina – sve po cijeni od 25 eura.
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
Poseban naglasak stavljen je na održivi „Green Table“ ručak na kojem su se nastavila razmjenjivati iskustva i znanja, a uživalo se u tradicijskim jelima chefa Davida Skoka te Udruge Istarsko – EKOMUZEJ iz Vodnjana.
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
Podršku u ovom iskustvu pružili su im prof. dr. sc. Bojan Hamer i doktorand Luca Privileggio iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković, za aktivnosti na kopnu, dok je prof. Daniele Suman nadzirao podvodni popis.