Kuda idu divlje svinje!? Na Ipsilon?
Županijski pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan istaknuo je potrebu zajedničkog rješavanja ovog problema u cijeloj Istri.
06:15Prije 6 min04.11.2025
Platforme poput Instagrama i TikToka postale su svojevrsni izlozi isključivo pozitivnih trenutaka. Tu se ne prikazuju računi u minusu, stres zbog duga ili nesigurnost na poslu – samo filteri, sunčani zalasci i savršeno servirana jela.
            Godišnji odmor nekad je bio sinonim za predah, punjenje baterija i bijeg od svakodnevnog stresa. No u eri društvenih mreža, čak i trenutci koji bi trebali biti posvećeni opuštanju sve češće postaju izvor novih pritisaka i nezadovoljstva.
Lajkovi, storyji i objave s egzotičnih destinacija stvorili su novu vrstu odmora – onaj koji mora biti instagramičan, impresivan i, nadasve, fotogeničan.
Zamislite scenu: sunce, more, ležaljka, a vi napokon uživate u zasluženom odmoru. No čim otvorite Instagram ili TikTok, slike poznanika s Maldiva, Santorinija ili privatnih vila u Toskani počinju narušavati vaš dojam. Usporedbe su neizbježne, a vaša rezervacija na Jadranu ili kod bake na selu odjednom se čini „premalo“.
Ovo nije samo subjektivan dojam – riječ je o psihološkom fenomenu poznatom kao financijska dismorfija. Poput tjelesne dismorfije, gdje osoba ima iskrivljenu sliku vlastitog tijela, financijska dismorfija označava poremećenu percepciju osobnih financijskih mogućnosti.
Osoba se može osjećati siromašno ili neuspješno, iako joj objektivno ništa ne nedostaje. Društvene mreže, koje nas svakodnevno zasipaju prikazima luksuza, stvaraju lažan dojam stvarnosti i pojačavaju osjećaj financijske nesigurnosti.
Virtualni luksuz, stvarna tjeskoba
Platforme poput Instagrama i TikToka postale su svojevrsni izlozi isključivo pozitivnih trenutaka. Tu se ne prikazuju računi u minusu, stres zbog duga ili nesigurnost na poslu – samo filteri, sunčani zalasci i savršeno servirana jela.
Ovakva iskrivljena slika svijeta stvara pritisak da i sami sudjelujemo u toj igri uspoređivanja. Mnogi se osjećaju kao da moraju „parirati“ prikazima koje vide, što može dovesti do impulzivnog trošenja, zaduživanja ili, s druge strane, povlačenja iz društvenih aktivnosti zbog osjećaja manje vrijednosti.
Prema međunarodnim istraživanjima, čak trećina mladih spremna je ući u dug kako bi održala određeni imidž na društvenim mrežama. Takva praksa ostavlja dugoročne posljedice ne samo na financijsko, već i mentalno zdravlje.
Odmor pod stresom
Odmor više nije samo stvar osobnog izbora i mogućnosti – postao je društveni performans. Planiranje putovanja danas često uključuje razmatranje koliko je destinacija „fotogenična“, hoće li sadržaj s puta biti dovoljno atraktivan za objavu, te hoće li naići na dovoljno lajkova.
Mnogi, umjesto da se prepuste trenutku, osjećaju obvezu dokumentirati svaki detalj i time neprekidno žive u stanju „nastupa“. Ova potreba da se pokažemo uspješnima i sretnima dodatno opterećuje odmor koji bi trebao biti lišen takvih očekivanja.
Mentalno zdravlje na udaru
Psiholozi upozoravaju da dugotrajna izloženost nerealnim standardima s društvenih mreža može uzrokovati anksioznost, depresiju i kroničnu nesigurnost. Fenomen FoMO-a (straha od propuštanja) samo pojačava osjećaj da ne živimo „dovoljno dobro“, što može voditi impulzivnom ponašanju i stalnom osjećaju neadekvatnosti.
Oni koji osjećaju da ne mogu „držati korak“ s tuđim životnim stilom često se povlače, izbjegavaju druženja i postaju sve zatvoreniji. Posljedice su dalekosežne – od narušenog samopouzdanja do problema u međuljudskim odnosima.
Što možemo učiniti?
Važno je podsjetiti se da ono što vidimo na društvenim mrežama nije stvarnost, već pažljivo kurirana verzija tuđih života. Umjesto da svoj odmor uspoređujemo s tuđim, fokusirajmo se na vlastite potrebe, mogućnosti i želje.
Odmor ne mora biti skup ni egzotičan da bi bio ispunjavajući. Ponekad je dovoljan i predah bez ekrana – i to je luksuz današnjice.
Kritičko promišljanje sadržaja koji konzumiramo i razvijanje svijesti o vlastitim financijskim i emocionalnim granicama ključ su za očuvanje mentalnog zdravlja i iskrenog zadovoljstva – bilo da ljetujemo na Baliju ili na obali obližnjeg jezera.
            Građani i gosti Poreča Novu 2027. godinu će dočekati uz nastup Tonya Cetinskog, dok će 31. prosinca natupiti i Kids from the Sky te popularna Miach. Osim njih, tijekom Adventa Poreč očekuju se i nastupi Maje Šuput, Alena Vitasovića, Nene Belana, Željka Bebeka, grupe Adastra, Tomislava Bralića...
13:42Prije 16 h03.11.2025
            Strastveni lovac, Hubert je jedne godine na Veliki petak krenuo u šume Ardena gdje mu se, prema predaji, ukazao jelen s Kristovim likom među rogovima.
07:46Prije 22 h03.11.2025
            Već 18 godina Zlatko je dio svakodnevice Pule. Njegova gitara i ugodan glas postali su prepoznatljiv dio gradske slike
06:45Prije 23 h03.11.2025
            Kako društvene mreže pretvoriti iz obaveze u stvarni poslovni alat koji donosi klijente, suradnje i prodaju? O tim i brojnim drugim pitanjima u četvrtak 6. studenoga u 18 i 30 sati, govorit će Valentina Babić.
22:15Prije 1 d02.11.2025
            Program je namijenjen sadašnjim i budućim zaposlenicima odgojno-obrazovnih ustanova u Istarskoj županiji koji žele steći stručna znanja i vještine za obavljanje poslova sigurnosti i civilne zaštite u školama.
20:28Prije 1 d02.11.2025
            Projektom se promiče i razvija održivi turizma, pri čemu je ključna aktivnost upravo sadnja novih stabala. To, naime, izravno doprinosi smanjenju ugljičnog otiska nastalog turističkim aktivnostima.
19:14Prije 1 d02.11.2025
            Feijoa ime nosi po botaničaru Joãou da Silvi Feijó koji je, prema legendi, bio smrtno zaljubljen u jednu djevojku koja mu je rekla da će biti njegova ako joj donese voće koje ima okus na guavu, kiwi, šumsku jagodu, ananas, bananu i mentu u jednom.
18:31Prije 1 d02.11.2025
            Izložba gljiva pravo je mjesto za sve koji žele proširiti svoje znanje, ali i uživati u ugodnom jesenskom ozračju Pazina. Bit će to ujedno prilika da se otkrije kojim sve vrstama gljiva obiluje istarsko područje, kako razlikovati jestive od otrovnih, ali i dobiti pokoji kulinarski savjet...
16:15Prije 1 d02.11.2025