Slatka Istra: Vižinada ponovno postaje najslađe mjesto u Istri
Kad se 14. kolovoza otvore vrata 27. izdanja Slatke Istre, cijela će Vižinada zamirisati na starinske kolače, friško pečene fritule, kroštule i cukerančiće.
U kolovozu Vižinada ponovno postaje najslađe mjesto u Istri. Kad se 14. kolovoza otvore vrata 27. izdanja Slatke Istre, cijeli će gradić zamirisati na starinske kolače, friško pečene fritule, kroštule i cukerančiće.
Svaka domaćica i domaćin koji s ponosom čuvaju stare bilježnice s receptima, ponovno će svojim rukama oživjeti tradiciju i ispuniti Vižinadu okusima djetinjstva.
Slatka Istra nije tek izložba kolača – to je susret mirisa, okusa i uspomena. U školskoj dvorani posjetitelje će dočekati šareni stolovi puni starinskih slastica, dok će stručni žiri birati one najbolje, a publika uživati u svakom zalogaju.
Istovremeno, parkovi i uličice Vižinade pretvaraju se u veselu kulisu – iz kuće Maraston širit će se mirisi tradicionalnog kolača sa live prezentacije, dok će djeca uživati u kreativnim radionicama i šarenom facepaintingu.
Kad sunce krene zalaziti, Vižinada postaje pozornica. Limena glazba, Brass Band ZT Vižinada i njihovi gosti iz Svetog Lovreča donose dašak svečane atmosfere, dok će večernji sati pripasti zabavi uz Skupinu Tequila i Maju Šuput.
Foto: TZ Vižinada
U istom trenutku park kod stare škole mami na degustaciju istarskih vina i maslinovih ulja, spajajući okuse i glazbu u savršen ljetni doživljaj.
Slatka Istra traje i dan nakon svoje slatke kulminacije – Vižinada tada diše sportom, tradicijom i zabavom. Gađanje glinenih golubova, oldtimeri koji bude nostalgiju prošlih vremena, svečana misa na Božjem Polju i večernji koncert uz Tu i Tamo Band i Maura Staraja zaokružuju proslavu.
To je vikend u kojem Vižinada postaje oaza okusa, glazbe i druženja. Ovdje se tradicija ne čuva u ladicama, nego se peče, svira, pjeva i dijeli – i to s osmijehom.
Šef ROSCOSMOSa Dmitry Bakanov sastao se prošlog četvrtka (31.07.2025.) u Hustonu (Texas) s šefom NASAe Seanom Duffyem kako bi razgovarali o nastavku suradnje u svemiru.
Kad se 14. kolovoza otvore vrata 27. izdanja Slatke Istre, cijela će Vižinada zamirisati na starinske kolače, friško pečene fritule, kroštule i cukerančiće.
Neposredno prije isplovljavanja broda, jedan od pripadnika Hrvatske ratne mornarice odlučio je iskoristiti simboliku tog dana kako bi napravio osobni iskorak: na samoj palubi broda, pred svojim kolegama i brojnim posjetiteljima, zaprosio je svoju dugogodišnju djevojku.
Nedaleko od otočića Sv. Ivan na pučini kraj Rovinja, u zaronjenu podmornicu je udario razarač Giuseppe Missori te je nastali procjep u oplati uzrokovao njezino brzo potapanje.
U Istri se godišnje proizvede oko šest tona češnjaka – daleko premalo za rastuće tržište. U praksi, domaći češnjak često se proda već dok je još u zemlji.
Naredna desetljeća podići će granicu putovanja, uokolo Mjeseca kao i na njega samog. Ljude tamo očekuje ledeni, beživotni svijet, bezmalo netaknut od strane ljudske ruke. Prvi ostaviti stope na nekakvoj litici kratera, san je svakog pustolova.
Na području Parku prirode Učka zabilježeno je oko četrdeset lokvi, a iako se na prvi pogled čine malenima, riječ je o vrijednim i kompleksnim ekosustavima.
Na programu će se naći glazba Fernanda Sora, Juliána Arcasa, Isaaca Albéniza, Enriquea Granadosa i Manuela de Falle – djela bogata ritmom, karakterom i mediteranskom ekspresijom.