(FOTO) Slatka Istra u Vižinadi – mirisi tradicije i ritmovi zabave ispunili mjesto
U ovogodišnjoj Slatkoj Istri sudjelovalo je 143 sudionika, od najmlađih do najstarijih, a okupili su se brojni posjetitelji iz cijele Istre i šire, koji su uživali u bogatom programu i šarenilu događanja po kojima je ova manifestacija poznata.
Vižinada je sinoć, 14. kolovoza, ponovno bila središte mirisa, okusa i tradicije. 27. izdanje Slatke Istre okupilo je brojne posjetitelje iz cijele Istre i šire, koji su uživali u bogatom programu i šarenilu događanja po kojima je ova manifestacija poznata.
Slatka atmosfera gradila se već danima prije glavne večeri, kroz posebne dječje radionice.
" Slatka Istra, 27. po redu, održat će se 14. kolovoza 2025. u Vižinadi, i ne možemo je zamisliti bez vaših čudesnih kolača koji pričaju priče – o ljubavi, obitelji i nasljeđu."
09:45Prije 71 d02.08.2025
Na Battistellinoj šterni najmlađi su ukrašavali veliku kartonsku „Slatku hižicu“ pod vodstvom odgojiteljica Dragane Mađarac Arman i Tanje Ritoše, dok su u Kući Maraston mali kuhari pripremali tradicionalne slastice poput paština i pandešpanja uz dugogodišnje domaćice i volonterke Slatke Istre, Davorku Ritošu i Lauru Kešac.
Radionice su bile prilika da djeca na kreativan način upoznaju i zavole istarsku kulinarsku baštinu.
TZ Vižinada
Središnji dan, 14. kolovoza, započeo je prezentacijom izrade kroštula u Kući Maraston koju je vodila dugogodišnja sudionica Slatke Istre, Morena Ritoša. Od 19 do 22 sata školska dvorana pretvorila se u raskošnu izložbu starinskih slastica – pandešpanja, pinci, povetice, kroštula, fritula, cukerančića i paština. Više od 200 prikupljenih kolača – točnije 231 uzorak – pristiglo je iz cijele Istre, a svaki je nosio svoju priču o ljudima, mjestu i ljubavi prema tradiciji.
U ovogodišnjoj Slatkoj Istri sudjelovalo je 143 sudionika, od najmlađih do najstarijih. Srca publike osvojile su dvije posebne priče – gospođa Giovanna Vigini iz Škarjevca kraj Momjana od 88 godina, najstarija sudionica, koja je ispekla mirisni štrukolo baš kao nekad, te djevojčica Ana Brajko iz Oskoruša kraj Momjana od 13 godina, najmlađa sudionica, koja je s ponosom pripremila svoj prvi pandešpanj.
Iza svake slastice stajali su sati rada, te angažman vrijednih volontera i organizatora koji su uložili ogromnu količinu truda, volje i strasti. I ove godine prigodno su se prodavali kolači, a prikupljeni prihod od 2.100,00 eura utrošit će se za sufinanciranje radnih bilježnica i školskog pribora učenika OŠ Jože Šurana PŠ Vižinada te za druge potrebe djece u okviru općinskog programa Općina prijatelj djece.
Najmlađi posjetitelji uživali su u kreativnim radionicama i oslikavanju lica, dok su glazbeni ugođaj stvarali Brass Band ZT Vižinada i gosti iz Svetog Lovreča. Park kod stare škole bio je ispunjen ljubiteljima vina iz Vižinade, a večer je kulminirala koncertom Skupine Tequila i Maje Šuput, koji su rasplesali publiku do kasnih sati.
Manifestacija je završila proglašenjem najboljih kolača Slatke Istre 2025., koje je izabrao ovogodišnji žiri u sastavu, Klaudija Pilato iz pekare-slastičarnice Concettino, Sandra Živolić, profesorica kuharstva i slastičarstva, Franko Milotić, profesor kuharstva, Tanja Kocijančić s portala Istra Terra Magica te Alessandro Giudici, slastičarski savjetnik i predavač iz Italije.
A ovogodišnji pobjednici su: Dorijana Tončić – kroštule, Mariza Legović – breskvice, Vanda Paladin – povetica, Nevija Gardoš – bucolaj, Davorka Šaina – pinca, Sanela Klarić – fritule, Neda Ivančić – pandešpanj, Jolanda Starić – paštine i Mirjana Pamić – cukerančići. Posebno priznanje za uloženi trud i prezentaciju Slatke Istre pod nazivom istrijanske užance dodijeljeno je Danijeli Koraca, dugogodišnjoj sudionici i više puta nagrađivanoj domaćici.
Sebastijan Skoko
„Slatka Istra nije samo izložba tradicionalnih istarskih slastica – ona je priča o ljudima koji godinama njeguju naše nasljeđe i s puno ljubavi, truda i volje doprinose tome da ova manifestacija živi. Zahvaljujući njima, Slatka Istra se iz godine u godinu prezentira novim generacijama, ali i sve brojnijim posjetiteljima koji u Vižinadu dolaze osjetiti duh istarske tradicije. Posebnu zahvalu upućujem svim ovogodišnjim sudionicima, ali i našim volonterima, suradnicima, djelatnicima Općine i Turističke zajednice Vižinada te brojnim sponzorima. Svaki od njih, na svoj način, dao je vrijedan doprinos kako bi ovogodišnja proslava zablistala u najboljem svjetlu.“ – rekao je Marko Ferenac, načelnik Općine Vižinada
Završnica fešte – 15. kolovoza, blagdan Svete Marije Vele
Slavljenički ton nastavlja se danas, 15. kolovoza, povodom blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije – Svete Marije Vele. Dan počinje u 9:00 sati gađanjem glinenih golubova na streljani kod Lovačkog doma, a u 11:00 sati na Božjem Polju održat će se svečana sveta misa.
Večer donosi posebnu atrakciju za ljubitelje starih automobila – od 19:00 sati izložbu oldtimera Old Timer Cluba iz Umaga. Od 21:00 sat pozornicu preuzimaju Tu i Tamo Band i Mauro Staraj, garantirajući vrhunsku zabavu i ples do kasno u noć.
Slatka Istra još jednom je potvrdila svoj status jedne od najposebnijih manifestacija u Istri – spoj tradicijskih okusa, bogate kulturne ponude i ljetnog veselja. Vižinada s ponosom čuva svoje nasljeđe i dijeli ga sa svima koji dođu kušati, vidjeti i doživjeti.
Organizator manifestacije je Turistička zajednica Općine Vižinada uz pokroviteljstvo Općine Vižinada te uz sufinanciranje Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, a manifestaciju su financijski pomogli sljedeći sponzori Agrolaguna d.o.o., Bratanović fasade j.d.o.o., G.E.O.T.I.M. d.o.o., Građevinrstvo Ritoša, Istarski dvori 2 d.o.o., Radoš Elektrotechnik GmbH i Žiković d.o.o.
Mnogi se pitaju hoće li država zadržati većinski udio u vlasništvu i u kojem će se smjeru dalje razvijati poznato brodogradilište. Odgovori o budućnosti Uljanika zasad stižu neslužbeno i na kapaljku.
Dugoročni cilj udruge je zajedničko rješavanje problema na sustavan način, a kroz razmjene gledišta i iskustava među stručnjacima koji se bave kulturnim nasljeđem, predstavnicima jedinice lokalne samouprave, znanstvenicima i turističkim djelatnicima.
Kao destinacija za oleoturizam, Istra se u članku prikazuje kao savršen spoj tisućljetne tradicije, prirodnih ljepota i autentičnih doživljaja, u skladu s filozofijom sporog putovanja.
Bilo da tražite aktivni odmor ispunjen planinarenjem, šetnjama i istraživanjem prirode ili mirniji bijeg u kojem ćete uživati u pogledu, lokalnim delicijama i čaši vina – Istočna Istra savršena je kulisa za izlet koji puni baterije.
Magazin Nautica je najstariji i najugledniji talijanski časopis specijaliziran za nautički turizam, brodove, jedrenje i život na moru. Pokrenut je još 1961. godine, a danas je nezaobilazan izvor informacija za vlasnike brodova, ljubitelje plovidbe i profesionalce u nautičkom sektoru.
Ove godine, kao i prošle, kroz organizaciju brucošijade prikupljaju se sredstva za adaptaciju i opremanje Studentskog društvenog centra u Puli (Laginjina 1).
Istra je spomenuta u kontekstu regionalnih delicija i lokalne gastronomije, s naglaskom na to kako autentični proizvodi Istre pronalaze svoje mjesto u modernim jelima i kulinarskim trendovima.
Vitamin D je zapravo hormon koji utječe na ekspresiju više od stotinu gena, što znači da pomaže da se genetske upute pretoče u proteine presudne za rad našeg organizma.
Njih 38, u pratnji učiteljica, provelo je četiri dana na jugu Hrvatske, gdje su, uz druženje s vršnjacima iz Osnovne škole Orebić, upoznali bogatu kulturnu i povijesnu baštinu Pelješca i okolnih mjesta.
U sadnji su sudjelovala i djeca iz Osnovne škole Vladimira Nazora Vrsar i Dječjeg vrtića Tići, zajedno s djelatnicima Montrakera. Djeca su imala priliku vidjeti kako izgleda stablo lijeske i njezin plod te doznati više o njezinoj važnosti u lokalnoj tradiciji i povezanosti s Vrsaranskim amaretima.